
در این مقاله از سری مقالات مجله نت ران قصد دارم یکی از معضلات کامپیوترهای قدیمی رو مورد بررسی قرار داده و در کنار هم این مشکل رو برای همیشه حل کنیم. همونطور که اطلاع دارین، نوع اتصال کامپیوترها به شبکه اینترنت دو حالت داره: یکی از اون حالتها بهصورت کابل و دیگری بهصورت وایرلس هست. خب … برای هر کدوم از این اتصالات، شما به یک پل ارتباطی نیاز دارین که بهوسیلهی اون به اینترنت متصل بشین. درست متوجه شدین!!! امروز قصد دارم در مورد دانگلهای وایفای (کارت شبکه وایرلس) صحبت کنم. اگه شما هم قصد دارین یکی از این دانگلها رو تهیه کنین، اما نمیدونید کدوم دانگل وایفای بهتره، لطفا در مطلب راهنمای خرید دانگل وای فای، با من همراه باشید.

این در حالیه که کامپیوترهای قدیمی فاقد این پل ارتباطی با مودمهای امروزی هستند؛ یعنی شما نمیتونین تحت هر شرایطی (وایرلس و اتصال کابلی) کامپیوترتون رو به اینترنت متصل کنین. خب، عملا با این حال و اوضاع، کامپیوتر شما چندان کارایی نخواهد داشت.
این معضل ارتباطی، غالبا مختص به کامپیوترهای قدیمی نبوده و در برخی از سیستمهای امروزی هم بهعلت آسیبدیدگی و یا قیمت ارزونتر این مشکل به چشم مییاد. شرکتهای بخش تولیدات آیتی، برای حل این مشکل راهحلی رو پیش روی کاربران قرار دادند که با یک هزینهی بسیار ناچیز، این مشکل برای اونها بهصورت دائمی از بین خواهد رفت. در ادامه، با مجلهی نتران همراه باشین تا با واژهی دانگل بیشتر آشنا بشیم.
محتویات فهرست
- 1 دانگل وایفای چیه؟
- 2 راهنمای خرید دانگل وای فای: چرا باید دانگل بخریم؟
- 3 انواع پروتکلهای وایفای
- 4 دانگل وایفای 2.4 یا 5 گیگاهرتزی؟
- 5 تفاوت باند 2.4 و 5 گیگاهرتز در دانگل وایفای و دیگر وسیلهها
- 6 سرعت انتقال داده در کدام دانگل وایفای بیشتر است؟
- 7 تفاوت دانگلهای وایفای از نظر آنتن داخلی و خارجی
- 8 راهنمای خرید بهترین دانگل وایفای
- 9 حرف آخر
دانگل وایفای چیه؟

همونطور که در بالا برای شما عزیزان توضیح دادم، دانگل وای فای یک پل ارتباطی بین کامپیوترهای فاقد کارت شبکه مودم-روتر هست. این پل ارتباطی فاقد هرگونه سیمکشی بوده و برای انجام کار خود، تنها به یک درگاه USB نیاز داره. دانگلها معمولا ارزونقیمت هستند و با توجه به نوع و قابلیت اونها شاهد افزایش قیمت نسبتا کمی از سوی تولیدکنندگان هستیم. دانگل (Dongle) در انواع مختلفی تولید میشه که یکی از اونها دانگل وایفای هست. دانگلهای AUX، دانگلهای بلوتوث و دانگلهای موس و کیبورد هم از مدلهای دیگهی این پل ارتباطی هستن.
دانگل وای فای بهعلت ایجاد ارتباط بین کامپیوتر و مودم روتر به وجود اومده و سایر دانگلها هم شبیه به دانگل وایفای عمل کرده و فقط نوع فعالیت اونها با همدیگه تمایز داره. این به این معنیه که دانگلهای وایفای در هر نقطه و فعالیتی، نقش یک پل ارتباطی رو بر عهده دارن که از طریق ارتباط وایرلس این فرایند رو به انجام میرسونه.
راهنمای خرید دانگل وای فای: چرا باید دانگل بخریم؟

