دوربین مداربسته: معرفی و بررسی انواع دوربین مداربسته
دوربین مداربسته وسیلهایه که توسط اون میتونید به ضبط تصاویر در جهت اهداف نظارتی و شخصی بپردازید. تاریخچهی استفاده از اولین دوربین مداربسته به سال 1942 برمیگرده. اولین بار ارتش آلمان برای نظارت بر روند پرتاب موشکهای خود از دوربین مداربسته استفاده کرد.
اولین دوربینهای تجاری با نام Vericon در سال 1949 در آمریکا به بازار عرضه شدند. نکتهی قابل توجه این عرضهی تجاری، عدم نیاز به هر گونه مجوز دولتی برای استفاده از دوربین مداربسته بود.
دوربینهای مدار بسته نسبت به ویژگیها و کاربردها به دستههای گوناگونی تقسیم میشن که در ادامه بهطور کامل دربارهی اونها صحبت میکنیم.
انواع دوربین مداربسته بر اساس تکنولوژی ساخت
دوربین مداربسته آنالوگ معمولی:
این دوربینها، اولین نسل دوربینهای مداربسته و رایجترین آنها بهحساب میان. از مزیتهای دوربینهای آنالوگ میشه به قیمت کم، کوچیک بودن و نصب آسان اشاره کرد. به همین دلیل این دوربینها یکی از انتخابهای کاربران خانگی و حتی کسب و کارهای کوچیک هستن.
سیستم دوربینهای مداربستهی آنالوگ از یک یا چندین دوربین آنالوگ، یک دستگاه ضبط تصویر DVR (ضبط دیجیتال تصاویر) و کابل کواکسیال جهت اتصال دوربینها به DVR تشکیل شده. تصاویر ضبط شده در دوربین مداربسته بهصورت آنالوگ به دستگاه DVR ارسال میشه.
در دستگاه DVR پس از پردازش، به فرمت دیجیتال تبدیل میشه. دوربینهای آنالوگ حداکثر تا رزولوشن 582*960 قادر به ضبط تصویر هستن. به همین جهت در مقایسه با دیگر دوربینهای مداربسته کیفیت پایینتری دارن.
دوربین مداربسته آنالوگ HD
بزرگترین تفاوت این دوربینها، رزولوشن و وضوح بالاتر تصاویر ضبط شده است. در این دوربینها بهراحتی میتونید چهرهی افراد رو تشخیص بدید و حتی از تصاویر بهعنوان مدرک جرم هم استفاده کنید.
دوربینهای آنالوگ HD به 4 نوع HD-CVI ،AHD ،HD-SDI و HD-TVI تقسیم میشن. همهی این دوربینها قابلیت پشتیبانی از تصاویری با رزولوشن 1080*1920 رو دارن. با توجه به اختلاف قیمت کم و کیفیت بالای دوربینهای مداربسته آنالوگ HD در مقایسه با دوربینهای معمولی، این دوربینها گزینهی مناسبی برای کاربران خانگی و تجاری به حساب میاد.
در تصویر زیر بهخوبی میتونید تفاوت کیفیت تصویر دوربینهای آنالوگ معمولی با دوربینهای آنالوگ HD رو تشخیص بدید.
دوربین مداربسته تحت شبکه
این دوربینها با نامهای دیگهای از جمله دوربین IP یا دوربین اینترنتی نیز شناخته میشن. ساختار سیستمی این دوربینها به گونهایه که شما میتونید با تنظیم آدرس IP روی اونها، از طریق شبکه یا اینترنت بهصورت آنلاین تصاویر ارسال شده از دوربینهای مداربسته رو دریافت و مشاهده کنید.
در ساختار سیستمی دوربین مداربستهی تحت شبکه، تجهیزات بیشتری به نسبت دوربینهای آنالوگ احتیاجه. برای راهاندازی این دوربینها به یک سوئیچ شبکه نیاز داریم. سوئیچ شبکه مسئول برقراری ارتباط بین دوربینها و سیستم اتصالیه.
با وجود این سوئیچ، میتونید بهصورت آنلاین و از طریق اینترنت، محل کار و زندگی خودتون رو مشاهده کنید. دیگر تغییر دوربینهای تحت شبکه، حذف دستگاه DVR و جایگزینی اون با NVR است که نمونهی پیشرفتهتر DVR محسوب میشه و امکانات بیشتری داره (تفاوت NVR و DVR).
یک دوربین تحت شبکه بهطور کلی از لنز، سنسور تصویر، پردازشگر تصویر، چیپ فشردهسازی و چیپ شبکه تشکیل شده. زمانی که نور از سنسور عبور میکنه به سیگنال دیجیتال تبدیل میشه. سپس توسط پردازشگر تصویر پردازش میشه. بعد از پردازش، دیتا فشردهسازی شده و روی شبکه ارسال میشه.
انواع دوربین مداربسته براساس ظاهر و عملکرد
دوربین مداربسته ثابت (Fixed) و متحرک (PTZ)
همونطور که از نام دوربینهای ثابت پیداست، این دوربینها در نقطهای مشخص قرار گرفته و یک زاویه دید ثابت رو در اختیار کاربر قرار میدن. دوربینهای مداربسته ثابت برای نظارت هر روزه روی یک مکان ثابت مناسب هستند. اگرچه این دوربینها ثابت هستند اما میشه در برخی مدلها (دوربینهای جعبه ای) لنز اونها و تعویض کرد و زاویهی پوشش دوربین رو تغییر داد.
