نسبت سیگنال به نویز در دوربین مدار بسته
گاهی اوقات هنگام مشاهده تصاویر بر روی مانیتور، تصویر به نظرتان بسیار ناهموار و تا حدودی بههم ریخته بهنظر میرسد. عدم کیفیت وضوح تصویر در مانیتور وجود نویز در دوربین مدار بسته است، که تقریباً در تمامی سیگنالهای ویدئویی وجود دارد. زمانی که نور محیط کم باشد، نویز بیشتری روی تصاویر نشان داده میشود. موارد بسیاری باعث ایجاد نویز در تصاویر میشوند از جمله گرما، تاثیرات خارجی، نصب دوربین مداربسته در نزدیکی خطوط برق فشار قوی، کابل کشی نامناسب و یا کابلهای با کیفیت پایین و غیره. مشکل وجود نویز در تصاویر مربوط به دوربینهای آنالوگ است.
نویز یک سیگنال اضافی برای فرآیند رمزگذاری محسوب میشود و به طور قابل توجهی حجم اطلاعات را برای انتقال و ذخیره سازی افزایش میدهد و باعث هدر رفتن پهنای باند و فضای ذخیره سازی میشود. امروز میخواهیم نویز در دوربین مدار بسته را بررسی کنیم، با ما همراه باشید.
نویز چیست؟
نویز Noise به سیگنالهایی میگویند که بهطور ناخواسته در تصویر ظاهر میشوند و باعث بروز اختلال در وضوح و شفافیت تصویر دوربین مدار بسته میشوند. نویز در دوربین مدار بسته به دو نوع تقسیم میشوند:
- نویزهای الکترونیکی
- نویزهای الکترومغناطیسی
نویزهای الکترونیکی
نویز الکترنیکی یکی از رایج ترین نویز در دوربین مدار بسته است. این نویزها معمولاً بهصورت نقاط یهم پیوسته رنگی روی تصاویر ظاهر میشوند. علت ظاهر شدن نویز الکترونیکی در تصویر، تقویت بیش از اندازه سیگنال تصویر در نور کم است.
نویزهای الکترومغناطیسی
نوع دیگر رایج نویز دوربین مدار بسته که منجر به خدشه دار شدن کیفیت تصویر میشود، نویزهای الکترو مغناطیسی هستند. این نویز معمولاً خود را به صورت خطوط یا امواج مختلف در تصویر دوربین مدار بسته نشان میدهند. در برخی مواقع این امواج در طول صفحه تصویر دوربین حرکت میکنند و تصویر را بهصورت آزار دهندهای تحت تاثیر قرار میدهند و با افت شدید سیگنال تصویر به وجود میآید.
نسبت سیگنال به نویز S/N
عامل مهم تعیین کننده تلورانس نویز، میزان نویز در سیگنال ویدئویی، یا همان نسبت سیگنال به نویز (S/N) است. دلیل نشان دادن نویز بهصورت نسبت این است که هر چه سیگنال قویتر باشد به همان نسبت نویز بر روی آن هم بیشتر خواهد بود. وضوح تصویر تا زمانی قابل قبول است که قدرت سیگنال تصویر نسبت نویز از مقداری معیین بیشتر باشد.
در برگه مشخصات فنی نسبت سیگنال به نویز در دوربین مدار بسته نوشته میشود. این عدد نشان دهنده کیفیت سیگنال تصویر دوربین به نویز موجود در تصویر است. واحد سیگنال به نویز دسیبل dB است. هر چقدر این میزان بیشتر باشد سیگنال تصویر دوربین واضحتر است و در مقابل نویز مقاومتر میباشد.
مقادیر مختلف سیگنال به نویز
60 dB تصویر عالی است و هیچ نویزی در تصاویر مشاهده نمیشود.
50 dB تصویر خوب است، کمی نویز در تصویر وجود دارد اما کیفیت تصویر خوب است.
40 dB تصویر قابل قبول است ، تصویر از کیفیت به نسبت مناسبی برخوردار است اما تمامی جزئیات مشخص نیست.
30 dB تصویر ضعیف است، میزان نویز در تصاویر زیاد است و کیفیت تصویر ضعیف است.
20 dB تصویر غیر قابل استفاده است، میزان نویز تصویر به حدی زیاد است که نمیتوان از تصویر دوربین مدار بسته استفاده کرد.
روشهای از بین بردن نویز در دوربین مدار بسته
یکی از مشکلاتی که بعد از نصب بهوجود میآید، وجود نویز در دوربین مداربسته میباشد. وجود نویز به هر گونهای کیفیت تصویر دوربین را دچار مشکل میکند و میتواند بسیار اذیت کننده باشد. در ادامه برخی از مهمترین راه حلهایی که برای حذف نویز به کار برده میشود را به اختصار توضیح میدهیم.
- استفاده از کابلهای مناسب، متناسب با فاصله دوربین مدار بسته و سیستم ضبط تصویر و همچنین انتخاب مسیر مناسب برای عبور کابل میتواند نویز را به حداقل برساند.
- استفاده از کانکتورهای BNC با کیفیت و استفاده از منبع تغذیه یا آداپتور جدا گانه برای هر دوربین میتواند احتمال نویز تصویر را کاهش دهد.
- محل قرار دادن دستگاه ضبط DVR یا NVR بسیار مهم است.
- استفاده از لنزهای با کیفیت احتمال نویز در تصویر را کاهش میدهد.
- استفاده از ارت مناسب برای سیستم نظارت تصویری میتواند نویز را به اندازه زیادی کاهش دهد.
- انتخاب دوربین مناسب با توجه به شدت نور محیط محل نصب باعث میشود تا دوربین مدار بسته به خوبی بتواند با توجه به نور محیط تصویر برداری کند و در نتیجه نویز تصویر وجود نخواهد داشت.
- یکی از دلایلی مهمی که منشأ تولید نویز در تصویر است، عدم استفاده از کابل چند تکه بین دوربین و دستگاه ضبط است. برخی از نصابان هنگام نصب دوربین مدار بسته، کابلها را بدون استفاده از کانکتور به هم وصل میکنند و از آنها برای انتقال تصویر دوربین استفاده میکنند که این عامل باعث بوجود آمدن نویز در تصویر میشود.
- اگر از دوربین های تحت شبکه و در نتیجه کابل شبکه استفاده می کنید، کابل های شیلد دار SFTP یا FTP را به کار ببرید. این کابل ها دارای یک لایه فویل یا شیلد بافته شده هستند که تأثیر نویز بر سیگنال ها جلوگیری می کند.
پیشنهاد ما به شما
اگر میخواهید به مشکل نویز در دوربین مداربسته هنگام ثبت تصاویر برخورد نکنید، قبل از خرید حتما نسبت سیگنال به نویز را در کاتالوگ دوربین خود چک کنید که مطابق با نیاز خود بهترین خرید را داشته باشید.