معرفی انواع سیپییوهای شرکت AMD
شرکت AMD در آغاز کار نام چندان بزرگی در عرصهی طراحی و تولید پردازنده به حساب نمیاومد و با غولی که امروز میشناسیم فاصلهی زیادی داشت. اما چند دهه تلاش و پژوهش و اصرار بر توسعهی معماری اختصاصی بالاخره نتیجه داد و AMD رو به رقیب سرسخت Intel در ساخت CPU تبدیل کرد. در این مقاله تلاش میکنیم انواع سی پی یو AMD رو به شما معرفی کنیم تا تصویری روشن از خانوادههای مختلف پردازنده های این برند در ذهن داشته باشید.
روش نامگذاری سی پی یو های AMD
ای ام دی برای نامگذاری پردازنده های خودش از روش تقریبا سادهای استفاده میکنه. بهطور کلی پردازندههای AMD رو میشه به دو دستهی CPU و APU تقسیم کرد که نامگذاری هردوی اونها به یک روش انجام میشه.
سیستم نامگذاری پردازنده هایAMD به این صورته که ابتدا اسم برند میاد، بعد سری پردازنده، بعد یک عدد چهار رقمی که رقم اول به نسل تراشه، رقم دوم به کارایی سیستم و دو رقم آخر به شماره مدل CPU اشاره دارن. در انتهای اسم سی پی یو های ای ام دی ممکنه یک حرف انگلیسی هم وجود داشته باشه تا قدرت پردازش تراشه رو مشخص کنه. نمونهی نامگذاری پردازنده های AMD به این صورت میشه:
AMD Ryzen 9 3950 x
حروف انتهای اسم پردازنده های AMD به چه معناست؟
حرف G یعنی این APU از پردازنده ی گرافیکی Radeon Vega Graphics استفاده میکنه.
حرف X به توان بالای پردازنده اشاره داره.
حرف U روی مصرف پایین سی پی یو تاکید میکنه.
حرف H هم به عملکرد عالی CPU اشاره میکنه.
خانواده CPU های AMD
در سالهای اخیر AMD در تولید سی پی یو های پرقدرت، عملکرد فوقالعادهای رو به نمایش گذاشته و جایگاه دستنیافتنی اینتل رو با تهدید روبهرو کرده. اما انواع CPU AMD به پردازنده های رده بالا محدود نمیشه و طیف وسیعی از سی پی یو های ارزونقیمت و میانرده رو هم دربرمیگیره. در ادامه خانواده ها و نسل های سی پی یو AMD رو به شما معرفی میکنیم.
خانواده AMD Ryzen
سی پی یو های خانواده ی Ryzen محبوبترین سری پردازنده های AMD هستن. برند ای ام دی بعد از چند سال افول، در سال 2017 از معماری جدید Zen و سری رایزن رونمایی کرد. تا حالا چهار نسل از Ryzen که بهسرعت بهعنوان جایگزینی برای سری پردازندههای Core اینتل شناخته شد، وارد بازار شده. سری رایزن چهار زیرشاخه با شمارههای 3، 5، 7 و 9 داره و لیتوگرافی اون 9 نانومتر هست.
سری Ryzen 3
این سری ازCPU ها مقرونبهصرفه ترین پردازنده های خانواده رایزن هستن. رایزن 3 با وجود قیمت پایین، عملکرد خوبی داره و برای سیستم های خانگی و حتی گیمینگ مناسبه. با توجه به اقتصادی بودن پردازنده های Ryzen 3 این احتمال وجود داره که AMD در آینده همهی اونها رو در قالب APU تولید کنه.
پردازنده AMD Ryzen 3 3300X یکی از بهترینهای این شاخه است که 4 هسته ( Core ) و 8 رشته ( Thread ) داره. فرکانس این CPU از 3.8 گیگاهرتز شروع میشه و به 4.3 GHz میرسه. کش های L1 ، L2 و L3 این پردازنده به ترتیب 256 کیلوبایت، 2 مگابایت و 16 مگابایت هست.