دوربین مداربسته متحرک یا PTZ دوربینیه که میتونید اون رو در محورهای افقی و عمودی بهصورت دستی یا اتوماتیک حرکت بدید یا روی تصویر زوم کنید. این موارد باعث میشه نظارت بیشتری روی مناطق مورد نظر داشته باشید.
دوربین مداربسته دام (DOME)، اسپید دام (SPEED DOME)، جعبهای (BOX)، بولت (BULLET)
دوربینهای متحرک و ثابتی که در بخش قبل نام بردیم، به 4 صورت دام، اسپید دام، جعبهای و بولت موجودن. مزیت دوربین مداربستهی تحت شبکه دام، پوشش گستردهتر محیطه؛ در حالی که در دوربین مداربسته باکس شما نمیتونه تمام زوایا رو پوشش بده.
زاویهی دید محدود در دوربین باکس سبب میشه از این نقاط کور در جهت اهداف خراب کارانه استفاده بشه. برای جبران مشکل زاویه دید دوربینهای باکس، امکان تعویض لنز و تغییر زاویه دید برای کاربران فراهم شده.
دوربینهای مداربسته بولت دوربینهایی استوانهای هستن که تنوع و ویژگیهای زیادی دارن. مزیت این دوربینها در مقایسه با دوربینهای دام در اینه که دوربین بولت انعطافپذیری بیشتری داره و در مناطق مختلفی از جمله روی سقف و دیوار نصب میشه.
ذکر این نکته هم ضروریه که امروزه دوربینهای تولید شده ترکیبی از موارد مختلف هستن و بهتر از قبل میتونن تمامی نیازهای کاربران رو پوشش بدن.
آخرین دوربین هم دوربین مداربسته اسپید دام است. همونطور که از نام این دوربین مشخصه این دوربین همون دوربین مداربسته دامه با این تفاوت که قابلیت PTZ یا متحرک بودن رو داره. دوربین مداربستهی اسپیددام با توجه به ویژگی جابهجایی در محورهای افقی و عمودی و ترکیب این ویژگی با زاویهی عریض دوربینهای دام، میتونه فضای بسیار وسیعی رو پوشش بده.
دوربین مداربسته بی سیم (وایرلس) و سیمی
دوربین مداربستهی سیمی برای اتصال به دستگاه نیازمند وجود یک بستر فیزیکی یا همون کابل هست که بسته به نوع دوربین میتونه کابل کواکسیال یا کابل شبکه باشه. این نوع دوربینها با توجه به برخورداری از حداکثر پهنای باند و سرعت، ارتباطی با حداکثر پایداری و بدون وقفه ارائه میدن. دوربینهای مداربستهی سیمی در مقایسه با دوربینهای بیسیم امنتر هستن چرا که امکان هک شدن و شنود اطلاعات در میانهی راه وجود نداره.
دوربین مداربستهی بیسیم میتونه بدون وجود کابل و بستر فیزیکی، تصاویر رو با استفاده از امواج وایرلس انتقال بده. یکی از بزرگترین مزیتهای این نوع دوربین، جابهجایی آسان اونهاست که باعث شده در مقابل دوربینهای سیمی برگ برنده رو داشته باشن.
از معایب دوربینهای بی سیم همونطور که در بالا اشاره شد میشه به ناپایداری ارتباط این دوربینها اشاره کرد. بهطور مثال، اگر در میانهی راه دیواری بتنی قرار داشته باشه ممکنه اختلالاتی در ارتباط شما بهوجود بیاد. مشکل دیگهی دوربینهای مداربستهی بیسیم برد پایین ارسال اطلاعات این دوربینها در مقایسه با دوربینهای با سیمه. دوربینهای با سیم میتونن با استفاده از کابلهای شبکه مسافت بسیار زیادی رو پوشش بدن.
دوربین مداربسته دید در شب (IR) و روز
دوربین مداربستهی روز، دوربینیه که قابلیت دید در شب رو نداره. این دوربینها در تاریکی تصاویر واضحی ارائه نمیدن. دلیل ارزانی این دوربینها هم کارایی نداشتن در شب و تاریکیه.
دوربینهای مداربستهی دید در شب یا همون دوربین IR به شما این امکان رو میده تا بتونید در تاریکی و با کیفیت مطلوب تصاویر رو ضبط کنید. با توجه به ویژگیهای گسترده و تکنولوژیهایی که در این دوربینها در حال استفاده است، هر روزه شاهد افزایش کیفیت تصاویر ضبط شده در محیط های تاریک هستیم. در تصویر زیر نمایی از یه فروشگاه رو میبینید که توسط دوربین مداربستهی دید در شب ضبط شده.
دوربین مدار بسته مادون قرمز (دید در شب)
این دوربینها به نورهای LED مادون قرمز مجهر هستن. وجود مادون قرمز قابلیت دید در محیطهای بسیار تاریک رو فراهم میکنه. برخی از این دوربینها تا فواصل 250 متری رو به راحتی نشون میدن.
سخن آخر
تجهیزات دوربینهای مداربسته در سالهای گذشته با اهداف نظارتی وارد بازار شد. این دوربینها بسیاری از مشکلات رو برطرف کردند و هزینهها رو کاهش دادند.
در این مقاله به انواع دوربین مداربسته پرداختیم. امیدواریم که در انتخاب مناسبترین دوربین متناسب با نیاز خود به شما کمک کرده باشیم.
ممنون خیلی عالی بود