
برای بیش از یک دهه، شرکت AMD در بازار پردازندهها، نقش دوم رو بازی میکرد و مجبور بود بیشتر از هر چیز دیگری روی ارزش محصولات خودش رقابت کنه. اما در سال 2017 این موضوع با عرضهی پردازندههای سری Ryzen تغییر کرد.
امروزه AMD تبدیل شده به یک شرکت دوباره احیاشده و یکی از رقبای اصلی در بازار سی پی یو. در این مطلب میخوام در مورد انواع سی پی یو AMD، مزایای این سیپییوها و اینکه چرا تبدیل به یکی از رقبای اصلی شده، صحبت کنم. اگر به این زمینه علاقه دارین، پیشنهاد میکنم با هم همراه باشین.
محتویات فهرست
پردازندههای سری Ryzen
چیزی که باعث احیای دوبارهی شرکت AMD شد، پردازندههای Ryzen بود که براساس معماری AMD Zen ساخته شدن. این پردازندهها نیروی خودشون رو اثبات کردن. با توجه به عملکردی که دارن، این پردازندهها اینتل رو به مبارزه فراخوندند و باعث شدن این کمپانی هم بهگونهای واکنش نشان بده که چنین چیزی رو از زمان عرضهی +Athlon 64 ندیدیم. با وجود اینکه پردازندههای Ryzen در عملکرد تک هستهای ضعیفتر از اینتل هستن، قدرت چندرشتهای این پردازندهها خیلی بیشتر از پردازندههای اینتل هستش.
AMD پردازندههای شش هستهای با پشتیبانی از فعالیت چندرشتهای رو برای سیستمهای ردهمیانی رونمایی کرد و تراشههای رده بالای این سری هم 16 هستهای با 16 رشتهی کامل هستن. اورکلاک خودکار XFR کمک میکنه بتونین فرکانس بعضی از پردازندهها رو به بیشتر از 4 گیگاهرتز هم برسونین و اکر میخواین فراتر از این هم فراتر برین، Multiplier این تراشهها به صورت پیشفرض آنلاک شده هستش و برخلاف انواع سی پی یوهای اینتل نیازی نیست مبلغ اضافهای برای این قابلیت پرداخت کنین.
پردازندههای سری Threadripper
پردازندههای سری Ryzen رقیب مستقیم Intel Core i5 و Core i7 بودن اما برای رقابت با پردازندههای Core i9 Extreme شرکت AMD از سری Threadripper رونمایی کرد. از لحاظ منطقی انواع سیپییوهای سری Threadripper یک گام جلوتر از دیگر انواع سی پی یو هستن و ابعاد اونها هم خیلی بزرگتر هستن. با ابعاد 0.7*5.5*7.8 سانتیمتر پردازندههای Threadripper یکی از بزرگترین پردازندههای خانگی هستند که تا به امروز عرضه شدن.
این اندازه بزرگ باعث عملکرد بهتر پردازندههای Threadripper شده. برای مثال ضعیفترین پردازندهی این سری یعنی 1900x هشت هسته و شانزده رشته دارد. در پردازندههای قویتری مانند 1920x و یا 1950x شما میتونین به ترتیب 12 هسته/24 رشته یا 16 هسته/32 رشته رو مشاهده کنین.
فرکانس پردازنده در این CPUها 4.2 گیگاهرتز با قابلیت XFR، تا 32 مگابایت کش سطح 3 و خطوط کامل 64 PCIExpress هستش که قدرت واقعی سختافزار Zen رو نشان میده. این پردازندهها هم در عملکرد تکرشتهای کمی ضعیفتر هستن اما با گذشت زمان و با گسترش نرمافزارهایی که بهصورت چندرشتهای کار میکنن، این موضوع کمتر بهچشم مییاد.
Kaby Lake G
بهعنوان یکی از انواع سیپییوهای منحصر بهفرد AMD، تراشههای Kaby Lake G در واقع محصول مشترک اینتل و AMD هستن. ترکیب منحصر بهفرد پردازندههای اینتل و تراشههای گرافیکی AMD روی یک برد به همراه نسل دوم حافظه با پهنای باند بالا باعث شگفتی همگان خواهد شد. انتظار نمیره که کارایی این پردازندهها خیلی خوب باشه اما میتونن در لپتاپهای گیمینگ سبک، یک رقیب جدی برای Nvidia باشن.
انواع سی پی یو FX
انواع پردازندههای سری FX با میزان برق زیادی (95 تا 220 وات) روی سوکت +AM3 کار میکنن و سرعت اونها از 3.8 گیگاهرتز تا 5 گیگاهرتز متفاوت هستش. همچنین در این پردازندهها از 4 تا 8 مگابایت کش سطح 2 استفاده شده.
انواع سی پی یو Athlon
احتمال اینکه در سیستمهای امروزی یکی از انواع سیپییوهای Athlon رو ببینین، خیلی کمه. دلیل این موضوع هم اینه که جایگزینهای خیلی بهتری برای این پردازنده عرضه شده. اما در سیستمهای قدیمی ممکنه با پردازندههای Athlon X4 (چهار هستهای) یا Athlon X2 (دو هستهای) با فرکانس حدودا 4.2 گیگاهرتز و 4 مگابایت کش سطح دو مواجه بشین.
حرف آخر
در این مطلب سعی کردم در مورد انواع سی پی یو AMD و عملکردشون صحبت کنم. اگه به پاسخ سوالتون نرسیدین یا در مورد موضوعات مقاله سوالی دارین، از طریق بخش نظرات حتما اون رو با ما در میان بذارین، من و همکارام، در اسرع وقت شما رو راهنمایی خواهیم کرد.
دانلود فایل PDF مطلب:
دانلود فایل
عالی بود مرسی از مطالب مفیدتون