کامپیوتر و لپ تاپ

آشنایی با مفهوم بنچمارک (Benchmark) و معرفی بنچمارک های معروف

خرید کابل شبکه

اغلب در اخبار و بررسی‌های مربوط به ابزارهای الکترونیکی مثل موبایل، لپ‌تاپ و تبلت و قطعاتی مثل CPU و کارت گرافیک، به کلمه‌ی بنچمارک برخورد می‌کنیم. طرفداران برندهای مختلف گوشی‌های هوشمند و لپ تاپ برای مقایسه‌ی برندهای محبوب خودشون از اون‌ها استفاده می‌‌کنن و به نتایج بنچ مارک دستگاه‌هاشون افتخار می‌کنن. افرادی که قصد خرید این دستگاه‌ها رو دارن، در جست‌‌وجو برای ویژگی‌های دستگاه‌ها، با این مفهوم مواجه میشن. به‌طور مثال، در خرید CPU شما به بررسی Benchmark نیاز دارین، چون حتی اگر برند و نام تجاری CPU‌ها هم یکی باشن ممکنه عملکرد متفاوتی از خودشون نشون بدن.

قبلا فقط افراد حرفه‌‌ای و گیک‌ها با این مفهوم سروکار داشتن، ولی الان عموم جامعه هم به‌تدریج با اون آشنا شدن. البته خیلی‌ها حتی معنای اون رو نمی‌دونن و این عادیه. ولی دیگه وقتشه که با خوندن این مقاله با این مفهوم آشنا بشید و بعضی از بنچمارک‌های معروف و عملکردشون رو یاد بگیرید.

بنچمارک چیست؟

Benchmark چیست

بنچمارک یا Benchmark کلمه‌ای انگلیسیه و در لغت «استاندارد یا نقطه مرجعی که سایر چیزها با اون سنجیده و مقایسه میشن» معنی میده. Bench یعنی میز و نیمکت و Mark هم به معنی نمره و امتیازه. بنچمارک معیاری برای سنجش عملکرد یک ویژگی، برنامه، سیستم، قابلیت و… در حوزه‌های مختلفه.

از بنچ مارک فقط برای مقایسه‌ی وسایل الکترونیکی استفاده نمیشه، در حوزه‌ی مدیریت، اقتصاد، جغرافیا، آمار و… هم کاربرد داره.

در علوم کامپیوتر بنچمارک به‌معنی اجرای برنامه‌ها یا عملیاتی استاندارد روی کامپیوتر برای بررسی عملکرد اونه. در واقع اجرای آزمایش‌های نرم‌افزاری روی دستگاه‌های مختلف برای مقایسه‌ی توانایی دستگاه‌‌هاست. حتی در مواردی بنچمارک‌ها برای آزمایش کارایی و عملکرد نرم افزارها استفاده میشن. به زبان ساده، Benchmark آزمایشیه که عملکرد سخت افزار، نرم‌افزار یا کامپیوتر رو اندازه گیری می‌کنه.

چرا از بنچ مارک استفاده میشه؟

با پیشرفت گوشی هوشمند، لپ تاپ یا PC‌ها مقایسه‌ی عملکرد دودستگاه فقط با نگاه کردن به خصوصیات اون‌ها، روزبه‌روز مشکل تر میشه، بنابراین بنچمارک‌ها به منظور ارائه‌ی آزمایش‌هایی برای مقایسه‌ی معماری‌های مختلف کامپیوتر به وجود اومدن.

به‌طور مثال، در پردازنده‌ها تعداد هسته‌ یا فرکانس بیشتر، لزوما به‌معنی قدرت بیشتر اون پردازنده نیست، ممکنه پردازنده‌ای 2 هسته‌ای از پردازنده‌ای 4 هسته‌ای عملکرد بهتری داشته باشه. بنابراین، نمی‌تونیم به سادگی بفهمیم که کدوم پردازنده بهتره.

