موبایل و تبلت

نشانه‌هایی که ثابت می‌کند گوشی شما هک شده است

خرید کابل شبکه

اگه اخیراً متوجه تغییرات ناخواسته و عجیب در گوشیتون شدید، بهتره به علائم هک شدن گوشی نگاهی بندازید. قصدمون این نیست که نگرانتون کنیم، اما هک شدن گوشی در یک چشم به هم زدن اتفاق میفته.

اغلب ما برای محافظت از خونه یا وسایل شخصی‌مون تدابیر امنیتی ویژه‌ای در نظر می‌گیریم، مثل نصب قفل‌های هوشمند یا نصب آژیر. از طرفی، اتفاقات و رفت‌وآمدهای مشکوک را هم زیر نظر می‌گیریم که مبادا دزدها به خونه و زندگیمون دستبرد بزنن.

در مورد گوشی‌هامون چطور؟ آیا از امنیت گوشی‌هامون هم همین‌قدر محافظت می‌کنیم؟ تصور دنیای امروزی بدون گوشی‌های هوشمند تقریباً غیرممکنه، زیرا ما ضروری‌ترین اطلاعاتمون را در گوشی‌هامون نگه‌داری می‌کنیم.

تکنولوژی‌های جدید زندگی ما را نسبت به دهه‌های قبل آسون‌تر کردن، اما در مقابل، مراقبت از امنیت این تکنولوژی‌ها بار جدیدی روی دوش کاربرها گذاشته. ما در این مقاله شما را با نشانه‌ های هک گوشی آشنا و درنهایت راه‌های پیشگیری از نفوذ هکرها به دستگاهتون را بیان می‌کنیم.

علائم هک شدن گوشی

هکرها همیشه در کمین اطلاعات شما هستن. بنابراین ضروریه که از داده‌ها و اطلاعاتی که در گوشیتون ذخیره کردید، محافظت کنید. یکی از سؤال‌های متداولی که افراد مختلف از متخصص‌های حوزه‌ی فناوری‌های دیجیتال می‌پرسن، اینه که از کجا بفهمیم گوشی هک شده ؟

علائم هک شدن گوشی

آمارها نشون میدن، کاربرهای گوشی‌های هوشمند، بیشتر به دنبال نشانه‌ های هک شدن گوشی اندروید هستن. این مسئله دو علت داره:

  • اول اینکه طبق آمارهای به‌دست اومده، تعداد کاربران اندروید در مقایسه با کاربرهای iOS بیشتره. در سال 2021 تعداد کاربران سیستم عامل اندروید بیشتر از 2.5 میلیارد نفر تخمین زده شد.
  • دوم اینکه، تأیید امنیت برنامه‌ها در iOS روند سختگیرانه‌تری داره.

برای فهمیدن اینکه گوشی شما هک شده یا نه نشانه‌های مختلفی وجود داره. با این حال اغلب ما از کنار اون‌ها بدون اهمیت می‌گذریم. ما در ادامه نشانه‌ های هک شدن گوشی را به شما ارائه میدیم. برای اینکه حتی ساده‌ترین تغییر را هم جدی بگیرید.

کند شدن عملکرد گوشی

یکی از علائم هک شدن گوشی که می‌تونید اون را زنگ خطر مهمی بدونید، افت سرعت عملکرد گوشی شماست. اگه زمان زیادی طول می‌کشه تا سایت‌ها بارگزاری بشن یا حین کار کردن با یک اپلیکیشن، یک‌باره برنامه دچار مشکل میشه، یک احتمال وجود داره. اون احتمال اینه که بدافزارها کنترل پهنای باند یا قدرت پردازش گوشی شما را به دست گرفته باشن.

کند شدن عملکرد گوشی

کند شدن عملکرد گوشی درنتیجه هک شدن، ممکنه شما را در ارسال، دریافت پیام یا خاموش و روشن کردن گوشی هم با مشکل مواجه کنه.

داغ شدن گوشی

ممکنه عجیب باشه، ولی داغ شدن گوشی را هم باید به‌عنوان نشانه‌ هک شدن گوشی در نظر بگیرید.

همه ما اغلب داغ شدن گوشی را تجربه کردیم و عموماً ممکنه حتی به دنبال علت‌یابی این مشکل هم نریم. اگه جزو افرادی هستید که ساعت‌ها با گوشیتون بازی می‌کنید یا اگه مثل خیلی‌ها ترجیح می‌دید، با تلفن همراهتون فیلم ببینید، داغ کردن گوشی چیز چندان عجیبی نیست.

