تجهیزات شبکه

 DHCP چیست و چه کاربردی دارد؟

خرید کابل شبکه

هر هاستی در شبکه باید بتونه آدرس IP اختصاص بده چه به صورت دستی چه خودکار. معمولا در شبکه‌های خانگی که 2 یا 3 کامپیوتر و گوشی وجود داره، به راحتی میشه یک آدرس IP به اون‌ها اختصاص داد. حالا تصور کنین یک شبکه‌ی بزرگ وجود داره که هزاران کامپیوتر به اون متصل هستن، تنظیم دستی IP آدرس برای اون‌ها زمان خیلی زیادی می‌بره و ممکنه براتون یک کابوس بشه. هیچ دو سروری نمیتونن IP آدرس یکسانی رو برای کلاینت‌هاشون داشته باشن و اگه به‌صورت دستی دو آدرس رو شبیه هم کنین، موجب مشکل و ارور میشه. حالا DHCP در مودم چیست ؟ DHCP این کار رو به‌صورت اتوماتیک انجام میده و به این پروسه سرعت می‌بخشه. با ما همراه باشین تا به سوال DHCP چیست پاسخ بدیم.

DHCP چیست ؟

شاید براتون سوال باشه که DHCP مخفف چیست ؟ DHCP مخفف Dynamic Host Configuration Protocol هستش و مسئول مدیریت تنظیمات آی پی آدرس‌های دستگاه‌های متصل به سروره. به این دستگاه‌ها اصطلاحا تجهیزات شبکه گفته میشه. DHCP باعث میشه ارتباطات کلاینت و سرور راحت‌تر انجام بشه و سرعت اختصاص IP آدرس رو زیاد می‌کنه. DHCP به غیر از تخصیص IP آدرس، مشخصات دیگه مثل Subnet mask، Default gateway و DNS رو ایجاد می‌کنه که باعث کانفیگ کردن اتصال سرور و کلاینت میشه. کلا DHCP کار رو برای متخصص شبکه خیلی آسون می‌کنه.

اجزای تشکیل دهنده‌ی DHCP

اولین موردی که برای جواب به سوال DHCP چیست باید مورد بررسی قرار بگیره اینه که چه اجزای تشکیل دهنده‌ای دارند.

  • سرور DHCP: DHCP server معمولا یک سرور یا روتره که اطلاعات مربوط به تنظیمات IP آدرس در اون قرار داره.
  • کلاینت DHCP: معمولا استفاده‌کننده یا نقطه‌ی پایانی یک شبکه ‌است که اطلاعات و تنظیمات رو از سرور دریافت می‌کنه. کلاینت میتونه گوشی یا کامپیوتر باشه.
  • DHCP-Relay Agent: اگه شما فقط یک سرور DHCP برای چند اتصال LAN داشته باشین، DHCP-Relay Agent درخواست‌های مربوط به هر کلاینت رو به سرور منتقل می‌کنه (DHCP request). این به این خاطره که یک روتر نمیتونه همه‌ی پکت‌های DHCP رو منتقل کنه و Relay agent این کار رو مدیریت می‌کنه.
  • IP address pool: این قسمت لیست همه‌ی IP آدرس‌های در دسترس برای تنظیم کردن روی کلاینت‌ها رو نگه‌داری می‌کنه.
  • Subnet Mask: این ویژگی به سرور میگه که کدوم شبکه در حال حاضر در جریانه.
  • Lease Time: زمان‌بندی مخصوص هر IP آدرس رو نشون میده. اگه زمان اون IP آدرس تموم بشه باید از یک آدرس جدید استفاده بشه.
  • Gateway Address: به سرور اطلاعات Gateway اتصال به اینترنت رو میده. همون 192.168.1.1.

DHCP چطور کار می‌کنه؟

DHCP چیست و چطور کار می‌کنه ؟ DHCP با فرستادن یکسری درخواست‌ها و جواب‌ها به‌صورت متناوب، آی پی آدرس رو برای کلاینت تخصیص می‌کنه. این درخواست‌ها و جواب‌ها DHCP Transactions یا DHCP Conversation نام دارن.

مراحل اصلی این پروسه عبارت‌اند از:

DHCP Discover: DHCP کلاینت یک پیام به DHCP سرور میفرسته تا خودش رو معرفی کنه. کامپیوتر به‌طور پیش‌فرض این پیام رو به دامنه 255.255.255.255 (یا یک Subnet اختصاصی اگه قبلا کانفیگ کرده باشین) ارسال می‌کنه. دامنه 255.255.255.255 مخصوصه و به این معنیه که این کلاینت به شبکه متصله.

DHCP Offer: وقتی DHCP سرور پیام DHCP کلاینت رو دریافت کنه، یک آدرس IP به کلاینت از IP Address Pool به کلاینت پیشنهاد میده که اسم این پیام DHCP Offer هستش.

این پیام شامل آدرس آی پی پیشنهادی، آی پی آدرس سرور، آدرس MAC کلاینت، Subnet Mask، Gateway، آدرس DNS و زمان‌بندی اون آی پی میشه.
  • در اینجا IP آدرس کلاینت: 192.168.1.15
  • Subnet mask: 255.255.255.0
  • IP آدرس دروازه ارتباطی (Gateway): 192.168.1.1
  • و آدرس DNS: 8.8.8.8 هستش.

DHCP Request: در بیشتر مواقع، کلایت‌ها میتونن تعداد زیادی پیام DHCP Offer رو دریافت کنن. چون در شبکه معمولا تعداد سرورها زیاده. اگه IP آدرس یک سرور مشکل پیدا کنه، بقیه سرورها IP آدرس پشتیبان ارسال می‌کنن. ولی کلاینت‌ها فقط به یک پیام DHCP OFFER پاسخ میدن، این پاسخ که با نام DHCP Request شناخته میشه، آدرس‌های ارائه شده رو از یکی از سرورها درخواست می‌کنه.

بقیه‌ی IP آدرس‌های ارائه شده به سرورها برمی‌گردن.

DHCP ACK: این پیام از طرف سرور حاوی تصدیق IP آدرس ارسال شده و تایید زمان‌بندی اون IP هستش. این پیام هر اونچه که کلاینت درخواست کرده رو داره و همه‌ی تنظیمات داخل اون قرار داره. بعد از دریافت این پیام توسط کلاینت، کانفیگ کردن IP آدرس تموم میشه و کلاینت میتونه تنظیمات جدید روی اون اعمال کنه.

مزایا و معایب DHCP

خب مثل هر قابلیت در شبکه، DHCP یکسری مزایا و معایب داره. برای اینکه بدونیم DHCP چیست بهتره با یک سری از مزایا و معایب اون آشنا بشیم.

مزایا

  • DHCP خیلی راحت و سریع و به صورت خودکار پروسه‌ی تنظیم و دریافت IP Address رو انجام میده. IP آدرسی که توسط DHCP تنظیم شده باشه، پایداری خوبی داره.
  • تنظیمات دستی با وجود تکنولوژی DHCP لازم نیست و در اتلاف وقت تا حد زیادی صرفه‌جویی می‌کنه.
  • IP آدرس‌های تکراری ایجاد نمی‌کنه که خودش جلوی ارورهای احتمالی رو می‌گیره.
  • یک قابلیت عالی برای افرادی که از موبایل استفاده می‌کنن، محسوب میشه چون موبایل‌ها معمولا به شبکه‌های گوناگونی متصل میشن.

معایب

  • از اونجایی که DHCP سرور هیچ مکانیسم دفاعی و امنیتی برای احراز هویت کلاینت‌ها نداره، هر کلاینت جدیدی میتونه به سرور متصل بشه.
  • DHCP سرور اگه به صورت تکی کار کنه، احتمال بروز مشکل و شکست در انتقال داده‌ها زیاده.

حرف آخر

در این مقاله سعی کردیم سوال DHCP چیست را به زبان ساده باز کنیم و پروسه‌ی ایجاد IP آدرس رو بررسی کنیم. DHCP در مواقعی که قراره سرور بزرگی راه‌اندازی بشه خیلی کاربرد داره و میتونه تا حد زیادی شما رو از لحاظ زمان جلو بندازه. حواستون باشه برای DHCP سرورتون موارد امنیتی رو ایجاد کنین تا خطری اون رو تهدید نکنه.

مرسی که تا اینجای مقاله با ما همراه بودین. اگه سوالی راجع به این داریدکه DHCP در مودم چیست در قسمت نظرات برامون کامنت کنین.

سوالات متداول

DHCP چیه؟

DHCP یک پروسه‌یی اتوماتیک برای اتصال به یک هاست یا سرور شبکه ‌است که IP آدرس‌های مورد نیاز کلاینت رو تنظیم و کانفیگ می‌کنه.

آیا در شبکه خونگی استفاده از DHCP نیازه؟

اگه بتونین IP آدرس مورد نیازتون رو به‌صورت دستی وارد کنین خیر. ولی معمولا DHCP این کار رو انجام میده.

آیا همه‌ی مودم‌ها DHCP دارن؟

خیر، ولی تقریبا همه‌ی روترها از DHCP استفاده می‌کنن.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا