راهنمای خرید سوکت شبکه
راهنمای خرید سوکت شبکه به شما کمک میکنه که موقع خرید یک سوکت، باید به چه نکاتی توجه کنید. سوکتها وسیلههای کوچک و حساسی هستند. این قطعات به انتهای دو سر کابل شبکه متصل میشن و اطلاعات رو از خودشون انتقال میدن. سوکتهای شبکه از نوع RJ45 هستند و به کابلهای اترنت متصل میشن. این سوکتها از هشت پین یا اصطلاحا چهار جفت پین تشکیل میشن که بر اساس استاندارد اتصال کابل، کاربرد پینها با هم تفاوت داره. تمامی کابلهای شبکه از طریق سوکت به ورودی شبکه دستگاهها یا کیستونها وصل میشن.
از اونجایی که یک سوکت، نقش اصلی در ایجاد اتصالات رو ایفا میکنه، کیفیت سوکت شبکه مستقیما روی سیگنالهای انتقالی و سرعتشون اثر میذاره. وقتی که یک سوکت مناسب نباشه، میتونه باعث اختلال یا قطعی در شبکه بشه. انتخاب سوکت مستلزم شناخت این وسیله و فاکتورهای مهم در انتخاب اون هست. در این راهنمای خرید سوکت شبکه، مهمترین مواردی که در هنگام خرید سوکت شبکه باید در نظر گرفته بشه رو با هم بررسی میکنیم.
راهنمای خرید سوکت شبکه
گفتیم که انتخاب سوکت شبکه مستلزم دونستن یکسری فاکتورها در مورد این قطعه هست. سوکتهای موجود در بازار اغلب از نظر شکل و قیافه شبیه به هم هستند، اما تفاوتهای اساسی با همدیگه دارند. در ادامه این فاکتورها رو میشناسیم.
ردهی سوکت
یکی از مهمترین چیزهایی که در راهنمای سوکت شبکه باید در نظر داشته باشید، ردهی سوکت هست. ردهی سوکت یا همون کتگوری همون ردهی کابلی هست که قراره سوکت بهش متصل بشه. یعنی شما باید سوکتی رو بخرید که همرده با کابل شبکهتون باشه. منظور از رده یا کتگوری همون نسل ساخت کابل هست. ردهی یک کابل یا سوکت میزان سرعت و پهنای باند اون رو مشخص میکنه. رایجترین ردههای سوکت شبکه در بازار، موارد زیر هستند:
- سوکت شبکه Cat5: سوکتهای رده پنج از دو جفت پین استفاده میکنند. در این دسته سوکت، سرعت انتقال 100 مگابیت ثانیه و پهنای باند هم 100 مگاهرتز هست.
- سوکت شبکه Cat5E: این دسته از سوکتها رو میشه نسل پیشرفتهی Cat5 دونست که از چهار جفت پین داخل سوکت استفاده میشه. Cat5E نسبت به نسل قبل، سرعتش تا 350 مگابیت ثانیه افزایش داشته و از نظر کیفیت سیگنال هم بهبود پیدا کرده.
- سوکت شبکه Cat6: در کابلها و سوکتهای Cat6 ما استانداردهای کیفیتی و حفاظتی بیشتری داریم. سرعت در این رده به یک گیگابیت ثانیه میرسه و پهنای باندش حدود 50 مگاهرتز هست.
- سوکت Cat6A: کابلهای Cat6A یک شیلد فویلی مقاوم در اطراف خودشون دارند که جلوی نویز و تداخل رو میگیره. این دسته کابل میتونند تا سرعتهای 10 گیگابیت ثانیه و پهنای باند 500 مگاهرتز رو پشتیبانی کنند.
- : سوکتهای Cat7 برای کابلهای این رده و کابلهای ردههای پایینتر استفاده میشه. سرعت در Cat7 معادل 10 گیگابیت ثانیه و فرکانس 600 مگاهرتز هست.
نوع سوکت شبکه
در راهنمای خرید سوکت شبکه باید بدونید که سوکتهای شبکه از نظر طراحی هم با همدیگه فرق دارند و هر کدوم برای کاربرد و محیطی خاص ساخته شدند. شما میتونید سوکتهای شبکه رو در انواع مدلهای زیر بخرید.
- سوکت ساده: سوکتهای ساده، رایجترین مدل سوکت شبکه هستند. این سوکتها از یک بدنهی پلاستیکی شفاف به همراه یک جک اتصال ساخته شدند که سوکت رو در پورت محکم نگه میداره. از نظر کیفیت و کارایی سوکتهای شبکه خوب هستند ولی برای کاربردهای خاص باید سوکتهای مناسب بخرید.
- سوکت 90 درجه یا زاویهدار: سوکتهای 90 درجه یکی از کاربردیترین نوع سوکتهای شبکه هستند. این دسته از سوکتها، همونطور که از اسمشون پیداست با کابلی که بهشون متصل میشه، زاویه 90 درجه میسازند. در فضاهایی که فاصلهی بین دستگاه و دیوار خیلی کمه یا هر جایی که کابل رو باید خم کنید، این نوع سوکت بهتر جواب میده. چرا که سوکت ساده باعث پارگی یا خمیدگی کابل شبکه میشه.
- سوکت مینیاتوری: سوکتهای مینیاتوری، ریزترین نوع سوکت در شبکه هستند. این سوکتها تمام اجزای اصلی یک سوکت شبکه رو دارند؛ ولی به شکلی جمع و جور و کوچک شده. سوکت مینیاتوری رو باید جایی استفاده کرد که میخوایم کار خیلی تمیز باشه و حساسیتش هم زیاد نباشه.
- سوکت شبکه روکشدار: سوکتهای شبکه روکشدار از یک لایه حفاظتی پلاستیکی یا فلزی تشکیل شدند که جلوی آسیبهای فیزیکی یا الکترومغناطیسی به سوکت رو میگیره. به این دسته از سوکتها SFTP یا STP گفته میشه. نوع بدون روکش هم UTP هست.
- سوکت شبکه Toolless: یکی از جالبترین سوکتهای شبکهای که در این راهنمای خرید سوکت شبکه به شما معرفی میکند، نوع توللس هست. این دسته از سوکتها برای نصب نیاز به هیچ ابزار سوکتزنی ندارند و به راحتی به کابلها وصل میشن.
- سوکت شبکه شانهدار: سوکتهای شانهدار یک شانهی 45 درجه در انتهای خودشون دارند که کابل رو نگه میداره و جلوی خم شدن یا پارگی کابل رو تا حد زیادی میگیره.
برند سوکت شبکه و اهمیت آن در راهنمای خرید
برندهای مختلفی از سوکت شبکه در ایران هست که یکسری از اونا وارداتی هستند و یکسری هم تولید داخل هستند. معمولا برند سوکت شبکه تاثیر زیادی روی کیفیت، عملکرد و طول عمر سوکت داره. از مهمترین و بهترین برندهای سوکت شبکه در بازار ایران میشه، موارد زیر رو اسم برد:
- سوکت شبکه لگراند: این برند فرانسویه و سوکتهایی از نوع روکشدار و بدون و در دو رده Cat6 و Cat7 تولید میکنه.
- سوکت شبکه نگزنس: این شرکت فرانسوی نیز سوکتهای SFTP و UTP در ردههای Cat5e، Cat6 و Cat7 وارد بازار کرده.
- سوکت شبکه بلدن: سوکتهای آمریکایی بلدن هم در نوع UTP و SFTP و در ردههای Cat5e، Cat6 و Cat7 در بازار موجودند.
- سوکت شبکه امپ: سوکتهای برند آمریکایی امپ در دو مدل روکشدار و بدون روکش و در ردههای Cat6 و Cat5E تولید میشن و در ایران خیلی طرفدار دارند.
- سوکت شبکه باگ: این برند جوان تایوانی هم سوکتهای روکشدار و بدون روکش خودش رو در ردههای Cat5e, Cat6, Cat7 وارد ایران کرده.
نکاتی که در راهنمای خرید سوکت شبکه باید در نظر داشته باشید.
گفتیم که سوکتهای شبکه دستهبندیهای مختلفی دارند و در این راهنمای خرید سوکت شبکه مهمترینهاشون رو بررسی کردیم. اما سوکتها یکسری ویژگیها و قابلیتهای اضافه هم دارند که میتونید موقع خرید سوکت اونا رو هم مدنظر قرار بدید. از مهمترین ویژگیهای یک سوکت که به صورت اختیاری در بعضی از مدلهای سوکت وجود داره و موقع خرید باید بهشون توجه کنید، موارد زیر هستند.
- جنس سوکت: اغلب سوکتهای موجود در بازار پلاستیکی هستند. اما سوکتهای فلزی هم داریم که بهشون نشکن گفته میشه و برای کاربردهای سختتر بهتر از پلاستیکی هستند.
- چراغ اتصال: بعضی از مدلهای سوکت شبکه یک چراغ LED در انتهای خودشون دارند که بهش چراغ اتصال گفته میشه و به رنگ سبز هست. کاربرد این چراغ اینه که اتصال درست و کامل سوکت رو نشون میده.
- حالت مگنت یا مغناطیسی: در برخی از مدلهای سوکت موجود در بازار قابلیت مگنت در نظر گرفته شده. این ویژگی باعث میشه که سوکت با کمک خاصیت مغناطیسی اتصال محکمی به پورت پیدا کنه و راحت جدا نشه.
- نحوه نصب سوکت: نصب سوکت به کابل معمولا با استفاده از آچار سوکتزن انجام میشه. یکسری از سوکتها به صورت Toolless هستند و خیلی راحت میشه اونا رو بدون نیاز به ابزار اضافهای به کابل نصب کرد.
- بسته بندی سوکت: اغلب مدلهای سوکت خصوصا سوکتهای خارجی به صورت بستههای 10 یا 100 عددی فروخته میشن. اما شما میتونید این قطعات رو به شکل تکی هم خریداری کنید. موقع خرید سوکت حتما به تعداد سوکتها در یک بسته توجه کنید.
- جنس پین: معمولا پینهای سوکت یا از جنس مس هستند یا طلا. طلا رسانایی بیشتری داره و برای سوکت بهتر عمل میکنه؛ اما گرانتر هم هست. اغلب سوکتهای بازار از جنس مس هستند. اگر بحث سرعت و کیفیت خیلی براتون اهمیت داره، بهتره دنبال سوکتهایی با پینهایی از جنس طلا باشید.
- درجه حفاظت سوکت: روی سوکتهای شبکه یک عدد IP درج شده که درجه حفاظت سوکت در برابر گرد و غبار و رطوبت رو نشون میده. رقم اول این عدد نشون دهندهی مقاومت در برابر گرد و غبار و رقم دوم نشون دهندهی مقاومت در برابر رطوبت هست.
حرف آخر
سوکت شبکه یکی از مهمترین قطعاتی هست که اتصالات شبکه رو تضمین میکنه. راهنمای خرید سوکت شبکه به شما کمک میکنه تا با خرید مناسب، اتصالات پایدار و محکمی بین کابلها و تجهیزات شبکهتون برقرار کنید. قطعی یا خرابی سوکت میتونه عملکرد کل شبکه رو با اختلال مواجه کنه. بنابراین کیفیت سوکت خیلی اهمیت داره. به طور کلی هر شبکه یکسری جزییات سختافزاری داره که در راهنمای خرید سوکت به آن اشاره شد. مثلا اینکه سوکت باید همرده با کابل شبکه باشه؛ در غیر این صورت از حداکثر ظرفیت کابل شبکهی ما استفاده نخواهد شد. البته این نکته رو در نظر داشته باشید که موقع خرید سوکت شبکه، شما نباید الزاما بهترین سوکت رو انتخاب کنید. چرا که ممکنه این سوکت برای شبکهی شما مناسب نباشه. در واقع شما باید به دنبال مناسبترین سوکت باشید تا بیشترین کارایی رو برای شما داشته باشه و البته مقرون به صرفه باشه.
سوالات متداول
این سوکتها از نظر جنس بدنه مثل سوکتهای ساده هستند و میتونند اتصال درستی با پورتهای ورودی برقرار کنند. اما بههرحال قدرت یک سوکت ساده که مجهز به جک نگهدارنده هست، از یک سوکت مینیاتوری بیشتره. در واقع استفاده از سوکتهای مینیاتوری برای شبکههای حساس و مکانهای پرخطر پیشنهاد نمیشه.
بله معمولا محصولات برندهای مطرحی مثل لگراند و نگزنس به صورت تقلبی هم در بازار دیده میشن که از نظر کیفیت قابل مقایسه با نمونهی اصلی نیستند. بهتره برای اطمینان از اصالت سوکت، اونو از فروشگاه معتبر تهیه کنید.