بنچمارک‌ها با اجرای نرم‌افزارهایی مثل بازی‌های سنگین روی دستگاه، اون رو در شرایط کاری سخت قرار میدن و عملکرد دستگاه رو اندازه گیری می‌کنن. دستگاهی که در این اندازه گیری امتیاز بیشتری کسب کنه، عملکرد بهتری داره.

Benchmark نه تنها برای کاربران و خریداران ابزارهای دیجیتال و الکترونیکی مهمه، بلکه برای سازندگان هم مهمه؛ چون باید عملکرد دستگاه‌هاشون رو بسنجن و برای رسیدن به بهترین عملکرد تلاش کنن.

انواع بنچمارک

بنچمارک‌ها به سه دسته‌ی کلی تقسیم میشن:

1. مصنوعی (محدود) یا Synthetic Benchmark

در بنچمارک مصنوعی صرفاً عملکرد یکی از بخش‌های سیستم بررسی میشه. مثلاً پردازنده، رم یا کارت گرافیک به تنهایی و بدون در نظر گرفتن تأثیر سایر عوامل. این بنچمارک‌‌ها تخصصی هستن. در واقع، برای رسیدن به نتیجه باید کمی مطالعه و بررسی کنید و دقیقاً بدونید که بنچمارک مورد نظر شما چه عواملی رو در نظر می‌گیره و کدوم عوامل رو فراموش می‌کنه.

اشکال این نوع Benchmark اینه که روابط بهینه‌‌ی بین برخی قطعات رو نادیده می‌گیره. مثلاً پردازنده‌های رده اول اینتل، به رم‌هایی که سرعت باس بالاتری دارن، علاقه‌ی شدیدی نشون نمیدن؛ اما محصولات AMD به سرعت باس بالاتر گرایش دارن و با رم‌های سریع‌تر، امتیاز بیشتری به دست میارن. به همین دلیل اگر بنچمارک با سیستم اینتل صورت بگیره، نتیجه این میشه که خرید رم با باس 1600 مگاهرتز گزینه‌ی بهتریه. در حالی که در دنیای واقعی بهتره با مادربورد و پردازنده‌ی AMD، رم هایی با باس 1866 تهیه کنیم.

2. کاربردهای واقعی (Real World Benchmark)

این بنچمارک‌ها رو متخصصین نرم‌افزار و سخت‌افزار با در نظر گرفتن کاربردهای واقعی طراحی کردن و نتیجه‌ی اون به چیزی نزدیکه که در دنیای واقعی به اون می‌رسیم.

مثلاً بنچ مارک گرفتن با یک نرم افزار فشرده سازی فایل یا ویدیو، رندر کردن با یک نرم‌افزار گرافیکی و حتی باز کردن فایل با نرم افزارهایی مثل فتوشاپ، آفیس (ورد و اکسل) از این دست هستن.

مزیت این بنچمارک‌ها کاملاً روشنه: بهترین‌ها برای کاربردهای مشخص. مثلاً کسی که سیستمی رو برای استفاده‌ی مداوم از نرم‌افزار فتوشاپ لازم داره، با نگاهی به سرعت‌عمل پردازنده‌های مختلف، سریعاً به بهترین انتخاب میرسه.

اشکال این نوع بنچمارک، جزئی بودن اونه. مثلاً کسی که از نرم افزار ویرایش عکسی به جز فتوشاپ استفاده می‌کنه، به انتخاب دقیقی نمیرسه.

3. ترکیبی(Hybrid Benchmark)

در مجموعه‌هایی مثل 3DMark و PCMark چندین مرحله‌ی مختلف برای ارزیابی امور مختلف اجرا میشه. رندر کردن سه بعدی، پردازش و محاسبه، انتقال فایل به حافظه‌ی رم و مواردی مشابه که هرکدوم توانمندی بخشی از سخت افزار رو محک میزنن. در نهایت 3DMark و PCMark علاوه بر دادن یک امتیاز کلی به سیستم شما، برای بخش‌های جزئی‌تر هم امتیازی در نظر می‌گیرن.