حالا سؤال اینجاست؛ به‌نظر شما داغ شدن گوشی زمانی که ازش استفاده نمی‌کنید عجیب نیست؟ اگه از گوشیتون استفاده نمی‌کنید ولی دستگاهتون داغ شده، احتمال هک شدن را در نظر بگیرید.

خالی شدن غیرعادی شارژ گوشی

عدم نگه‌داری شارژ به مدت طولانی یکی از مشکلات رایج گوشی‌هاست. علت این مسئله می‌تونه درنتیجه‌ی رعایت نکردن نکات اصولی برای حفظ سلامت باتری یا مواردی مثل در حال اجرا بودن برنامه‌های پس‌زمینه باشه.

خالی شدن شارژ گوشی درنتیجه‌ی هک شدن

یادتون باشه، برنامه‌های پس‌زمینه به دلیل مصرف زیاد داده، قاتل شارژ باتری گوشی شما هستن. این برنامه‌ها حتی می‌تونن مصرف اینترنت شما را بالا ببرن. برای جلوگیری از این مسئله می‌تونید، مصرف داده در برنامه‌های پس‌زمینه را محدود کنید. درنتیجه شارژ باتری دستگاهتون را برای مدت بیشتری نگه‌دارید.

اگه باتریتون سالمه و هیچ برنامه‌ای در پس‌زمینه گوشی فعال نیست، بهتره به وضعیت امنیتی گوشیتون شک کنید. احتمالاً یکی از دلایل کم شدن عمر باتری گوشی شما هک شدن دستگاهتونه. پس خالی شدن غیرعادی باتری گوشی را هم به عنموان یکی از علائم هک شدن گوشی در نظر بگیرید.

از دسترس خارج شدن شبکه

قطعاً براتون پیش اومده که حین مکالمه با گوشی تماس شما به‌یک‌باره قطع و دستگاهتون از دسترس خارج بشه. این مسئله غالباً به دلایل فنی اتفاق میفته. اگه گوشیتون مرتب و به طرز غیرمعمول از دسترس خارج میشه یا همیشه آنتن‌دهی ضعیفی داره، ممکنه زنگ خطری برای احتمال هک شدن باشه.

پاپ-آپ‌های عجیب و غریب

حتماً تجربه‌ی این را داشتید که وقتی از یک سایت بازدید می‌کنید، یک‌‌دفعه حجم زیادی از پنجره‌های سمج پشت سرهم روی صفحه باز بشن. ظاهر شدن مسلسل‌وار این پنجره‌های مزاحم را در اصطلاح میگن «پاپ-آپ». پاپ-آپ‌ها حتی می‌تونن بدون اینکه شما روی چیزی کلیک کنید، محاصره‌تون کنن.

پاپ-آپ‌های عجیب

حالا اینکه پاپ-آپ‌ها دقیقاً چی هستن و برای چی مورد استفاده قرار می‌گیرن خودش یک مقاله جدا می‌طلبه. همین‌قدر بدونید که پاپ-آپ‌ها برای بالا رفتن بازید سایت استفاده میشن.

اگه زیادتر از حد معمول با این پنجره‌های پاپ‌-آپ مواجه می‌شید، احتمالاً گوشیتون در دام یه بدافزار گرفتار شده که پاپ‌آپ‌ها حسابی احاطه‌اش کردن. بااینکه قصد نداریم نگرانتون کنیم، ولی این را هم به‌عنوان یکی از علائم هک شدن گوشی در نظر بگیرید. حالا توصیه‌ی ما چیه؟ خیلی ساده‌ست؛ هیچ‌وقت روی تبلیغات و لینک‌های ناشناس و مشکوک کلیک نکنید.

متفاوت شدن شکل سایت‌ها

بعضی وقت‌ها گوگل در روزهایی که مناسبت خاصی دارن، شکل هوم‌پیج یا صفحه‌ی‌ اصلیش را تغییر میده. اگه یک‌وقت دیدید که اکثر سایت‌هایی که ازشون بازدید می‌کنید مثل همیشه نیستن و شکل صفحه‌شون نسبت به قبل متفاوت شده، احتمال این را بدید که گوشی اندروید یا اپل شما هک شده باشه.