سری Ryzen 5
بین پردازنده های Ryzen 5 میتونید سی پی یو های میانردهای رو پیدا کنید که از پس کارهای سنگین برمیان و در عین حال قیمت مناسبی دارن. این سری از خانواده رایزن ، نیازهای اکثر کاربرهای عمومی رو پوشش میدن و در بخش تک هسته ای ، عملکردی برابر با قدرتمندترین CPU های Ryzen دارن.
پردازنده AMD Ryzen 5 5600X بهعنوان یکی از قویترین CPU های این شاخه، 6 هسته پردازشی و 12 رشته داره. سرعت پایهی این سی پی یو 3.7 GHz هست که میتونه تا 4.6 گیگاهرتز هم افزایش پیدا کنه. کش L2 و L3 پردازنده 5600X به ترتیب 3 و 32 مگابایته.
سری Ryzen 7
رایزن 7 یکی از انواع سی پی یو AMD هست که قبلا بهعنوان پرچمدارهای AMD شناخته میشدن و همین حالا هم بهخوبی از پس انجام وظایفی مثل تولید محتوا و اجرای بازیهای سنگین برمیان. اگه قصد دارید پردازنده رده بالایی از ای ام دی رو تهیه کنید اما نمیخواین همهی پولتون رو صرف خرید CPU کنید، این دسته از سی پی یو های AMD بهترین انتخاب برای شما هستن.
پردازنده AMD Ryzen 7 5800X با داشتن مشخصاتی مثل 8 هسته پردازشی و 16 رشته و فرکانسی بین 3.8 تا 4.7 گیگاهرتز، گزینهای ایدئال برای کاربرهاییه که دوست دارن هر از گاهی بازیهای سنگین رو روی کامپیوتر خودشون اجرا کنن. کش L2 این CPU 4 و کش L3 اون 32 مگابایته.
سری Ryzen 9
این سری از پردازنده های AMD پرقدرتترین و پرچمدار CPU های خانواده Ryzen هستن. شما چه به دنبال تجهیزاتی برای گیمینگ باشید، چه بخواین سیستمی برای تولید محتوا جمع کنید، رایزن 9 بهترین انتخاب برای شماست. سی پی یو های قوی بدون پردازنده گرافیکی اختصاصی نمیتونن از همهی توان خودشون استفاده کنن، بنابراین AMD هیچکدوم از CPU های این سری رو بهصورت APU (با پردازنده گرافیکی مجتمع) تولید نکرده. تنوع پردازنده های Ryzen 9 در تعداد هسته ها و رشته های اونهاست.
پردازنده AMD Ryzen 9 5950X یکی از غولهای ساخت این برند محسوب میشه که از 16 هسته و 32 رشته بهره میبره. سرعت پایه این پردازنده 3.4 گیگاهرتزه اما میتونه تا 4.9 GHz هم افزایش پیدا کنه. کش L2 این سی پی یو 8 و کش L3 اون 64 مگابایت هست. هیچ نوع محاسبهای نیست که Ryzen 9 5950X از پسش برنیاد.
خانواده AMD Ryzen Threadripper
سی پی یو های پرقدرت ای ام دی از سری رایزن 9 هم فراتر میرن و به خانوادهی بیش از اندازه قدرتمند Ryzen Threadripper میرسن. خود AMD این خانواده رو قوی ترین سری پردازنده های جهان معرفی میکنه. CPU های Threadripper دارای 32 هسته پردازشی و از نظر ابعاد، بزرگتر از چیپ های رایزن هستن.
پردازنده AMD Ryzen Threadripper 3970X بهعنوان یکی از بهترین های خانواده ی خودش، به 32 هسته و 64 رشته مجهز شده. فرکانس این پردازنده بین 3.7 تا 4.5 گیگاهرتزه و کش L1 ، L2 و L3 اون به ترتیب 2، 16 و 128 مگابایته.
خانواده AMD Athlon
خانواده اتلون پردازنده های AMD بهعنوان همتراز CPU های پنتیوم Intel شناخته میشن. ای ام دی با تکیه بر تولید سی پی یو های Athlon قصد داره بازار کامپیوترهای رده پایین رو تصاحب کنه. اگه در حد وبگردی و تماشای فیلم از کامپیوتر استفاده میکنید، پردازنده های AMD Athlon گزینهای ایدئال برای شما محسوب میشن؛ چون تمامی این محصولات به پردازنده گرافیکی مجتمع مجهز شدن و درواقع APU هستن.
پردازنده AMD Athlon 3000G یکی از پردازنده های ارزونقیمت و با عملکرد قابلقبول بازار به حساب میاد. این پردازنده 2 هسته و 4 رشته داره و فرکانس اون 3.5 گیگاهرتزه. کش L1 سی پی یو Athlon 3000G 192 کیلوبایت و L2 و L3 اون 1 و 4 مگابایت در نظر گرفته شده.
CPU های دیگر AMD
بهجز دو خانواده ی محبوب Ryzen و Athlon ، ای ام دی پردازنده های دیگهای رو هم تولید میکنه که بیشتر مناسب مشتری های تجاری هستن. CPU های سری Pro و Epyc در این دسته قرار میگیرن. البته بین محصولات خانواده های رایزن ، Threadripper و اتلون هم سی پی یو هایی با پسوند Pro پیدا میکنید. پردازنده های Epyc هم مخصوص استفاده در سرور طراحی شدن و از نظر ابعاد در حد و اندازه خانواده Threadripper هستن. بین CPU های AMD Epyc نمونههایی با 64 هسته و 128 رشته مشاهده میشن.
آینده پردازنده های AMD
از پیشرفت و جدیت AMD در تولید انواع سی پی یو با قیمتهای متفاوت میشه نتیجه گرفت که این برند قصد نداره هیچکدوم از بازارها رو از دست بده. از طرف دیگه روز به روز اقبال عمومی نسبت به محصولات این شرکت بیشتر میشه و ای ام دی نشون داده آمادگی استقبال از کاربرهایی با نیازهای متفاوت رو داره. البته گروهی از کارشناسها با توجه به افت و خیزهای سابق AMD به اینکه این شرکت بتونه مثل Intel چند دهه در اوج بمونه خیلی امیدوار نیستن. در هر صورت قویتر شدن AMD و رقابت اون با اینتل درنهایت به نفع مشتری هایی تموم میشه که حالا میتونن پردازنده های هر دو برند رو با قیمتی پایینتر خریداری کنن.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم انواع سی پی یو AMD رو به شما معرفی کنیم و برای رسیدن به این هدف،از روش نامگذاری CPU توسط این شرکت گفتیم. ای ام دی در سالهای اخیر با عرضهی پردازنده های پرقدرت موفق شده امپراتوری Intel رو چالش بکشه؛ اما گذر زمان ثابت میکنه این رقابت تا کی میتونه ادامه پیدا کنه. نتیجهی بلندپروازیهای AMD هرچی که باشه، برندهی اصلی رقابت دو غول تولید پردازنده، کاربرهایی هستن که از نزدیک پیشرفت سریع و چشمگیر CPU رو دنبال میکنن.
دانلود فایل PDF این مقاله:
سوالات متداول:
Advanced Micro Devices
اکثر سی پی یو های Ryzen از پردازنده های Athlon قدرت پردازشی بالاتری دارن.
در حال حاضر پردازنده هایی از AMD در بازار موجوده که قدرتی بهمراتب بالاتر از CPU های اینتل دارن.
مرسی عالی بود. دمت گرم
خواستم محمد تنها نباشه 🙂
خیلی بد توضیح داده بودید همه چی قرو قاتی بود
به هر حال ممنون
سلام محمد عزیز
از دیدگاهت ممنونیم حتما سعی میکنیم پست های بهتری ارائه بدیم
بهتر بود یکم از معماری، خانواده پردازنده آرم هم صحبت میشد.
سلام محمد جان
سری ARM مخصوص گوشی ها و تبلت ها هستش. این مقاله مربوط به سی پی یو های کامپیوتر و لپتاپه. حتما توی آپدیتای بعدی در موردشون مینویسیم. مرسی.
عالی بود مرسی از مطالب مفیدتون