افرادی که بهعلت آسیبدیدگی و یا قدیمیبودن کامپیوترشون کارت شبکه در اختیار ندارن، بهترین گزینهی موجود برای اونها استفاده از دانگلهای وایفای هست. چرا که این دانگلها وظایف کارت شبکه اینترنت رو بهخوبی انجام میدن و با همون کارایی، هزینهی بسیار کمتری رو برای مصرفکنندگان در بر دارند. در پلهی دوم، کاربرانی هستن که از لپتاپ استفاده میکنن. این کاربران نیاز بسیار زیادی به این دانگلها دارن، چون برای ایجاد ارتباط وایرلس با مودمها، راه دیگهای رو پیش رو ندارن.
شاید برای شما سؤال پیش اومده باشه که چرا سازندگان در ساخت لپتاپ این قطعه رو استفاده نمیکنن؟
تولیدکنندگان امروزی، قطعا در همهی لپتاپها کارت شبکه قرار میدن و خیال کاربرها رو از این بابت راحت میکنن.
خب اگه شما از لپتاپ استفاده کنین و کارت شبکه شما بسوزه، از چه راهی قراره اینترنت وایرلس رو برای لپتاپتون به اشتراک بذارین؟
خیلی از دوستان، قطعا به فکر تعمیر این قطعه میفتن که با قیمتهای روز و دستمزد نجومی تعمیرکارها اصلا ایده عاقلانهای نیست. بهترین کار برای رفع این مشکل، رفتن به فروشگاه قطعات کامپیوتری و خرید یک دانگل وایفای باکیفیت هست که با یک هزینهی خیلی کمتر نیاز شما رو برطرف میکنه.
دانگلهای وایفای چگونه کار میکنند؟

دانگلهای وایفای از یک مدار الکتریکی تشکیل شدن که با توجه به قابلیتهای هر مدل، شبکههای رادیویی مختلف نظیر 3G و 4G رو تحت پوشش قرار میدن. این دانگلها بهوسیلهی بورد الکتریکی خودشون، دادههای موجود رو بعد از اتصال، دریافت و از طریق پورت USB در اختیار کامپیوتر قرار میدن. این فرایند با توجه به نوع دانگل، در سرعتهای متغیری جابجا میشه؛ یعنی هر چی شما دانگل پرقدرتتری خریداری کنین، عملا سرعت انتقال بیشتری هم در اختیار خواهید داشت. علاوه بر مدار الکتریکی، یک چراغ LED هم در بیشتر دانگلها تعبیه میشه تا شما رو از متصل شدن به سیستم آگاه کنه.
در بستهبندی همهی دانگلها، یک دیسک نصب درایو قرار داره که درایو مربوط به اون مدل دانگل داخلش هست. برای اتصال این دانگلها، باید اقدام به نصب این درایو کنین. بعد از خرید و واردکردن دانگل به پورت USB، حالا باید درایوهای موجود در دیسک دانگل رو نصب کنین تا در نهایت از اتصال یک دانگل وایفای بهرهمند بشید. در بعضی از دانگلها، دیسکهای درایو وجود ندارن؛ که البته برای نصب درایو اونها باید به سایت شرکت سازندهی دانگل مراجعه و درایوهای مربوطه رو دانلود و نصب کنین.
دانگلهای کابلی

تا اینجای مطلب، دانگلهای وایفای که قابلیت اونها صرفا از طریق ارتباط وایرلس بود رو مورد بررسی قراردادیم. اما مشکل همهی کاربران اتصال به اینترنت وایرلس نبوده و ممکنه بعضی از افراد فقط از مودم سیمی استفاده کنن؛ درنتیجه اگه قصد داشته باشن اینترنت رو برای کامپیوترشون به اشتراک بذارن، دیگه نمیتونن از دانگلهای وایفای استفاده کنن. خوشبختانه برای حل این مشکل دانگلهای سیمی هم روانه بازار شده که با توجه به تاریخ تولید اونها میشه گفت که نسل قدیمیتر دانگلها، وایفای بهحساب مییان. در این نوع دانگلها، پورت USB به یک مدار الکتریکی متصل بوده و در سمت دیگر دانگل، یک سوکت Rj 45 قرارگرفته. این درگاه برای دریافت اینترنت از طریق کابل LAN تعبیهشده که در صورت عدم وجود کارت شبکه در کامپیوتر، نیاز شما رو برطرف میکنه.
انواع پروتکلهای وایفای

