کامپیوتر و لپ تاپ

حافظه SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک ( HDD ) و حافظه هیبرید دارد؟

خرید کابل شبکه

فرقی نمی‌کنه کاربر مبتدی باشید یا حرفه‌ای، وقتی از کامپیوتر استفاده می‌کنید، به ذخیره سازی فایل نیاز دارید؛ و اینجاست که تفاوت SSD و HDD مشخص میشه. در این مقاله، از انواع تجهیزات ذخیره سازی میگیم و حافظه‌ی SSD رو با هارد دیسک یا HDD مقایسه می‌کنیم.

انواع حافظه کامپیوتر و لپ تاپ

SSD

ابزار ذخیره سازی، وظیفه‌ی حفظ و طبقه‌بندی محتوای دیجیتال موجود روی کامپیوتر یا لپ تاپ شما رو بر عهده داره. این تجهیزات اصطلاحا «غیر فرار» هستن؛ یعنی حتی اگه سیستم شما خاموش باشه، درایو اطلاعات ذخیره شده رو داخل خودش نگه می‌داره.

بدون حافظه، شما نمی‌تونید هیچ نوع فایلی رو ذخیره کنید. البته اگه بخوایم سخت‌گیرتر باشیم، باید بگیم بدون تجهیزات ذخیره‌سازی، شما سیستم عاملی ندارید که بتونید باهاش کار کنید!

به‌طور کلی، سه نوع حافظه برای کامپیوتر و لپ تاپ وجود داره: هارد دیسک یا HDD ، SSD و هیبریدی (HDD + SSD). در ادامه این سه دسته رو به شما معرفی می‌کنیم تا شما با توجه به نیازهاتون، نوع مناسب رو تهیه کنید.

اگه سیستم‌تون تازگی‌ها کند شده، حتما به مقاله‌ی رفع مشکل کندی سیستم به دلیل استفاده صددرصدی از هارد دیسک نگاهی بندازید تا مشکل‌تون رفع بشه.

HDD مقرون به صرفه در برابر SSD گران‌قیمت

HDD دیسک

هارد دیسک (Hard Disk Drive) که سال‌هاست محبوبیت خودش رو حفظ کرده، از چند بخش متحرک تشکیل شده و از تکنولوژی ذخیره‌ی مغناطیسی استفاده می‌کنه. در طول نیم قرن کاربری، هارد دیسک از نظر ظرفیت ذخیره سازی، اندازه‌ی فیزیکی و عملکرد، تکامل پیدا کرده و به سطح قابل‌قبولی رسیده.

ظرفیت

بزرگترین هارد دیسکی که تا حالا تولید شده، 20 ترابایت ظرفیت داشته.

سرعت

سرعت خواندن و نوشتن هارد به سرعت چرخش صفحات مغناطیسی بستگی داره. یک HDD استاندارد، سرعتی معادل 125 مگابایت بر ثانیه داره.

سایر ویژگی های

HDD از نظر فیزیکی بزرگتر از SDD هست؛ چون از اجزای مکانیکی زیادی تشکیل شده. وجود قطعات متحرکی که در طول زمان دچار استهلاک میشن، باعث شده هارد دیسک نسبت به اس اس دی عمر کمتری داشته باشه.

قیمت

هارد دیسک ها ارزون‌ترین نوع درایوهای موجود در بازار هستن و به همین دلیل محبوبیت بسیار بالایی بین کاربرهای عادی دارن.

سرعت، یکی از تفاوت ها SSD و HDD

اس اس دی

اس اس دی (Solid State Drive) همون‌جور که از اسمش پیداست، هیچ قطعه‌ی متحرکی نداره و از این نظر در نقطه‌ی مقابل هارد دیسک قرار می‌گیره. SSD از تکنولوژی فلش مموری استفاده می‌کنه. می‌تونید اون رو یک کارت حافظه‌ی بزرگ‎‌شده در نظر بگیرید؛ چون هردو برای ذخیره سازی، از فناوری NAND کمک می‌گیرن.

تکنولوژی NAND شامل ذخیره‌ی اطلاعات جمع‌آوری‌شده روی میکروچیپ میشه. NAND امکان ذخیره و فراخوانی دیتاها رو حتی بعد از خاموش شدن دیسک فراهم می‌کنه.

ظرفیت

بیشتر اس اس دی های موجود در بازار، ظرفیتی بین 128 تا 512 گیگابایت دارن؛ اما بزرگ‌ترین SSD تولیدشده، 100 ترابایت ظرفیت داره!

سرعت

اس اس دی ها سریع‌ترین نوع حافظه‌ی ذخیره سازی هستن که میانگین سرعت 550 مگابایت بر ثانیه رو به ثبت می‌رسونن.

سایر ویژگی ها

SSD ها به‌دلیل نداشتن قطعات متحرک، بسیار کمتر از هارد دیسک ها مستعد آسیب دیدن از طریق شوک یا لرزش هستن. مصرف انرژی اس اس دی 2 تا 3 وات برآورد میشه که از HDD (6 تا 7 وات) خیلی کمتره.

قیمت

اس اس دی از هارد دیسک یا حافظه‌ی هیبریدی گرون‌تره؛ اما قیمت اون هر سال کاهش پیدا می‌کنه.

SSHD حافظه ی هیبریدی، ترکیبی از HDD و SSD

SSHD

در این نوع حافظه، از صفحات مغناطیسی در کنار فلش مموری استفاده میشه تا عملا هارد دیسک و اس اس دی با هم ترکیب بشن. حافظه‌ی هیبریدی، اطلاعاتی رو که بیشتر ازشون استفاده میشه، در فلش مموری ذخیره می‌کنه تا سریع‌تر در دسترس باشن. باقی دیتاها رو هم در صفحات مغناطیسی حفظ می‌کنه. هدف از تولید حافظه‌ی ترکیبی، اضافه کردن فاکتور سرعت به هارد دیسک های با ظرفیت بالا و مقرون‌به‌صرفه‌ی موجود در بازاره.

ظرفیت

حافظه‌های هیبریدی در ظرفیت‌های پایین تولید میشن؛ به‌خصوص در بخش SSD.

سرعت

این نوع حافظه به‌خاطر استفاده از فلش مموری نسبت به هارد دیسک ها سرعت بسیار بالاتری دارن.

قیمت

حافظه‌های ترکیبی از نظر قیمت بین HDD و SSD قرار می‌گیرن.

بررسی تفاوت های SSD و HDD

هارد دیسک

با کنار هم قرار دادن ویژگی‌های سه نوع حافظه‌ای که بهتون معرفی کردیم، خودتون می‌تونید اون‌ها رو با هم مقایسه کنید، اما ما سعی می‌کنیم کار رو براتون آسون کنیم. حافظه‌های هیبریدی در این مقایسه قرار نمی‌گیرن، چون مجموعه‌ای از ویژگی‌های SSD و هارد دیسک رو در خودشون دارن.

مقاله‌ی مقایسه ی درایو SSD و هارد HDD میتونه اطلاعات بیشتری در اختیارتون بذاره.

برتری ها و کاستی های HDD

درایو دیسک

HDD ها به نسبت SSD ها از تکنولوژی قدیمی‌تری بهره می‌برن و با وجود پیش‌بینی‌هایی که از رده خارج شدن اون‌ها رو اعلام می‌کردن، همچنان به کار خودشون ادامه میدن. در حال حاضر حداکثر ظرفیت حافظه HDD روی کامپیوترها 14 ترابایت و روی لپ تاپ 5 ترابایته. مهم‌ترین خطری که هارد درایو رو تهدید می‌کنه، ضربه خوردنه که ممکنه به قیمت از دست رفتن همه‌ی اطلاعات ذخیره‌شده در اون تموم بشه. هارد دیسک نسبت به SSD خیلی کندتره؛ اما نه جوری که برای انجام امور عادی نتونید روش حساب باز کنید. ایرادی که همیشه به HDD وارد بوده و هست، سروصداش موقع کار کردنه که انگار چاره‌ای براش پیدا نمیشه.

برتری ها و کاستی های SSD

حافظه

با اینکه قیمت اس اس دی نسبت به زمان معرفی اون خیلی پایین اومده، اما همچنان از HDD خیلی گرون‌تره که در بعضی موارد، این اختلاف به 10 برابر هم میرسه. SSD ها چون قطعه‌ی متحرکی ندارن، برخلاف هارد دیسک نویز تولید نمی‌کنن. اما مهم‌ترین برتری اس اس دی نسبت به HDD در سرعت بسیار بالای این نوع حافظه است. سرعت خواندن و نوشتن فایل‌های کوچک در SSD بسیار بالاتر از هارد دیسکه؛ به‌طوری که سرعت کلی سیستمی که روی اون اس اس دی قرار گرفته در شرایط مشابه خیلی بیشتر از کامپیوتریه که از HDD برای ذخیره کردن فایل‌ها استفاده می‌کنه. اما فراتر از قیمت بالا، اصلی‌ترین نقطه‌ضعف SSD نسبت به هارد دیسک، ظرفیت خیلی پایین اونه. اخیرا در حالی صحبت از تولید اس اس دی با ظرفیت 30 یا حتی 100 ترابایتی میشه که در بازار به‌زحمت میشه حافظه‌ی SSD 4 ترابایتی پیدا کرد!

حرف آخر

در این مطلب در مورد انواع حافظه صحبت کردیم و به بررسی تفاوت SSD و HDD پرداختیم. به‌طور کلی میشه گفت اس اس دی برای کاربرانی مناسبه که سرعت سیستم خیلی براشون مهمه، اما به فضای ذخیره‌سازی زیادی احتیاج ندارن. از طرف دیگه، اون دسته از کاربرها که از نرم‌افزارهای سنگین استفاده نمی‌کنن و بیشتر به آرشیو کردن عکس، فیلم و موسیقی علاقه دارن، HDD رو به‌عنوان گزینه‌ای ایدئال در برابر خودشون می‌بینن. شما جزو کدوم دسته از کاربرها هستید و ترجیح میدید از چه نوع حافظه‌ای استفاده کنید؟ در بخش کامنت، نظرتون رو با ما در میون بذارید.

دانلود فایل PDF این مقاله:

دانلود PDF مقاله

درسته که میگن نباید حافظه‌ی SSD رو تا آخر پر کرد؟

بله؛ اگه از همه‌ی ظرفیت اس اس دی استفاده کنید، سرعتش به‌شکل قابل‌توجهی پایین میاد. توصیه‌ی حرفه‌ای‌ها اینه که بیشتر از 75 درصد SSD رو اشغال نکنید.

آیا ظرفیت اس اس دی روی سرعتش تاثیر میذاره؟

خیر؛ درصد فضای خالی باقی‌مونده روی حافظه اهمیت داره.

چرا روی سیستم من، سرعت SSD از هارد دیسک کمتره؟

احتمالا در تنظیمات بایوس، هارد رو در اولویت قرار دادید.

آیا میشه ویندوز رو به اس اس دی منتقل کرد؟

بله؛ فقط قبلش از فایل‌هاتون بکاپ بگیرید.

آیا اس اس دی می‌تونه سرعت لپ تاپ قدیمی رو بالا ببره؟

قطعا! با استفاده از SSD می‌تونید کارهای روزمره رو تا 6 برابر سریع‌تر انجام بدید.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۱۰ دیدگاه ها

  1. باسلام وقت بخیر. روی مادربرد قدیمی اگر هارد ssd اضافه بشه تاثیری داره یا اونقدر موثر نیست؟ واینکه بعضی هاردهای ساتا۳ فقط مخصوص لب تاپ هست و روی مادربرد جواب نمیده درسته؟

    1. سلام مهدی جان، هر چه ظرفیتش بالتر باشه بهتره، بستگی به هزینه اش داره. برند سامسونگ از همه توی این زمینه بهتره ولی ADATA و بقی برندها هم فاصله چندانی با سامسونگ ندارن

        1. مهدی جان هر SSD با استاندارد یا همون فریم فکتور ۲.۵ اینچی یا M.2، به لپ تاپ ها میخوره که اکثرشون هم همین استاندارد رو دارن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا