هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند (خودران)
امروزه در اکثر تکنولوژیهای در حال پیشرفت دنیا میتوان تاثیر هوش مصنوعی را به راحتی مشاهده کرد. یکی از عرصههایی که با استفاده از هوش مصنوعی به شدت در حال توسعه و پیشرفت است، صنعت تولید خودروهای هوشمند یا همان خودرو خودران میباشد. پیشرفت این صنعت به حدی است که در یک دهه قبل کسی تصور نمیکرد روزی خودروها بتوانند به خودرو های هوشمند تبدیل شوند و خودشان بدون نیاز به راننده مسیری را طی کنند، اما امروزه رفت و آمد خودروهای هوشمند را در سطح بزرگراهها شاهد هستیم. با ما همراه باشید تا با تاثیر هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند (خودران) بیشتر آشنا شوید.
خودروهای هوشمند یا همان خودرو خودران
نامهایی که به این خودروها داده میشود شامل خودروهای هوشمند، خودرو خودران، اتومبیل بدون سرنشین و … است. این نامها تنها در ظاهر متفاوتاند اما همگی آنها یک مفهوم را در بردارند. خودروهای هوشمند اتومبیلهایی هستند که با حذف دخالت راننده در رانندگی، سعی بر هدایت خودرو توسط خود را دارند. کنترل و هدایت خودرو خودران به هوش مصنوعی خودرو واگذار میشود. به عنوان مثال سیستم کروز کنترل که در اتومبیلها شما را از نگه داشتن پدال گاز برای مدت طولانی هنگامی که با یک سرعت ثابت در حرکت هستید آسوده میکند، نوعی هوش مصنوعی محسوب میشود. اما هدف خودروهای هوشمند بیش از نگه داشتن سرعت اتومبیل در یک مقدار ثابت است.
خودروهای هوشمند در تلاشاند کلیه دخالتهای انسانی را حذف کنند و بدون دخالت راننده خودشان سرعت خودرو را افزایش یا کاهش بدهند و در مواقع لازم خودرو را متوقف کنند. این خودروهای خودران باید بتوانند مقصد مورد نظر را از سرنشینان دریافت کنند و بعد از انتخاب بهترین مسیر، به سمت مقصد حرکت کنند. مهمترین نکته در خودرو خودران این است که امنیت سرنشینان آن به طور کامل حفظ شود و هیچ گونه برخورد یا تصادفی در طول مسیر اتفاق نیافتد. مهمترین تمایز خودروهای هوشمند نیز در همین امر است و شرکتهای غول خودروسازی در تلاشاند تا خودروهایی تولید کنند که قابل اعتماد باشند و حوادث احتمالی را به حداقل برسانند.
خودروهای خودران چگونه کار میکنند؟ تاثیر هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند
خودروهای هوشمند باید بتوانند خودشان برای رسیدن از مبدا به مقصد تمام تصمیمات لازم را بگیرند. این تصمیمات شامل افزایش سرعت در مواقع لازم، کاهش سرعت در صورت برخورد با ترافیک، توقف ناگهانی برای جلوگیری از حوادث احتمالی، انتخاب مسیر مناسب و … میباشد. اما این تصمیمات در چه مواقعی باید گرفته شود؟ خودرو از کجا بفهمد باید توقف کند یا سرعت خود را افزایش دهد؟ در صورت بروز حوادث ناگهانی خودرو چه تصمیمی باید بگیرد؟
خودروهای هوشمند مجهز به امکانات بسیار زیادی هستند. این امکانات شامل دستگاه GPS، سیستم ناوبری، انواع حسگرها و … میشوند. یک خودرو خودران با استفاده از دستگاه GPS موقعیت جغرافیایی خود را پیدا میکند. این خودرو توسط سیستم ناوبری مسیرش را مشخص میکند و با استفاده از سنسورها اطلاعات پیرامون خود را دریافت میکند. نقش هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند دقیقاً در همین قسمت است. ارتباط میان موقعیت جغرافیای، مسیر مشخص شده و اطلاعات اطراف خودرو خودران بر عهده هوش مصنوعی است.
خودرو هوشمند توسط حسگرها تمامی اجسام و محیط اطراف خود را شناسایی میکند. این حسگرها تنها اطلاعات اطراف را به خودرو میدهند. هوش مصنوعی در خودرو هوشمند باید تشخیص دهد هر یک از این اطلاعات چه معنایی دارد. مثلا اگر جسمی در جلوی خودرو با ابعاد حدود 3 متر در 1.5 متر در راستای حرکت خودرو در حال حرکت بود، احتمالا یک خودرو دیگر است. یا اگر در کنار خودرو با فاصله حدود 2 متری جسمی در حال حرکت با سرعت آهسته بود و ارتفاعی حدود 1.7 متر داشت احتمالاً یک عابر پیاده است که در پیاده رو در حال قدم زدن است.
هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند باید به طور کامل محیط پیرامون خود را در هر لحظه درک کند. سپس با استفاده از موقعیت جغرافیای و مسیری که مشخص شده است، شروع به حرکت کند. در تمام طول حرکت هوش مصنوعی وظیفه کنترل خودرو را بر عهده دارد. به عنوان مثال ممکن است خودرو جلویی سرعت خود را کاهش دهد. هوش مصنوعی با پردازش بر روی سرعت خودرو، فاصله با خودرو جلویی، سرعت خودرو جلویی و … باید تصمیم بگیرد سرعت خود را کاهش دهد یا واکنش دیگری نشان دهد.
هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند مانند مغز خودرو عمل میکند. همان طور که یک راننده باید بتواند در لحظه بهترین تصمیم را بگیرد و خودرو را از مبدا تا مقصد با طی حداقل مسیر در کوتاهترین زمان و با کمترین خطرات احتمالی هدایت کند، هوش مصنوعی باید بتواند تمامی اقدامات یک راننده واقعی را انجام دهد.
آینده صنعت تولید خودروهای خودران
امروزه بسیاری از افراد به شدت با ساخت و تولید خودرو خودران مخالفاند. آنها معتقدند سپردن رانندگی به خودرو و عدم دخالت انسان منظقی نیست چرا که مسئله سرمایه و مهمتر از آن جان انسانها در میان است و نمیتوان این ریسک را پذیرفت. اما آمار و شواهد نشان میدهد که سالانه بسیاری از افراد به خاطر اشتباهات انسانی در رانندگی جان خود را از دست میدهند. همچنین آمار تصادفاتی که خسارت جانی نداشته اما به خودروها آسیب جدی وارد شده و باعث شده سرمایه انسانها از بین برود نیز بسیار بالا است.
پس در هر 2 صورت رانندگی توسط انسان و رانندگی خودکار در خودرو خودران، خطرات و تصادفات احتمالی وجود دارند. این در حالی است که اشتباههای هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند قطعاً کمتر از اشتباهات انسانی خواهد بود. زیرا این نوع خودروها میتوانند به صورت همزمان و موازی در یک لحظه پردازشهای لازم را انجام دهند. اما ممکن است یک انسان به خاطر توجه به آیینه کناری از خودروی جلویی خود غافل شود و یک صانحه رخ دهد.
از سال 2015 تا 2017 هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند به عنوان کمک راننده عمل کرده است. از مثالهای کمک راننده بودن هوش مصنوعی این است که راننده را برای رانندگی در بین خطوط کمک میکند و یا حضور اجسامی که در نقطههای کور راننده قرار دارند را به اطلاع رانندگان میرساند. در این حالت خودرو برای هدایت کاملا به راننده نیاز دارد و تنها کمکهایی به راننده در جهت رانندگی ایمنتر داده میشود. یک مثال دیگر برای این کمکها سیستم پارک خودکار در ماشینها است.
از سال 2018 به بعد تلاش بر این است که کلیه دخالتهای انسانی در هدایت خودرو از بین برداشته شود و هدایت خودرو کاملاً به هوش مصنوعی واگذار گردد. اما امروزه سیستم رانندگی خودکار در خودروهای هوشمند تنها در بزرگراهها قابل استفاده است و در سطح شهر نیز هدایت خودرو نیازمند راننده است. گفته شده است از سال 2021 خودروهایی ساخته میشوند که کاملاً مستقل باشند و حتی در سطح شهرها نیز بدون دخالت راننده توانایی جا به جایی داشته باشند.
بزرگترین فعالان در تولید خودروهای هوشمند
شرکتهای خودروسازی بسیاری در زمینه تولید خودرو خودران و توسعه هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند فعالیت دارند. اما کمپانیهای Google، Tesla، Benz، BMW و Nissan از دیگر رقبای خود پیشی گرفتهاند. همچنین یکی از شرکتهای بزرگ در زمینه هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند و ساخت چیپستهای مورد نیاز شرکت Nvidia است. شرکت Google نیز فعالیتش بیشتر به قسمتهای هوش مصنوعی و تصمیمگیری خودرو محدود میشود و بعید است در آینده این کمپانی به تولید خودرو هوشمند بپردازد. بلکه در تلاش است تا دستآوردهای مفیدی کسب کند و دیگر شرکتهای خودرو سازی از این نتایج در خودروهای خود استفاده کنند. همانطور که سیستم عامل Android توسط گوگل توسعه پیدا میکند اما دیگر شرکتهای ساخت تلفن همراه اندرویدی از این سیستم عامل بهره میبرند.
از تولیدات جالب امروزی در زمینه خودروهای خودران میتوان به کامیونهای هوشمند شرکت Benz اشاره کرد. شرکت BMW نیز اخیرا ویدیویی منتشر کرده است که در آن یک خودرو هوشمند این کمپانی در حالی که سرعتی حدود 110 کیلومتر بر ساعت دارد و در یک جاده لغزنده از مسیر خود منحرف شده، میتواند خود را کنترل کند و به مسیر اصلی حرکت باز گردد. در حالی که بعضی از رانندگان نیز توانایی کنترل خودرو در چنین شرایطی را ندارند.
جمع بندی
صنعت خودروهای خودران و هوش مصنوعی در خودروهای هوشمند از فناوریهای در حال توسعه و پیشرفت میباشد. همانطور که در حدود 15 سال پیش کسی تصور نمیکرد تلفنهای همراه هوشمند ساخته شوند، امروزه ما نمیتوانیم تصور کنیم در آینده چه دستآوردهایی در صنعت اتومبیلهای هوشمند ممکن است به دست آید. اما سرعت پیشرفت این فناوری بسیار بالاست. شاید چند ماه بعد از انتشار این مقاله شرکت گوگل یک دستاورد جدیدی را معرفی کند و صنعت خودروهای خودران دچار تحولی عظیم گردد.
امیدواریم توانسته باشیم شما را با خودروهای هوشمند و نحوه کارکرد آنها به خوبی آشنا کرده باشیم. در صورتی که سوالی درباره خودروهای خودران برایتان پیش آمده است، با ما در میان بگذارید تا برای پاسخ به سوالتان با شما تماس بگیریم.