URL یا Uniform Resource Locator چیست؟
Uniform Resource Locator که به اختصار URL نوشته میشود؛ راهی برای شناسایی موقعیت یک فایل در سطح اینترنت است. این راه به ما کمک میکند تا به راحتی بتوانیم سایتی را باز کنیم، عکسی را مشاهده کنیم، برنامه ای را دانلود کنیم و یا فیلمی را دانلود کنبم که همه این موارد به وسیله یک سرور میزبانی شود.
درست است که باز کردن فایل یا برنامهای در کامپیوترمان با کلیک ساده انجام میشود؛ اما برای دسترسی به یک فایل در سطح اینترنت یا سرور مورد نظر از URL کمک میگیریم. با وارد کردن آدرس مورد نظر در قسمت بالای مرورگر خود میتوان به فایل دسترسی یافت.
Uniform Resource Locator عموماً به URL مختصر میشوند؛ اما در بعضی از موارد به عنوان آدرس وبسایت هم شناخته میشود. زمانی به عنوان آدرس سایت شناخته میشود که در ابتدای آن HTTP یا HTTPS قرار بگیرد.
URL در ابتدا به عنوان Universal Resource Locator نامگذاری شده بود؛ با گذر زمان نام آن به عنوان Uniform Resource Locator تغییر کرد.
مثالی از URL
شاید تا به حال از Uniform Resource Locator استفاده کردهاید. مثالهای زیر نمونههایی از URL است:
[message_box bg=”#800000″] https://www.google.com [/message_box]
مثالی که در بالا مشاهده کردید UTM نامیده میشود. در پایین نمونههای دیگری مشاهده میکنید:
[message_box bg=”#hex or http://imageurl”]www.netran.net
www.microsoft.com[/message_box]
آدرس اول برای نتران و آدرس دوم برای شرکت مایکروسافت است.
شما میتوانید با وارد کردن آدرس خاصی در مرورگر خود به تصویری هدایت شوید برای مثال بر روی نوشته روبرو بزنید: مثالی برای URL
همانطور که مشاهده کردید لینک بالا شما را به صفحه یک عکس برد! زمانی که به این آدرس نگاه کنید ابتدا با https روبرو خواهید شد پس از آن آدرسی شبیه به مثالهای بالا مشاهده خواهید کرد؛ با این تفاوت که این آدرس شامل اسلشها (/) و نوشتههای دیگر است که شما را به تصویر مورد نظر خواهد رساند.
زمانی که برای بالابردن امنیت مودم خود اقدام میکنید برای دسترسی به پنل مودم خود نیازمند وارد کردن یک آدرس هستید؛ این آدرس همان Uniform Resource Locator است. در بیشتر موارد شما از پروتکل HTTPS و HTTP استفاده میکنید؛ اما در بعضی از موارد از پروتکل MAILTO برای ارسال ایمیل، FTP برای یافتن یک فایل در داخل کامپیوتر و… استفاده میکنید.
طبق تصویر زیر در قسمت مشخص شده URL خود را در مرورگر وارد کنید:
ساختار یک URL
یک URL را میتوان به بخشهای مختلفی تقسیم کرد که هر کدام از آنها هدف خاصی را نشان میدهد و با کنار هم قرار گرفتن این آدرسها به فایل مورد نظر خواهیم رسید.
ساختار FTP و HTTP به صورت پروتکل://نام هاست/اطلاعات فایل است. بطور مثال دسترسی به فایلی به وسیله پروتکل FTP به شکل زیر است:
[message_box bg=”#hex or http://imageurl”] FTP://servername/folder/otherfolder/programdetails.docx [/message_box]
برای شناختن پروتکل HTTP به مثال زیر توجه کنید:
[message_box bg=”#hex or http://imageurl”] https://security.googleblog.com/2018/01/todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html [/message_box]
آدرسی که مشاهده کردید به قسمتهای زیر تقسیم میشود:
- https پروتکلی است که مشخص میکند با کدام سرور ارتباط برقرار میکنید.
- security نام هاست یک وبسایت است که میخواهید به آن دسترسی داشته باشید.
- googleblog نام دامنه است.
- com پسوند دامنه مورد نظر است. در سایتهای دیگر امکان دارد با پسوندهای net، org،ir و دیگر پسوندها مواجه شوید.
- /2018/01/ برای دستهبندی مقالات یک سری از سایتها از تاریخ استفاده میکنند.
- todays-cpu-vulnerability-what-you-need.html همان نام فایل مورد نظر است؛ اگر مقصد تصویر باشد به جای HTML از پسوندهای تصویر استفاده میشود.
- security.googleblog.com نام اصلی دامنه ای است که در بالا مشاهده میکنید. اگر همین آدرس را وارد کنید به صفحه اصلی آن هدایت خواهید شد.
حروف مورد استفاده در URL
استفاده از برخی حروف در Uniform Resource Locator امکان ندارد بنابراین این حروف و کاراکترها را به کدهای برنامه نویسی تبدیل میشوند.
بعضی از URL ها برای هدفی دیگر استفاده شدهاند بطور مثال در گوگل Netran را جستوجو میکنید و آدرس پایین را مشاهده میکنید:
[message_box bg=”#hex or http://imageurl”] https://www.google.com/search?q=Netran [/message_box]
همانطور که در مثال بالا مشاهده کردید گوگل بجای استفاده از کلمه search از کد search?q= استفاده میکند. بنابراین برای انجام یک سری از درخواستهای شما از دستوران مختلی استفاده میشود که یکی از آنان را در بالا مشاهده کردید.
در یکسری از سایتها زمانی که جملهای را جستوجو و از فاصله در بین کلمات آن استفاده میکنید؛ در URL بجای فاصله از علامت + استفاده میشود. از این علامت در سایت گوگل و YouTube استفاده میشود. سایر سایتها از %20 استفاده میکنند.
نکات پایانی درباره URL
در این بخش یکسری نکات را به شما یادآور میشویم تا با URL بیشتر آشنا شوید.
- زمانی که هدف آدرس یک تصویر (با پسوند jpg و png یا دیگر پسوندها) در سطح اینترنت است برای مشاهده آن نیازی به دانلود نیست و در صفحهای در مرورگر شما به نمایش داده میشود.
- برای مشاهده فایلها که در فرمت PDF و دیگر فرمتها هستند نیاز به دانلود آنان دارید.
- اگر آدرس URL مورد نظر شما اشتباه باشد شما را به صفحه 404 هدایت میکند؛ تصویری که در پایین مشاهده می کنید نمونه ای از 404 status code است:
منتظر مقالههای بعدی ما باشید!😃