کابل شبکه Cat8 چیست و چه تفاوتی با نسل های قبل دارد؟
هر کسی که با شبکه (به خصوص شبکه های اترنتی) آشنایی داشته باشد به احتمال زیاد با اصطلاحات کابل شبکه Cat6 ،Cat5e و Cat7 آشناست. این نام ها در واقع دسته بندی و استاندارد کابل های شبکه زوج تابیده شده یا Twisted Pair را نشان می دهند. نسل جدیدتر این کابل ها همان طور که احتمالاً حدس زده اید Cat8 است که توانایی به مراتب بالاتری از نسل های قبل خود دارد. اما آیا کابل شبکه Cat8 ساخته شده است؟ ویژگی های این کابل چیست و چه تفاوت هایی با نسل های پیش از خود دارد؟ چه زمانی این نوع کابل به بازار خواهد امد؟
در این مقاله تلاش کرده ایم تا این سؤالات را پاسخ دهیم، با ما همراه باشید.
دسته بندی کابل های شبکه:
استاندارد بین المللی فناوری اطلاعات یا ISO/IEC 11801 کابل های شبکه را به چند دسته یا Category تقسیم کرده است که از Cat1 شروع و به Cat8 ختم می شوند. نسل های Cat1 تا Cat5 در شبکه های اترنتی تقریباً منسوخ شده اند و بیشتر به عنوان کابل های تلفن مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر در بازار جهانی، کابل های شبکه Cat6 و Cat6a بیشترین محبوبیت را دارند، این در حالی است که در بازار کشورمان کابل های شبکه Cat5e و Cat6 بیشترین کاربرد را دارند. برای درک بهتر توانایی های کابل شبکه Cat8 در ادامه به طور مختصر با ویژگی های کابل شبکه Cat5e تا Cat7a آشنا خواهیم شد.
کابل شبکه Cat5e:
کابل شبکه Cat5e برای استاندارد اترنت سریع یا Fast Ethernet توسعه داده شد و می تواند تا فاصله 100 متری سرعت 100 مگابیت بر ثانیه را ارائه دهد. اما در فواصل تا 55 متر می تواند تا سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه را نیز پشتیبانی کند. پهنای باند فرکانسی این دسته 100 مگاهرتز است.
کابل شبکه Cat6:
کابل شبکه Cat6 برای شبکه های اترنت گیگابیتی یا 1000Base-T توسعه داده شد و سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه را تا فاصله 100 متری پشتیبانی می کند. در فواصل کمتر از 55 یا 37 متری، کابل Cat6 تا سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه را نیز فراهم می کند. پهنای باند این نوع کابل دو برابر نسل قبلی خود و برابر با 250 مگاهرتز است. استاندارد Cat6 با استانداردهای قبلی کابل شبکه نیز سازگار است.
کابل شبکه Cat6a:
پهنای باند Cat6a دوبرابر نسل قبلی خود یعنی 500 مگاهرتز است و سرعت انتقال داده در آن 10 گیگابیت بر ثانیه است. کابل شبکه Cat6a می تواند تا فاصله 100 متری این سرعت را فراهم کند (بر خلاف Cat6 که تنها تا 55 متر این سرعت را پشتیبانی می کند).
کابل شبکه Cat7:
کابل شبکه Cat7 نیز برای شبکه های 10G توسعه داده شده است اما تا فاصله 50 متری سرعت 40 گیگابیت برثانیه و تا فاصله 15 متری حتی تا سرعت فوق العاده 100 گیگابیت بر ثانیه را نیز ارائه می دهد. پهنای باند این نوع کابل 20 درصد نسبت به نسل قبل افزایش یافته است.
کابل شبکه Cat7a:
Cat7a نسخه بهبود یافته Cat7 است و تفاوت آن با Cat7 در پهنای باند 1000 مگاهرتزی آن است. همانند دو نسل پیش کابل شبکه Cat7a نیز برای شبکه 10G استاندارد سازی شده است. سرعت انتقال داده در Cat7a همانند نسل قبل است با این تفاوت که کیفیت انتقال داده بسیار بهتر شده است.
نکته: Cat7 و Cat7a هر دو از سوکت های GG45 به جای سوکت های محبوب و پرکاربرد RJ-45 استفاده می کنند.
کابل شبکه Cat8 چیست؟
کابل Cat8 جدیدترین استاندارد کابل شبکه است که استاندارد آن توسط ISO/IEC 11801 تعریف شده است اما هنوز به صورت رسمی وارد بازار جهانی نشده است و تولید بسیار محدودی دارد. این نوع کابل شبکه می تواند تا فرکانس فوق العاده 2 گیگاهرتز یعنی دو برابر کابل شبکه قدرتمند Cat7a را پشتیبانی کند.
کابل شبکه Cat8 مانند Cat7 و Cat7a به صورت پیش فرض از نوع شیلد دار بوده، اما بر خلاف آن ها به دور هر زوج نیز دارای شیلد است.
این نوع کابل شبکه دارای دو نوع یا کلاس 1 و 2 است که به Cat8.1 و Cat8.2 هم شناخته می شوند. کابل Cat8.1 یا کلاس 1 از سوکت های معمولی RJ-45 استفاده می کند و برای شبکه های 25G یا شبکه های 25 گیگابیتی توسعه داده شده است.
کابل شبکه Cat8.2 برای شبکه های 40G یا 40 گیگابیتی توسعه داده شده و از سوکت های GG-45 استفاده می کند.
دلیل استفاده از دو نوع سوکت در Cat8 این است که هم با کابل های Cat7 و هم با کابل های شبکه دارای استاندارد پایین تر مانند Cat6 سازگاری داشته باشند. بنابراین می توان گفت که کابل شبکه Cat8 با شبکه های دارای کابل های شبکه قدیمی تر کاملاً سازگار است.
نکته: کابل شبکه Category 8 تنها تا فاصله 30 تا 36 متری می تواند فرکانس و سرعت بالای خود را حفظ کند، بنابراین تنها به منظور استفاده در دیتاسنترهایی طراحی شده شده است که فاصله سوئیچ شبکه ها و سرورها در آن کم باشد. این نوع کابل به هیچ وجه برای استفاده در شبکه های کوچک و متوسط توجیه ندارد.
تفاوت کابل شبکه Cat8 و کابل های Cat6 ،Cat7 و Cat5e:
برای دست پیدا کردن به سرعت های بالاتر در انتقال داده باید فرکانس را افزایش داد. فرکانس مشخص می کند که در هر ثانیه چند سیگنال می تواند انتقال داده شود. به طور مثال وقتی می گوییم فرکانس کابل Cat6 برابر 250 مگاهرتز است، به این معنی است که می تواند در هر ثانیه 250 میلیون سیگنال را انتقال دهد.
شاید مهم ترین تفاوت Cat8 با نسل های قبلی فرکانس و سرعت بسیار بالاتر آن است. به طور مثال کابل شبکه Cat6 یک کابل محبوب در ایران و جهان است که سرعت قابل توجه 10 گیگابیت بر ثانیه را ارئه می دهد ولی پهنای باند فرکانسی Cat8 بیش از 8 برابر Cat6 است. همچنین سرعت استاندارد آن 4 برابر بیش از حداکثر سرعت Cat6 است و مطمئناً می تواند به سرعت های بالاتری (حتی تا 100 گیگابیت بر ثانیه) نیز دست پیدا کند.
برای دستیابی به فرکانس های بالاتر باید تاب زوج های تابیده شده را افزایش داد و دور هر زوج از شیلد استفاده کنیم تا زوج ها بر روی هم تداخل ایجاد نکنند. زیاد کردن تاب زوج ها احتیاج به تکنولوژی و هزینه بالاتری دارد و شیلد دار کردن یک کابل هم قیمت تمام شده آن را بسیار بالا می برد.
Cat8 هم شیلد دار است و هم تاب زوج های آن بسیار بالاست، بنابراین باید انتظار قیمت خیلی بالایی را برای آن داشته باشیم. بنابراین از دیگر تفاوت های آن با سایر دسته های کابل شبکه، قیمت بالاتر آن است.
از دیگر تفاوت های آن با سایر کابل ها می توان موارد زیر را برشمرد:
- تنها در دیتاسنترها کاربرد دارد.
- تنها تا فاصله 36 متری کارایی دارد.
- در دو کلاس 1 و 2 تولید می شود.
نتیجه گیری:
کابل شبکه Cat8 بسیار محدودی در بازار دارد و هنوز تا فراگیر شدن کاریرد آن در جهان فاصله داریم. بنابراین نباید به این زودی ها امیدوار به حضور Cat8 در بازار کشورمان باشیم و البته در صورت ورود با بازار ایران باید انتظار قیمت هایی نجومی را داشته باشیم.
در این مقاله با کابل های شبکه Cat8 به طور کامل آشنا شدیم و تفاوت آن با نسل های پیشین را بررسی کردیم، امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید واقع شود.