در دنیای فناوری عدد 802.11 نشانگر وایفای هست. البته وایفای از چند پروتکل خاص استفاده میکند که بههمین خاطر پس از عدد 802.11 حرفهایی به چشم میخوره که هرکدوم به یک پروتکل اشاره میکنند. هر کدوم از این پروتکلها، ویژگیهای خاص خودشون رو دارن و بر روی باند یا باندهای خاصی اطلاعات رو منتقل میکنن و همچنین سرعت و محدودهی قابلپوشش توسط اونها متفاوته. مثلا پروتکل 802.11ax علاوه بر اینکه سرعتش از همه بیشتره، از هر دو باند 2.4 و 5 گیگاهرتز هم پشتیبانی میکنه. البته این پروتکل که مخصوص وایفای 6 هست، بهتازگی به وجود اومده و در مقالهی وایفای 6 چیست و چه کاربردی دارد، بهصورت کامل به این موضوع پرداختیم.

همونطور که در جدول بالا مشاهده میکنید، بیشترین سرعت مربوط به نسل جدید وایفای یا همون وایفای 6 هستش که در جدول با نماد 802.11ax مشخص شده و سرعت اون به 2.4 گیگابیت بر ثانیه میرسه، اما استفاده از این نسل هنوز فراگیر نشده.
دانگل وایفای 2.4 یا 5 گیگاهرتزی؟

سوالی که ممکنه ذهن خیلی از دوستان رو درگیر کرده باشه، این هست که ما میخوایم یک دانگل وایفای بخریم اما باید دانگلی رو تهیه کنیم که از باند 2.4 گیگاهرتز استفاده میکنه یا 5 گیگاهرتز؟ دوستان این مسئله کاملا به وسایلی بستگی داره که شما از اونها استفاده میکنید اما اگه بخوام به سادهترین شیوهی ممکن شما رو راهنمایی کنم، به شما پیشنهاد میدم که از دانگلی استفاده کنید که هر دوی این باندها رو پشتیبانی میکنه. با انتخاب یک دانگل وایفای دوبانده دیگه دغدغهای ندارید.
چرا باند وایفای مهمه؟
همونطور که میدونید، اینترنت وایرلس توسط مودم و یا روترها در دو پهنای باند معین، یعنی 2.4 و 5 گیگاهرتز اینترنت رو به اشتراک میذارن و بههمین علت دانگلهای وایفای هم دارای این دو باند هستن. اما بیشتر از یکی از دو این باند رو پشتیبانی میکنن. مثلا دانگل 2.4 گیگاهرتزی نمیتونه سیگنالی که توسط یک مودم که اینترنت رو بر روی باند 5 گیگاهرتز به اشتراک میذاره رو دریافت کنه. پس قبل از خرید دانگل وایفای ببینید که وسایل دیگهی شما از چه باندی برای اشتراکگذاری اینترنت و اطلاعات تحت شبکه استفاده میکنن.
تفاوت باند 2.4 و 5 گیگاهرتز در دانگل وایفای و دیگر وسیلهها
تفاوت این دو باند در قدرت سیگنالدهی، پهنای باند قابل ارائه و مساحت سیگنالدهیه. همونطور که میدونید، تا سالها پیش فقط از باند 2.4 گیگاهرتزی استفاده میشد اما رفتهرفته با افزایش محصولاتی که با استفاده از این باند به فعالیت میپردازن، ارتباط سیگنالهای دریافتی دچار اختلال شد. مثلا اگه شما در منزل 5 وسیله داشته باشین، اکثر اونها از امواج باند 2.4 استفاده میکنن. حالا به این امواج، امواجی که از خونهی همسایههای شما هم ساطع میشن رو اضافه کنین. قطعا اینهمه موج روی کارکرد همدیگه تاثیر میذارن.

پس تا اینجای مطلب فهمیدیم که در باند 2.4 گیگاهرتز بهدلیل وجود دستگاههای زیاد، ممکنه اختلالاتی در شبکه به وجود بیاد که شبکه رو کند بکنه و اگه میخواید دلیلش رو هم بدونید، باید بگم که وقتیکه دو سیگنال با هم تداخل دارند، دستگاههای موجود باید داده رو دوباره ارسال کنن و این ارسال و دریافت دوباره داده موجب کندی میشه که بعد از تداخل در باند 2.4، باند 5 گیگاهرتز برای دستگاههای وایفای معرفی شد.
سرعت انتقال داده در کدام دانگل وایفای بیشتر است؟
بعد از وقوع مسئلهی تاثیر امواج در باند 2.4 گیگاهرتزی بود که وایفای با باند 5 گیگاهرتز هم به وجود اومد، این باند در مقابل رقیب کهنهکارش از سرعت انتقال سریعتری بهره میبره اما نمیتونه فضای زیادی رو تحت پوشش خودش قرار بده (هر چی فرکانس باند افزایش پیدا کنه، سرعت انتقال فایل و داده بیشتر میشه اما محدودهی تحت پوشش کمتر میشه). البته بهدلیل کم بودن وسیلههایی که از این باند استفاده میکنن، اختلال در این باند هم بهطرز وحشتناکی کاهش پیدا میکنه.
تفاوت دانگلهای وایفای از نظر آنتن داخلی و خارجی
دوستان! اگه به بازار مراجعه کرده باشید، دو نوع دانگل وایفای مشاهده میکنید که یکی دارای آنتن خارجی هست و دیگر آنتن خارجی نداره. باید بگم که آنتن خارجی میتونه هنگام دریافت داده محدودهی بیشتری رو پشتیبانی کنه اما برای ارسال داده، وجود آنتن خارجی تاثیر بسزایی نداره.
راهنمای خرید بهترین دانگل وایفای
اگه شما هم بهدنبال بهترین گزینه برای خرید یک دانگل وایفای هستین، به شما پیشنهاد میکنم که یک دانگل وایفای دو بانده تهیه کنین. این دانگلها هر دو باند 2.4 و 5 گیگاهرتزی رو پشتیبانی میکنن و شما بهراحتی میتونید با هر وسیلهای (با پهنای باند بیشتر) توسط این دانگل ارتباط برقرار کنین.
حرف آخر
بهطورکلی، افرادی که به هر نحوی فاقد کارت شبکه بر روی سیستم خودشون هستن، میتونن با یک هزینهی خیلی کمتر این فقدان رو با خرید یک دانگل وایفای (با توجه به نیاز خودشون میتونن از دانگلهای سیمی برای استفاده از مودمهای کابلی بهره ببرن) جبران کنند. با تمام ویژگیهای ذکرشده در استفاده از دانگلها، معایبی هم وجود داره که زیاد به چشم نمییان اما گفتن اونها خالی از لطف نبوده و ممکنه که به مزاج بعضی از کاربران خوش نیاد.

یکی از بزرگترین معایب دانگلهای وایفای اینه که فقط یک وسیله میتونه بهصورت همزمان به اونها متصل بشه. مورد دوم، افزایش قیمت در دانگلهای نسل جدید هست که واقعا افزایش چشمگیری نسبت به مدلهای قبلی داشته.
در انتهای این مقاله، به این نتیجه رسیدیم که معایب دانگلها در برابر فواید اونها بسیار ناچیز بوده و استفاده کردن از Dongle بهترین راه موجود برای رفع مشکل عدم وجود کارت شبکهست. از تمامی شما نترانیهای عزیز ممنونم که تا انتهای این مقاله با من همراه بودین. اگر سوال و یا انتقادی در مورد این مبحث دارین، لطفا از طریق کامنتها ما رو در جریان بزارین تا من یا همکارام در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.
دانلود فایل PDF این مقاله:
دانلود فایل PDF
سوالات متداول
ابتدا به پهنای باند قابل ارائه و در واقع استاندارد وایرلس دقت کنید. همچنین به تک بانده یا دوبانده بودن و نوع USB دقت کنید.
دانگلهای دارای آنتن محدوده وسیعتری رو پوشش میدن اما الزاما سرعت بیشتری ندارن. اگر نیاز دارید که با فاصله بیشتری به کامپیوتر وصل شید آنتندار بخرید.
سعی کنید دانگل وای فای با استاندارد AC و دوبانده تهیه کنید، چون سرعت بیشتری ارائه میدن.
دانگل وای فای برای کامپیوترهای قدیمی و یا سیستم هایی کاربرد داره که کارت شبکه ندارند و یا خراب شده است.