حقیقت اینه که امتیاز زیرمجموعه‌ها هم تا حدی از قطعات دیگه‌ی سخت افزار تاثیر گرفته. به همین خاطر، وب سایت‌های تخصصی برای مقایسه‌ی قطعات، از این بنچ مارک‌ها هم استفاده می‌‌کنن اما سخت افزار تست رو تا جایی که ممکنه ثابت در نظر می‌گیرن.

معروفت‌ترین سایت های بنچمارک

این روزها هر لپ تاپ، تبلت یا گوشی هوشمندی که معرفی میشه، سریعاً اخبار مربوط به بنچمارک اون‌ها منتشر میشه. مقایسه‌ی بنچ مارک گوشی‌های هوشمند و لپ تاپ‌های پرچمدار و میان‌رده مثل مقایسه مک بوک ایر 2018 اپل و XPS 13 دل (Dell) در بنچمارک گیک بنچ همیشه مورد علاقه‌ی مردمه. بنچمارک‌های مختلفی برای مقایسه و رده‌بندی گوشی و ابزارهای دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرن. ما مشهورترین و پر کاربردترین اونا رو به شما معرفی می‌کنیم.

1. بنچمارک 3DMark

بنچ مارک 3DMARK

3DMark از قدیمی‌ترین بنچمارک‌هاست و در سال 1997 معرفی شد. میشه گفت محبوبیت بنچمارک‌ها مدیون 3DMark هست. اوایل 3DMark فقط در PCها قابل استفاده بود اما با ورود گوشی‌های هوشمند این بنچ مارک برای موبایل هم ارائه شد. از این بنچمارک بیشتر برای تست کارت‌های گرافیک و قدرت پردازشی دستگاه‌ها استفاده میشه و به گیمرها کمک زیادی می‌کنه. این نرم افزار هم مثل سایر نرم افزارهای بنچ مارک، با اجرای محیط‌ها و بازی‌های سه بعدی روی دستگاه، عملکرد اون رو اندازه گیری می‌کنه. همچنین امکان مقایسه‌ی دستگاه‌ها با هم در این نرم افزار فراهمه.

2. بنچمارک AnTuTu

بنچ مارک ANTUTU

شاید بشه گفت که مشهورترین بنچمارک گوشی‌‌های هوشمند AnTuTu باشه. AnTuTu بعد از بررسی پردازنده، گرافیک، رم، محیط کاربری و کارکرد سه بعدی دستگاه، امتیازی کلی به اون اختصاص میده. چیزی که این برنامه رو کاربردی‌تر کرده، دیتابیسیه که از نتایج گوشی‌های مختلف طی سالیان جمع‌آوری کرده. بعد از اینکه عملیات بنچمارک‌گیری در گوشی یا تبلت شما تموم بشه، می‌تونید به زبانه‌ی Ranking برید و امتیاز دستگاه خودتون رو با بقیه‌ی دستگاه‌ها مقایسه کنید. AnTuTu خیلی دقیقه و برنامه‌های سنگینی رو روی گوشی‌ها و تبلت‌ها اجرا می‌کنه تا بتونه دقیق‌ترین نتیجه رو به‌دست بیاره.

3. بنچمارک Geekbench

بنچ مارک Geekbench

گیک بنچ هم از بنچ مارک‌های مشهور برای ویندوز به حساب میاد، اما در سایر پلتفرم‌های Android ،iOS macOS و Linux هم قابل استفاده‌ است. تست Benchmark برای تخمین قدرت پردازشی پردازنده‌ی اصلی و عملکرد حافظه‌ است.

گیک بنچ عملکرد تک‌هسته‌ای و چندهسته‌ای پردازنده‌ی دستگاه شما رو آزمایش می‌کنه و امتیازی کلی برای اون در نظر می‌گیره. امتیازات به‌دست‌ اومده در گیک‌بنچ نسبت به یک امتیاز معیار سنجیده میشن. این امتیاز ۴۰۰۰ و برای پردازنده‌ی Intel Core i7-6600U هست. در نتیجه، اگر عملکرد پردازنده‌ی گوشی شما پایین‌تر از این باشه، امتیاز دریافتی پایین‌تر از ۴۰۰۰ و اگر بالاتر باشه بیشتر از اون میشه. امتیاز Geekbench فقط به نوع و قدرت پردازنده بستگی داره و سرعت خوندن و نوشتن حافظه‌ی داخلی یا نوع حافظه‌ی رم در این امتیاز دخالتی ندارن.

4. بنچمارک GFXBench

بنچمارک (benchmark) GFXBech

این بنچمارک برای تست قدرت گرافیکی دستگاه‌ها استفاده میشه و برای بیشتر سیستم‌عامل‌ها مثل ویندوز، اندروید و iOS قابل استفاده‌ است. GFXBench نرخ انتقال فریم رو اندازه گیری می‌کنه، هر چقدر این نرخ بیشتر باشه قدرت گرافیکی هم بیشتره. این نرخ فریم به‌عنوان امتیاز GFX ثبت میشه و امکان مقایسه با دستگاه‌های دیگه‌ای رو فراهم می‌کنه که این تست رو انجام دادن.

بعد از انجام تست می‌تونید عملکرد دستگاه رو زمان اجرای هر کدوم از صحنه‌ها، روی نمودار ببینید. در نهایت به این نتیجه برسید که دستگاه شما برای اجرای کدوم نوع از بازی‌ها ضعف داره.

5. بنچمارک BASEMARK

بنچمارک (BSEMARK ( benchmark

BaseMark روی اندازه گیری پردازنده، کارت گرافیکی، حافظه‌ی رم، عملکرد وب‌گردی و عملکرد دوربین تمرکز می‌کنه. همچنین امتیازات به‌دست اومده با تست‌های مختلف رو با هم ترکیب می‌کنه و یک امتیاز کلی برای ابزار هوشمند شما ارائه میده. در این Benchmark هم هر چی امتیاز بیشتر باشه، بهتره. درست مثل آنتوتو، این اپلیکیشن هم به‌صورت جداگونه بخش‌های مختلف رو می‌سنجه. بعد به هرکدوم امتیاز میده و با گرفتن میانگین از اون‌ها، به دستگاه شما نمره‌ی نهایی رو میده. در نهایت می‌تونید این امتیاز رو با سایر گجت‌ها مقایسه کنید.

سایر بنچمارک‌ها

سایر بنچمارک‌ها هم مثل اون‌هایی که معرفی کردیم، سخت‌افزار یا نرم‌افزار خاصی رو ارزیابی می‌کنن و بهش نمره میدن. لیسست بقیه‌ی بنچ مارک‌های معروف رو هم اینجا براتون می‌نویسیم.

HWMonitor – UserBenchmark – MSI Afterburner – Cinebench – DiskSpeed – AndroiTS GPS Test Free – DiskSpeed – AndroiTS GPS Test Free

Linpack یک بنچمارک تهاجمی با تست استرسه که بر اساس انجام عملیات جبر خطیه. این بنچمارک برای ارزیابی کامپیوترهای اورکلاک شده مناسبه.

بنچمارک گوشی

سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی که معرفی کردیم برای گوشی هم قابل استفاده بودن. حالا میخوایم یک سایت معرفی کنیم که بتونید نتایج بنچ مارک گوشی‌های مختلف و بهترین‌ها رو ببینید. در سایت benchmarks، هم بنچ مارک معرفی کرده هم در سربرگ COMPARE، بخش Smartphones میتونید مقایسه‌ی بنچمارک گوشی‌های مختلف رو مشاهده کنید.

برای خرید لپ‌تاپ یا گوشی دیدن نتایج بنچمارک‌ها کافیه؟

مقایسه گجت‌ها

بنچمارک‌ها عملکرد گجت‌ها و دستگاه‌های الکترونیکی رو اندازه گیری می‌کنن تا بتونیم برای مقایسه‌ی اون‌ها یک معیار داشته باشیم. اما باید به این نکته توجه کنیم که نتایج Benchmark با اینکه مفیدن اما دقیق و بی‌نقص هم نیستن. ممکنه دستگاهی در یک بنچ مارک نتیجه‌ی خوبی بگیره اما در سایر بنچمارک‌ها امتیاز کمتری کسب کنه. چون، هر بنچمارک ویژگی‌های خاصی از دستگاه رو می‌سنجه و شیوه‌های متفاوتی رو برای این کار استفاده می‌کنه. بنابراین برای اینکه به درستی از نتایج بنچمارک ها بهره ببریم باید شناختی نسبی از عملکرد اون‌ها داشته باشیم.

نکته‌ی دیگه‌ای که باید به اون توجه کنیم، اینه که نمیشه صرفاً بر اساس نتیجه‌ی بنچ مارک‌ها دستگاه‌هایی مثل گوشی هوشمند یا لپ تاپ خرید. برای خرید بهتره بررسی‌های تخصصی مربوط به اون‌هارو مثل مقاله‌‌های بررسی مک بوک ایر M1 2020 : نیروگاه سبک و قدرتمند و نقد و بررسی گوشی میان‌رده سامسونگ گلکسی A72 مطالعه کنید و از نظرات کاربران اون دستگاه‌ها هم استفاده کنید. باید بدونیم که نتایج بنچمارک‌های منتشر‌شده معمولاً در شرایط ایدئال به‌دست اومده و در دنیای واقعی ممکنه نتایج ضعیف‌تری به‌دست بیاد.

حرف آخر

همیشه مقایسه‌ی دو یا چند دستگاه یا دیدن عملکرد دستگاهی که قصد داریم بخریم خیلی برامون اهمیت داره. مخصوصا اگر برای استفاده‌ی تخصصی یا گیمینگ باشه. بنچمارک‌ها این ارزیابی یا مقایسه رو برای ما انجام میدن. در این مقاله سعی کردیم شما رو با مفهوم بنچمارک و معروف‌ترین بنچمارک‌ها آشنا کنیم. اگر سوالی براتون پیش اومد، خوشحال میشیم با ما در میون بذارید تا بتونیم برطرفش کنیم.

دانلود فایل PDF این مقاله:

فایل PDF مقاله

بنچمارک چیه؟

بنچمارک معیاری برای سنجش عملکرد یک ویژگی، برنامه، سیستم، قابلیت و… در حوزه‌های مختلفه.

بنچمارک تو حوزه تکنولوژی کارکردش چیه؟

بخش‌های مختلف سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری گوشی‌، لپ‌تاپ‌ و تبلت‌ها رو ارزیابی می‌کنن و بهشون امتیاز میدن. در نهایت با اون امتیازها با هم مقایسه میشن.

چند بنچمارک محبوب؟

ANTUTU – Geekbench – GFXBench – BASEMARK – 3DMark

بنچمارکی برای تست کارت‌های گرافیک و قدرت پردازشی دستگاه؟

3DMARK

بنچمارکی که برای ارزیابی عملکرد دوربین هم استفاده بشه؟

BaseMark

به نتایج بنچمارک‌ها میشه اعتماد کرد و بر اساس اون خرید کرد؟

نه، نقد و بررسی تخصصی اون دستگاه رو هم مطالعه کنید.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۶ دیدگاه ها

  1. سلام
    من میخوام بین دوتا هارد ssd بنچمارک بگیرم نمیدونم از چه سایتی استفاده کنم و بفهمم که کدوم بهتره
    یه دونه اینه اس اس دی اینترنال ایکس پی جی مدل SPECTRIX S40G M.2 2280 ظرفیت ۵۱۲ گیگابایتیه دونه دیگه هم اینه اس اس دی اینترنال ایکس پی جی مدل SX8200 Pro ظرفیت ۵۱۲ گیگابایت
    حالا موندم کدوم بهتره
    اگر یه راهنمایی بکنید ممنون میشیم
    🌹🌷💐

    1. سلام رام جان خوبی؟
      عزیز این دو تا خیلی فرقی با هم ندارن ولی بعضی بنچمارک ها SX8200 Pro رو بهتر میدونن و امتیاز بالا داره. اون یکی RGB داره فقط.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا