
همواره در اخبار و بررسی های مربوط به ابزارهای الکترونیکی مانند موبایل، لپ تاپ و تبلت و قطعاتی مثل CPU و کارت گرافیک، به واژه بنچمارک برخورد می کنیم. طرفداران برندهای مختلف گوشی های هوشمند و لپ تاپ برای مقایسه برندهای محبوب خود از آن ها استفاده می کنند و به نتایج بنچمارک دستگاه های خود افتخار می کنند. کسانی که قصد خرید این دستگاه ها را دارند در جستجو برای ویژگی های دستگاه ها با این مفهوم مواجه می شوند. به طور مثال در خرید CPU شما نیاز به بررسی Benchmark دارید، چرا که اگر حتی برند و نام تجاری CPU ها هم یکسان باشند ممکن است عملکرد متفاوتی از خود نشان دهند.
در گذشته اگر تنها افراد حرفه ای و گیک ها با این مفهوم سر و کار داشتند، اکنون عموم جامعه نیز به تدریج با آن آشنا می شوند – البته خیلی ها حتی معنای آن را نمی دانند. در این مطلب تلاش می کنیم شما را با این مفهوم آشنا کنیم و شماری از بنچمارک های معروف را به شما معرفی کنیم.
محتویات فهرست
بنچمارک چیست؟
بنچمارک یا Benchmark کلمه ای انگلیسی است و در لغت به معنای « استاندارد یا نقطه مرجعی که سایر چیزها با آن سنجیده و مقایسه می شوند» است. Bench یعنی میز و نیمکت و Mark هم به معنی نمره و امتیاز است. بنچمارک به معنی نمره دادن به پدیدههای مختلف روی میز دقیق آزمایشگاه است. آن ها تنها برای مقایسه وسایل الکترونیکی استفاده نمی شوند، بلکه در اقتصاد، جغرافیا، آمار و … نیز استفاده می شوند.
در علوم کامپیوتر بنچمارک به معنای اجرای برنامه ها یا عملیاتی استاندارد بر روی کامپیوتر به منظور بررسی عملکرد آن است. در واقع اجرای آزمایش های نرم افزاری بر روی دستگاه های مختلف برای مقایسه توانایی دستگاه ها است. حتی در مواردی بنچمارک ها برای آزمایش کارایی و عملکرد نرم افزارها استفاده می شوند. به زبان ساده Benchmark آزمایشی است که عملکرد سخت افزار، نرم افزار یا کامپیوتر را اندازه گیری می کند.
چرا از بنچمارک استفاده می شود؟
با پیشرفت کامپیوترها-گوشی هوشمند، لپ تاپ یا PC- مقایسه عملکرد دو کامپیوتر فقط با نگاه کردن به خصوصیات آن ها، روز به روز مشکل تر می شود. بنابراین بنچمارک ها به منظور ارایه آزمایش هایی برای مقایسه معماری های مختلف کامپیوتر به وجود آمدند. به طور مثال در پردازنده ها تعداد هسته ها یا فرکانس بیشتر الزاماً به معنی قدرت بیشتر آن پردازنده نیست، ممکن است پردازنده ای 2 هسته ای از پردازنده ای 4 هسته ای عملکرد بهتری داشته باشد. بنابراین نمی توانیم به سادگی بفهمیم که کدام پردازنده بهتر است.
بنچمارک ها با اجرای نرم افزارهایی مانند بازی های سنگین بر روی دستگاه، آن را در شرایط کاری سخت قرار می دهند و عملکرد دستگاه را اندازه گیری می کنند. دستگاهی که در این اندازه گیری امتیاز بیشتری کسب کند، عملکرد بهتری دارد.
Benchmark نه تنها برای کاربران و خریداران ابزارهای دیجیتال و الکترونیکی مهم هستند، بلکه یرای سازندگان هم مهم هستند؛ زیرا باید عملکرد دستگاه های خود را بسنجند و برای رسیدن به بهترین عملکرد تلاش کنند.
انواع بنچمارک:
بنچمارک ها به سه دسته کلی تقسیم می شوند:
مصنوعی (محدود) یا Synthetic Benchmark
در بنچمارک مصنوعی صرفاً عملکرد یکی از بخش های سیستم بررسی می شود. مثلاً پردازنده، رم یا کارت گرافیک به تنهایی و بدون در نظر گرفتن تأثیر سایر عوامل.
- اشکال این نوع Benchmark این است که روابط بهینه ای که بین برخی قطعات وجود دارد را نادیده می گیرد. مثلاً پردازنده های رده اول اینتل، به رم هایی که سرعت باس بالاتری دارند، علاقهی شدیدی نشان نمی دهند اما محصولات AMD به سرعت باس بالاتر گرایش دارند و با رم های سریع تر، امتیاز بیشتری به دست می آورند. از این رو اگر بنچمارک با سیستم اینتل صورت بگیرد، نتیجه این می شود که خرید رم با باس 1600 مگاهرتز گزینه بهتری است حال آنکه در دنیای واقعی بهتر است با مادربورد و پردازنده AMD، رم هایی با باس 1866 تهیه کنیم.
- اشکال دوم این بنچمارک ها تخصصی بودن آن است. در واقع برای رسیدن به نتیجه باید کمی مطالعه و بررسی کنید و دقیقاً بدانید که بنچمارک مورد نظر شما چه عواملی را در نظر می گیرد و کدام عوامل را فراموش می کند.
کاربردهای واقعی یا Real World Benchmark
این بنچمارک ها را متخصصین نرم افزار و سخت افزار با در نظر گرفتن کاربردهای واقعی طراحی کرده اند و نتیجه ی آن به چیزی که در دنیای واقعی به آن می رسیم، نزدیکی بیشتری دارد.
مثلاً بنچمارک گرفتن با یک نرم افزار فشرده سازی فایل یا ویدیو، رندر کردن با یک نرمافزار گرافیکی، و حتی باز کردن فایل با نرم افزارهایی مثل فتوشاپ، آفیس (ورد و اکسل) از این دست هستند.
- مزیت این بنچمارک ها کاملاً روشن است: بهترین ها برای کاربردهای مشخص. مثلاً کسی که سیستمی برای استفاده مداوم از نرم افزار فتوشاپ لازم دارد، با نگاهی به سرعت عمل پردازنده های مختلف، سریعاً به بهترین انتخاب می رسد. اشکال آن هم جزئی بودن آن است. مثلاً کسی که از نرم افزار ویرایش عکسی به جز فتوشاپ استفاده می کند، به انتخاب دقیقی نمی رسد.
ترکیبی یا Hybrid Benchmark
در مجموعه هایی مثل 3DMark و PCMark چندین مرحله مختلف برای ارزیابی امور مختلف اجرا می شود. رندر کردن سه بعدی، پردازش و محاسبه، انتقال فایل به حافظه رم و مواردی مشابه که هر یک توانمندی بخشی از سخت افزار را محک می زند. در نهایت 3DMark و PCMark علاوه بر دادن یک امتیاز کلی به سیستم شما، برای بخش های جزئی تر هم امتیازی در نظر می گیرند اما حقیقت این است که امتیاز زیرمجموعه ها هم تا حدی متأثر از قطعات دیگر سخت افزار است. لذا وب سایت های تخصصی برای مقایسه قطعات، از این بنچ مارک ها هم استفاده می کنند اما سخت افزار تست را تا جایی که ممکن است ثابت در نظر می گیرند.
بنچمارک های مشهور:
این روزها هر لپ تاپ، تبلت یا گوشی هوشمندی که معرفی می شود، سریعاً اخبار مربوط به بنچمارک آن ها منتشر می شود. مقایسه بنچمارک گوشی های هوشمند و لپ تاپهای پرچمدار و میان رده همواره مورد علاقه مردم است. بنچمارک های مختلفی به منظور مقایسه و رده بندی گوشی ابزارهای دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرند. که ما به معرفی مشهورترین و پر کاربردترین آن ها می پردازیم:
بنچمارک 3DMark:
3DMark از قدیمی ترین بنچمارک ها است و در سال 97 معرفی شد. می توان گفت محبوبیت بنچمارک ها مدیون 3DMark است. در ابتدا 3DMark تنها در PCها قابل استفاده بود اما با ورود گوشی های هوشمند این بنچمارک برای موبایل نیز ارائه شد. این بنچمارک بیشتر برای تست کارت های گرافیک و قدرت پردازشی دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این نرم افزار نیز مانند سایر نرم افزارها با اجرای محیط ها و بازی های سه بعدی بر روی دستگاه عملکرد آن را اندازه گیری می کند. امکان مقایسه دستگاه ها با یکدیگر در این نرم افزار فراهم است.
بنچمارک AnTuTu:
شاید بتوان گفت که مشهورترین بنچمارک گوشی های هوشمند AnTuTu باشد. AnTuTu پس از بررسی پردازنده، گرافیک، رم، محیط کاربری و کارکرد سه بعدی دستگاه امتیازی کلی به آن اختصاص می دهد. آنچه این برنامه را کاربردیتر کرده، دیتابیسی است که از نتایج گوشیهای مختلف طی سالیان جمعآوری کرده است. پس از اینکه عملیات بنچمارکگیری در گوشی یا تبلت شما به اتمام رسید، میتوانید به زبانهی Ranking بروید و امتیاز دستگاه خود را با سایر دستگاهها مقایسه کنید. AnTuTu بسیار دقیق است و برنامه های سنگینی را بر روی گوشی ها و تبلت ها اجرا می کند تا بتواند دقیق ترین نتیجه را به دست آورد.
بنچمارک Geekbench:
گیک بنچ نیز از بنچمارک های مشهور برای گوشی های اندرویدی محسوب می شود، اما در سایر پلتفرم های ویندوز و iOS نیز قابل استفاده است. این تست Benchmark برای تخمین قدرت پردازشی پردازندهی اصلی و عملکرد حافظه است.
Geekbench محاسبات عدد صحیح، محاسبات اعشاری و عملکرد حافظه را با آزمونهای مختلف و به صورت تک هسته یا چند هسته اندازهگیری کرده و امتیازی کلی را در نظر میگیرد. گیک بنچ عملکرد تکهستهای و چندهستهای پردازندهی دستگاه شما را آزمایش میکند و امتیازی کلی برای آن در نظر میگیرد. امتیازات بهدستآمده در گیکبنچ نسبت به یک امتیاز معیار سنجیده میشوند.
این امتیاز ۴۰۰۰ و متعلق به پردازندهی Intel Core i7-6600U است. در نتیجه، اگر عملکرد پردازندهی گوشی هوشمند شما پایینتر از این باشد، امتیاز دریافتی پایینتر از ۴۰۰۰ و اگر بالاتر باشد بیش از آن خواهد بود. امتیاز Geekbench فقط به نوع و قدرت پردازنده بستگی دارد و سرعت خواندن و نوشتن حافظه داخلی و یا نوع حافظه رم هیچ دخالتی در این امتیاز ندارد.
دانلود اپلیکیشن iOS گیک بنچ از اپ استور
بنچمارک GFXBench:
این بنچمارک نیز برای تست قدرت گرافیکی دستگاه ها استفاده می شود و برای بیشتر سیستم عامل ها از جمله ویندوز، اندروید و iOS قابل استفاده است. GFXBench نرخ انتقال فریم را اندازه گیری می کند، هر چه این نرخ بیشتر باشد قدرت گرافیکی نیز بیشتر است. این نرخ فریم به عنوان امتیاز GFX ثبت می شود و امکان مقایسه با دستگاه های دیگری که این تست را انجام دادهاند، فراهم می کند. چیزی که این برنامه را متمایز می کند این است که پس از انجام تست می توانید عملکرد دستگاه در اجرای هریک از صحنه ها را روی نمودار مشاهده کنید. به این ترتیب میتوانید ببینید دستگاه شما برای اجرای کدام نوع از بازی ها ضعف دارد.
بنچمارک BaseBark OS:
BaseMark برای اندازه گیری پردازنده، کارت گرافیکی، حافظه رم، عملکرد وبگردی و عملکرد دوربین تمرکز میکند. همچنین این امتیازات بدست آمده توسط تستهای مختلف را با هم ترکیب کرده و یک امتیاز کلی را برای ابزار هوشمند شما ارائه میکند. در این Benchmark نیز هر چه امتیاز بیشتر باشد، بهتر است. درست مثل آنتوتو، این اپلیکیشن هم به صورت جداگانه اقدام به سنجش بخش های مختلف می کند. سپس به هر یک امتیاز داده و با میانگین گیری از آنها، نمره نهایی را به دستگاه شما خواهد داد. می توانید این امتیاز را با سایر گجت ها مقایسه کنید.
نتیجه:
بنچمارک ها عملکرد گجت ها و دستگاه های الکترونیکی را اندازه گیری می کنند تا بتوانیم برای مقایسه آن ها یک معیار در اختیار داشته باشیم. اما باید به این نکته توجه داشت که نتایج Benchmark با این که مفید هستند اما دقیق و بی نقص هم نیستند. ممکن است دستگاهی در یک بنچمارک نتیجه خوبی کسب کند اما در دیگر بنچمارک ها امتیاز کمتری کسب کند زیرا هر بنچمارک وبژگی های خاصی از دستگاه را می سنجد و شیوه های متفاوتی را برای این کار استفاده می کنند. بنابراین برای اینکه به درستی از نتایج بنچمارک ها بهره ببریم باید شناختی نسبی از عملکرد آن ها داشته باشیم.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که نمی توان صرفاً بر اساس نتیجه بنچمارک ها اقدام به خرید دستگاه هایی مانند گوشی هوشمند یا لپ تاپ کرد. برای خرید بهتر است بررسی های تخصصی مربوط به آن ها را مطالعه کنید و از نظرات دارندگان آن دستگاه ها نیز استفاده کنید. باید بدانیم که نتایج بنچمارک های منتشر شده معمولاً در شرایط ایده آل اندازه گیری شده اند و در دنیای واقعی ممکن است نتایج ضعیف تری به دست آید.
در این مقاله مفهوم Benchmark را شرح داده ایم و بنچمارک های مشهور و پر کاربرد را نیز معرفی کرده ایم.
با سلام.در مورد بنچمارک لینپک اطلاعات دارین؟
سلام، خیر متأسفانه تا الان استفاده نکردیم!