اگه روی گوشیتون یک بدافزار جا خوش کرده باشه، اون بدافزار بین شما و وب‌سایت‌ها مثل یک پروکسی یا سرور واسط عمل می‌کنه و باعث تغییر مسیر ترافیکتون به سایت‌های دیگه میشه. دونستن اینکه یک سایت امنه یا نه خیلی بهتون کمک می‌کنه که از دستگاهتون در برابر هک شدن محافظت کنید.

وجود اپلیکیشن‌های جدید روی گوشی

بعضی‌ها انقدر گوشیشون پر از برنامه و اپلیکش‌های مختلفه که حتی یادشون میره چه برنامه‌هایی روی گوشیشون نصب کردن. اگه جزو این دسته آدم‌ها هستید، بهتره مراقب باشید!

یکی از نشانه‌هایی که میگه هکرها به گوشیتون دسترسی پیدا کردن، وجود برنامه‌هاییه که قبلاً روی گوشیتون نبودن و شما هم اصلاً اون برنامه‌ها را نمی‌شناسید. در گوشی شلوغ و پلوغی که پر از اپلیکیشنه، طبیعیه که یک برنامه‌ی اضافی مخرب جا خوش کنه و شما هم از وجودش بی‌خبر باشید.

دسترسی به اطلاعات در گوشی هک شده

اگه برنامه‌ا‌ی عجیب و غریب و ناآشنا روی گوشیتون می‌بینید، در اینترنت درباره‌ش جست‌وجو کنید. ممکنه لازم باشه که اون بدافزار را از گوشیتون حذف کنید. سعی کنید، قبل از دانلود هر برنامه‌ای از ایمن بودن اون برنامه‌ مطمئن بشید.

اختلال در عملکرد اپلیکیشن‌ها

اگه برنامه‌هاتون پشت سرهم بیرون می‌پرن یا متوقف میشن، یا اگه وسط کار کردن با گوشی یک‌باره دستگاه هنگ می‌کنه، ممکنه یکی از نشانه‌ های هک شدن گوشیتون باشه. در این حالت یک بدافزار از منابع گوشیتون استفاده می‌کنه. البته این را هم بگیم که پایین اومدن عملکرد دستگاهتون ممکنه صرفاً نشانه‌ای باشه که باید گوشیتون را به‌روزرسانی کنید.

فعالیت‌های غیرمعمول در حساب‌های کاربری شبکه‌های اجتماعی

یکی از زنگ خطرهایی که از علائم هک شدن گوشی محسوب میشه، فعالیت‌های غیرمعمول در ایمیل یا اون دسته از حساب‌های کاربریتونه که به تلفن همراهتون متصل هستن. این علامت میگه، یک هکر به دستگاه شما دسترسی پیدا کرده و ممکنه به اطلاعات شما دستبرد بزنه.

دریافت تماس‌ یا پیام‌های مشکوک

بچه که بودیم، بهمون می‌گفتن مبادا در خونه را روی غریبه‌ها باز کنی. حالا آیا ممکنه یک غریبه با تماس گرفتن یا پیام دادن به گوشی شما بتونه گوشیتون را هک کنه؟ بعیده که یک نفر با تماس گرفتن بتونه همچین کاری کنه؛ مگر اینکه قصد داشته باشه اطلاعات بانکیتون را بگیره و بعد شما را قربانی فیشینگ کنه.

هک شدن گوشی از طریق ارسال پیام

 هک شدن از طریق ارسال پیام داستانش فرق می‌کنه. اغلب پیام‌هایی که با هدف هک کردن گوشی ارسال میشن از کاربر می‌خوان که روی یک لینک مشکوک کلیک کنه. در مورد گوشی‌های اپل باگ‌هایی وجود داره؛ اون هم اینه که بدون اینکه کاربر روی پیام کلیک کنه، اون پیام کار خودش را می‌کنه و گوشی کاربر هک میشه.

برای جلوگیری از این اتفاق و ایمن نگه‌داشتن دیتای گوشیتون از برنامه‌هایی که پیام‌ها را رمزنگاری می‌کنن، استفاده کنید.

اگه دوست‌ها و اعضای خانواده‌تون میگن با اون‌ها تماس گرفتید یا به اون‌ها پیام دادید، ولی شما چنین کاری نکردید، متأسفانه باید بگیم احتمالاً گوشی شما هک شده. ‌اگه تماس یا پیام مشکوک و عجیبی از دوست‌ها یا خانواده‌تون دریافت کردید، حتماً اون‌ها را از این جریان مطلع کنید.

عدم دریافت تماس یا پیام

یکی دیگه از علایم گوشی هک شده اینه که نه امکان دریافت تماس دارید و نه پیامی به دستتون می‌رسه. هکرها می‌تونن دسترسی شما را به سرویس ارائه‌دهنده خدمات مخابراتی یا به‌عبارتی اپراتور، با مشکل مواجه کنن.

بالا رفتن مصرف اینترنت دیتا

اگه متوجه تغییر عجیب و غریب در مصرف داده‌هاتون شدید؛ احتمالاً شما تنها کسی نیستید که از اینترنت دیتای گوشیتون استفاده می‌کنید. یک گوشی هک شده از اینترنت دیتا برای انتقال اطلاعاتی که از دستگاهتون جمع‌آوری کرده استفاده می‌کنه، فرقی هم نمی‌کنه که گوشیتون اپل باشه یا یک گوشی اندرویدی داشته باشید.

بالا رفتن هزینه قبض‌ها

اگه هزینه‌هایی که بابت خطتون پرداخت می‌کنید مثل قبل نیست، یا شارژ خطتون خیلی سریع تموم میشه و اپراتور ارائه‌دهنده سرویس هم مسئول این قضیه نیست، بهتره قضیه را بررسی کنید. این مسئله می‌تونه نشانه‌ هک شدن موبایل شما باشه.

ممکنه یک نفر از راه دور از گوشی شما‌ با دیگران تماس بگیره یا از خدماتی که مشمول هزینه‌های اضافی هستن استفاده کنه و بار مالی همه این‌ها را به دوش شما بندازه. اگه با هزینه‌های مشکوک مثل این مواجه شدید، حتماً باید مسئله را بررسی کنید و بدافزارها را از روی گوشیتون حذف کنید.

افزایش هزینه قبض یا اتمام شارژ خط

برنامه‌هایی که اصطلاحاً Fleeceware  هستند و برای سرکیسه کردن من و شما طراحی میشن، می‌تونن عامل همین هزینه‌ها و قبض‌های عجیب و غریب باشن.

این برنامه‌ها معمولاً اول کاربرها را فریب میدن؛ به این صورت که میگن استفاده از این برنامه رایگانه، ولی کمی بعد تبدیل میشن به برنامه‌های پولی که به حق اشتراک (subscription) نیاز دارن. پاک کردن این‌جور اپلیکیشن‌ها مشکل را حل نمی‌کنه. اگه یه همچین برنامه‌ای روی گوشیتون دارید، حتماً باید اشتراکتون را لغو یا اصطلاحاً «unsubscribe» کنید.

هکرها از چه روشی برای هک کردن گوشی استفاده می‌کنن

هکرها از شیوه‌های مختلفی برای هک کردن گوشی کاربرها استفاده می‌کنن. البته هکرهای حرفه‌ای معمولا با استفاده از ترکیب چند شیوه و اصول مهندسی اجتماعی، شما را به دام میندازن. چند نمونه از این روش‌ها را در ادامه آوردیم.

فیشینگ

فیشینگ (Phishing) استفاده از تکنیک‌های مهندسی اجتماعی برای فریب کاربره؛ به‌نحوی که باعث میشه کاربر اطلاعات شخصیش را افشا کنه. دقت داشته باشید که حمله فیشینگ ممکنه ساده یا پیچیده باشه.

لینک‌هایی که حاوی کلمه‌هایی مثل FREE (رایگان) هستن، باعث میشن فریب بخورید و با کلیک کردن روی اون لینک به سایتی ناامن هدایت بشید.

حملات فیشینگ، یکی از نشانه های هک شدن گوشی

حملات فیشینگ نوع پیچیده‌تری هم دارن. مثلاً هکرها آزمون‌های کوتاهی را طراحی می‌کنن که شما را وسوسه می‌کنن به اون‌ها پاسخ بدید. پاسخ شما به این سؤال‌ها این امکان را برای هکرها فراهم میاره که وارد حساب‌های کاربری شما بشن و به اطلاعات شخصی شما دسترسی پیدا کنن.

پس اگه با سؤال‌هایی مثل اینکه اسم اولین حیوان خانگی شما چیه یا بر اساس تاریخ تولدت کدوم شاهزاده دیزنی هستید، مواجه شدید از جواب دادن به اون‌ها خودداری کنید.

جاسوس‌افزار

یکی از شیوه‌های هک کردن گوشی، متقاعد کردن کاربر به دانلود برنامه‌هاییه که ماهیت جاسوسی دارن. این قبیل برنامه‌ها معمولاً تحت عنوان بازی، برنامه بهینه‌سازی گوشی یا حتی برنامه‌هایی برای بالا بردن امنیت گوشی شما معرفی میشن.

واقعیت ماجرا اینه که این اپلیکیشن‌ها نوعی جاسوس‌افزار هستن که فعالیت‌ها و داده‌های شخصیتون را در فضای آنلاین ردیابی می‌کنن. بعضی از جاسوس‌افزارهای اندروید حتی زمانی که گوشی شما روشن نیست هم کار خودشون را می‌کنن.

جاسوس‌افزارها، ابزاری برای هک کردن گوشی

یکی دیگه از نمونه‌های بدافزارها، stalkerware‌ها هستن که کارشون ردیابی پیام‌ها، تماس‌ها‌‌، جست‌وجو‌ها و تمام فعالیت‌هاییه که با گوشیتون انجام می‌دید. این نرم‌افزارها را معمولاً کسایی که به شما نزدیک هستن روی گوشیتون نصب می‌کنن. برنامه‌های کنترل والدین یک نمونه از stalkerware ها محسوب میشن.

حمله‌های تعویض سیم‌کارت

بسیاری از برنامه‌ها با داشتن گزینه تأیید هویت دومرحله‌ای ورودتون به برنامه را با ارسال یک پیام به گوشی شما تأیید می‌کنن. هکرها برای دور زدن این دیوار امنیتی از حملات تعویض سیم‌کارت یا سیم سواپینگ (SIM swapping) استفاده می‌کنن.

هکرها در این شیوه، با دست‌یابی به اطلاعات شخصیتون، خودشون را جای شما می‌زنند و اپراتور را متقاعد می‌کنن که سیم‌کارت شما باید عوض بشه. معمولاً سیم‌کارت جدید هم متعلق به هکرهاست. از این طریق، هکرها پیام‌های احراز هویت شما را دریافت می‌کنن.

حمله های تعویض سیم کارت، از جمله علائم هک شدن گوشی

حمله‌های SIM swapping هکرها باید به اپراتور ثابت کنن که جای شما هستن و بنابراین این حملات ابتدا با فیشینگ شروع میشن تا به‌قدر کافی به اطلاعاتی از شما دسترسی پیدا کنن. با دستیابی به اطلاعات شخصی شما، هکرها می‌تونن از شماره‌تون برای تغییر سیم‌کارت استفاده کنن.

دسترسی غیرمجاز

مجرمین فضای سایبر از فیشینگ یا ترفندهای دیگه برای دسترسی به حساب iCloud یا حساب گوگل شما استفاده می‌کنن. این حساب‌ها عموماً به شبکه‌های اجتماعی شما متصل هستن و همین مسئله داده‌هاتون را آسیب‌پذیر می‌کنه.

هکرها می‌تونن، با دسترسی غیرمجاز به حساب‌های کاربریتون به تمام اطلاعاتی مثل موقعیت مکانی، پیام‌ها و ایمیل‌های شما دسترسی پیدا کنن.

بلوتوث

اگه جزو افرادی هستید که برای گوش دادن به موسیقی ترجیح می‌دید، اسپیکرتون را از طریق بلوتوث به گوشیتون متصل کنید، بهتره در مورد این مسئله کمی محتاط باشید.

هکرها از ابزارهایی برای ایجاد اختلال در سیگنال‌های بلوتوث استفاده کرده و با تغییر مسیر سیگنال به دستگاه شما دسترسی پیدا می‌کنن. هیچ‌وقت گوشیتون را به دستگاه‌های غیرمطمئن متصل نکنید و اون را در مکان‌های عمومی با دستگاه‌های ناشناس و نامطمئن جفت نکنید.

وای فای

هکرها از طریق وای-فای هم می‌تونن به گوشی شما دسترسی پیدا کنن. استفاده از شبکه‌های وای-فای عمومی گوشی شما را در برابر حملات هکرها آسیب‌پذیر می‌کنه. در این حالت یک هکر منتظر فرصته که شما به این شبکه متصل بشید که بتونه گوشی شما را در یک چشم به هم زدن هک کنه.

سعی کنید پسورد پیش‌فرض شبکه وای-فای خانگی خودتون را عوض کنید که هکرها نتونن روتر (router) شما را هک کنن.

بیشتر بخوانید: نحوه تغییر رمز وای فای.

ایستگاه‌های شارژ تلفن همراه

حتماً براتون پیش اومده که در خیابون شارژ گوشیتون تموم شده و نیاز داشتید که هرچه سریع‌تر دستگاهتون را شارژ کنید. احتمالاً اولین چیزی که به ذهنتون می‌رسه، استفاده از شارژرهای عمومی هستن که در ایستگاه‌های شارژ وجود دارن. اینجا، جاییه که هکرها برای گوشی‌ شما کمین می‌کنن.

ایستگاه‌های شارژ گوشی، کمین‌گاه هکرها

شارژرهای عمومی بیشتر از اینکه به شارژ شدن گوشیتون کمک کنن، دستگاه شما را در معرض خطر هک شدن قرار میدن. از این طریق بدافزارها در گوشی شما گسترش پیدا می‌کنن و فعالیت‌های شما را زیر نظر می‌گیرن. بدافزارهایی که با این روش به گوشی شما راه پیدا می‌کنن، داده‌ها و اطلاعات شخصیتون را جمع‌آوری و به هکرها منتقل می‌کنن.

اگه به هر دلیلی از ایستگاه‌های شارژ برای افزایش شارژ گوشیتون استفاده می‌کنید، استفاده از اپلیکیشن‌های امنیت سایبری را فراموش نکنید. برنامه‌های زیادی برای امنیت گوشی‌های اندرویدی و اپل وجود دارن که از دستگاه شما در برابر فعالیت‌های مشکوک و مخرب محافظت و امنیت برنامه‌ها و دیتای شما را تأمین می‌کنن.

آیا دوربین گوشی هم هک میشه؟

این اتفاق خیلی بعید به‌نظر می‌رسه، چون یک هکر بیشتر دنبال اطلاعات شماست تا دسترسی به دوربین شما. به‌هرحال باید احتمال هک شدن دوربین را هم مدنظر داشته باشید.

برای تشخیص هک شدن دوربین گوشی باید ببینید زمانی که دوربین را zoom in یا zoom out می‌کنید، گوشیتون دچار لگ میشه یا نه. لگ زدن دوربین در این حالت یکی از نشانه ‌های هک شدن دوربین گوشیه. پیشنهاد می‌کنیم کارهای زیر را انجام بدید:

  • کاربران آیفون: اگه گوشیتون آیفونه، بهترین راه محافظت از دستگاهتون به‌روزرسانی منظم نرم‌افرازه. برای پیشگیری از حمله‌ی هکرها سعی کنید اپلیکیش‌ها را فقط از App store دانلود کنید.
  • کاربران اندروید: اصولاً سیستم عامل اندروید در مقایسه با iOS دیوار امنیتی ضعیف‌تری داره. علت این مسئله اینه که فرایند تأیید اپلیکیشن در iOS سختگیرانه‌تر از اندرویده.

بعد از هک شدن گوشی چه کارهایی باید انجام داد؟

کارهای زیادی وجود داره که حتماً بلافاصله بعد از اینکه فهمیدید، گوشیتون هک شده باید انجام بدید تا این مشکل برطرف بشه. یادتون باشه، حتماً مخاطبینی که اطلاعات تماسشون را در گوشیتون ذخیره کردید را از هک شدن دستگاهتون مطلع کنید.

حذف برنامه‌های مشکوک

اگه احتمال میدید که گوشیتون هک شده، راه‌های زیادی برای پیدا کردن و حذف بدافزار از گوشی اندرویدی یا اپل شما وجود داره. می‌تونید نرم‌افزارهای مخرب را از گوشیتون حذف کنید یا cache، دانلودها و حتی کل حافظه گوشیتون را پاک کنید.

یک سر به اپلیکیشن‌های گوشیتون بزنید و برنامه‌هایی را که خودتون دانلود نکردید، یا به‌صورت پیش‌فرض از طرف تولیدکننده روی دستگاهتون نبوده را پیدا کنید.

اگه کاربر اندروید هستید، از مسیرهای زیر اقدام به حذف برنامه کنید:

  1. وارد تنظیمات (Settings) بشید.
  2. در مرحله دوم گزینه برنامه‌ها (Apps) را بزنید.
  3. از قسمت مدیریت برنامه‌ها (App Manager) فهرست اپلیکیشن‌هایی که در گوشیتون دارید را بررسی کنید.
  4. اگه در فهرست برنامه‌های نصب‌شده به اپلیکیشن مشکوکی برخوردید، روی اون برنامه بزنید و بعد در منوی بازشده برنامه را حذف نصب (Uninstall) کنید.

اگه کاربر iOS هستید، از مسیر زیر برنامه‌های مشکوک نصب‌شده را از دستگاهتون حذف کنید:

  1. از منوی اصلی  Home screen اپلیکیشنی را که قصد دارید از دستگاهتون حذف کنید را پیدا کنید.
  2. برنامه را لمس کنید و انگشتتون را چند ثانیه روی اون نگه‌دارید. بعد در پنجره‌ی بازشده گزینه‌ی Remove App را انتخاب کنید.
  3. در این مرحله دو انتخاب پیش روی شما قرار می‌گیره: شما یا می‌تونید برنامه‌ را صرفاً از

 Home screen پاک کنید یا اینکه برنامه را به‌طور کامل حذف کنید. گزینه‌ی Delete App را انتخاب کنید که برنامه به‌طور کامل از دستگاه شما حذف بشه.

بازگشت به تنظیمات کارخانه

این روش ایمن‌ترین راه برای جلوگیری از دسترسی هکرها به گوشیتونه. یادتون باشه، قبل از factory reset حتماً از اطلاعاتی که در دستگاهتون ذخیره کردید پشتیبانی (backup) بگیرید، چون با بازگشت به تنظیمات کارخانه کل اطلاعات گوشیتون پاک میشه. قبل از شروع لازمه که باتری دستگاهتون کاملاً شارژ باشه تا وسط این فرآیند خاموش نشه.

اگه کاربر اندروید هستید، مسیر زیر را دنبال کنید:

  1. وارد تنظیمات (Settings) بشید.
  2. درباره‌ی تلفن (About phone) را انتخاب کنید.
  3. حالا در منوی بازشده روی گزینه‌ی Backup & reset بزنید.
  4. در این مرحله باید روی Erase all data بزنید.
  5. از پنجره‌ی بازشده گزینه‌ی All files on the phone را انتخاب کنید.

اگه کاربر iOS هستید، از مسیر زیر پیش برید:

  1. وارد قسمت تنظیمات (Settings) بشید و گزینه‌ی General را انتخاب کنید.
  2. پنجره را به سمت پایین دنبال کنید و روی Reset بزنید.
  3. در پنجره‌ای که به شما نمایش داده میشه، گزینه‌ی Erase All Content and Settings را انتخاب کنید.
  4. 4.   اگه قصد دارید نسخه پشتیبان از اطلاعاتتون در iCloud ذخیره بشه روی گزینه
    Back Up Then Erase  بزنید.

چطوری باید از هک شدن گوشیتون جلوگیری کنید؟

حتی اگه شما فرد بسیار هوشیاری هم باشید، هکرها هنوز یک پله از شما جلوترن و از ابزارها و شیوه‌های جدیدی برای دسترسی به گوشی شما استفاده می‌کنن. پیشنهاد ما به شما اینه که علاج واقعه را قبل از وقوع پیدا کنید.

  • سعی کنید هیچ‌وقت از وای-فای‌های عمومی که به شبکه خصوصی مجازی (Virtual Private Network) مجهز نیستن، استفاده نکنید.
  • از تأیید هویت دومرحله‌ای (Two-Factor Authentication) استفاده کنید. این کار دسترسی هکرها به دستگاهتون را سخت‌تر می‌کنه.
  • هر چند وقت یک بار، تاریخچه‌ی وب را پاک کنید که هکرها نتونن وب‌سایت‌هایی را که بازدید کردید را ردیابی کنن.
  • سعی کنید اطلاعات حساس مثل رمزها را در دستگاهتون ذخیره نکنید.
  • برنامه‌ها را از سایت‌های امن دانلود کنید. اگه کاربر اندروید هستید، می‌تونید برنامه‌ها را از Play Store

دانلود کنید و اگه کاربر اپل هستید، برای دانلود اپلیکیشن‌ها می‌تونید از App store استفاده کنید.

  • همیشه آخرین نسخه سیستم عامل را نصب کنید و سعی کنید به‌طور منظم دستگاهتون را به‌روزرسانی کنید.
  • روی لینک‌های مشکوک کلیک نکنید.

یکی دیگه از راه‌های مراقبت از امنیت گوشی در برابر حمله‌ی هکرها نصب آنتی‌ویروس روی دستگاهتونه. اگه از کاربران اپل هستید، می‌‌تونید از نرم‌افزارهایی مثل AVG Mobile Security for iPhone/iPad استفاده کنید.

نصب آنتی‌ویروس، راهی برای جلوگیری از هک شدن گوشی

این برنامه‌ها برای مراقبت از دستگاهتون در برابر حمله هکرها، امنیت وای-فای شما را به‌صورت خودکار بررسی می‌کنن و داده‌های آنلاین شما را زیر نظر می‌گیرن. با این دیوار امنیتی، هکرها نمی‌تونن به اطلاعات شخصی شما در حساب‌های کاربریتون دسترسی پیدا کنن و به اون‌ها دستبرد بزنن.  

از هک شدن گوشی اندروید هم میشه با نصب نرم‌افزار AVG AntiVirus for Android  جلوگیری کرد. این برنامه با قفل کردن برنامه‌هایی که اطلاعات حساس دارن، یک افزونه‌ی ضدهک برای محافظت از گوشی اندرویدی شما ایجاد می‌کنه. اگه گوشیتون گم شد یا به سرقت رفت با این نرم‌افزار می‌تونید، اون را ردیابی و از راه دور حافظه‌ی دستگاهتون را پاک کنید.

حرف آخر

سارقین و دزدها لزوماً افرادی نیستن که از دیوار خونه‌تون بالا برن، قفل ماشینتون را باز کنن یا گوشیتون را در خیابون از شما بقاپن. اطلاعات گوشی شما می‌تونه برای افراد سودجود بسیار وسوسه‌انگیز باشه.

افرادی که به گوشی شما دستبرد می‌زنن، هکرهایی هستن که با بهره‌گیری از تکنیک‌های مهندسی اجتماعی در یک چشم به هم زدن بدون اینکه شما متوجه بشید به اطلاعات حساس شما دست پیدا می‌کنن. گاهی وقت‌ها فهمیدن هک شدن موبایل ممکنه کار دشواری باشه. ما در این مقاله علائم هک شدن گوشی را بررسی کردیم و راه‌هایی را هم برای پیشگیری از این مشکل ارائه دادیم.

سؤالات متداول

آیا گوشی‌های آیفون هم هک میشن؟

اصولاً گوشی های آیفون در مقایسه با گوشی های اندرویدی، کمتر در معرض خطر هک شدن هستن. با این حال اگر گوشی آیفون دارید، بهتره برای محافظت از دستگاهتون، سیستم عاملتون را مرتب به روز رسانی کنید. اپلیکیشن ها را هم فقط از اپ استور دانلود کنید.

آیا هکرها می تونن به اطلاعات بانکیمون دسترسی پیدا کنن؟

بله. هکرها ممکنه شما را قربانی فیشینگ کنن. برای اینکه از حمله فیشینگ در امان بمونید:
– هیچ وقت روی لینک های ناآشنا کلیک نکنید.
– در درگاه های نامعتبر و وب سایت های مشکوک تراکنش مالی انجام ندید.
– همیشه از صفحه کلیدهای مجازی برای وارد کردن اطلاعات شخصی و بانکیتون استفاده کنید.

چطوری از هک شدن گوشیمون جلوگیری کنیم؟

با چندتا راهکار ساده می تونید از هک شدن گوشیتون جلوگیری کنید:
– متناسب با سیستم عامل گوشیتون، اپلیکیشن ها را تا جای امکان از پلی استور یا اپ استور دانلود کنید.
– روی لینک ها و پیام های مشکوک کلیک نکنید.
– تا حد امکان از شبکه های وای فای عمومی استفاده نکنید.
– گوشیتون را با دستگاه های ناآشنا و نامطمئن از طریق بلوتوث جفت نکنید.
– سیستم عامل گوشیتون را به طور منظم به روز رسانی کنید

 

خرید تجهیزات پسیو شبکه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا