سوئیچ شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟
سوئیچ شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟
سوئیچ شبکه ابزاری بسیار مهم به منظور توسعه شبکه در سطوح مختلف است که توسط برند های متعددی تولید می شود. سوئیچ وظیفه ای حیاتی در راه اندازی و توسعه شبکه بر عهده دارد و انتخاب یک سوییچ متناسب با نیاز کسب و کار در زمان حال و در نظر گرفتن شرایط ارتقا در آینده از اهمیت فراوانی برخوردار است. ابتدا قصد داریم به معرفی نحوه فعالیت سوییچ بپردازیم و در ادامه برخی از برند های تولید کننده را معرفی کنیم. به زبان ساده، سوئیچ ابزاری برای اتصال و اشتراک گذاری دستگاه های مختلف تحت شبکه است و به سادگی امکان انتقال داده به دستگاه مورد نظر فراهم می شود.
نحوه عملکرد سوئیچ شبکه
نحوه شناسایی دستگاه های متصل به شبکه توسط IP Address صورت می پذیرد و سوییچ نیز با تبدیل داده های مختلف به پاکت های سالم و معتبر، روند انتقال جریان داده را آسان کرده و به آن سرعت می بخشد. با توسعه لوازم خانگی و اداری و نیاز آنها به اتصال با اینترنت یا شبکه داخلی، سوییچ به ابزاری محبوب تر در میان کاربران بدل شد. به این صورت که تمامی تجهیزات با اتصال به شبکه قابلیت دریافت خدمات و همچنین مدیریت پهنای باند و جریان داده را دارند. به عنوان مثال در یک کسب و کار کوچک که دستگاه هایی مانند پرینتر، کامپیوتر، اکسس پوینت ، تلفن، سرور و دستگاه های هوشمند مورد استفاده کاربران قرار می گیرند، با بهره گیری از یک سوییچ می توان همه آنها را روی شبکه داخلی به اشتراک گذاشت.
برند های تولید کننده
سوییچ ها بر اساس پارامتر های متعددی ارزیابی و مقایسه می شوند، اما پس از آنکه به بیان وجه تمایز آنها بپردازیم، برخی از برند های تولید کننده را معرفی می کنیم. از برند های مطرح و سرشناس در زمینه تولید سوئیچ شبکه می توان به Cisco و Mikrotik اشاره کرد که به طور معمول حرفه ای ترین محصولات را طراحی و به بازار های جهانی عرضه می کنند. این دو برند مشهور نیز سوئیچ های خود را در سطوح و برای کاربرد های مختلف تولید می کنند، اما به دلیل جایگاه آنها در میان کاربران، محصولات حرفه ای سیسکو و میکروتیک با استقبال قابل توجهی مواجه می شوند. برند های دیگری از جمله IP-COM، دی لینک، تی پی لینک و تندا در زمینه تولید سوییچ شبکه فعالیت دارند و کاربران پایه تا حرفه ای را با توجه به محصولات خود تحت پوشش قرار می دهند.
تفاوت سوییچ ها
سوییچ ها از چند منظر قابل دسته بندی و تفکیک هستند که از این موارد می توان به مدیریتی یا غیر مدیریتی بودن، تنوع پورت ها، مگابیتی یا گیگابیتی بودن پورت ها و تامین توان توسط پورت های اترنت (POE)، سوئیچ لایه دوم یا سوئیچ لایه سوم اشاره کرد. در حقیقت پارامتر های بیان شده، مهم ترین ویژگی های یک سوییچ در حالت کلی به شمار می روند که در سلسله مقالاتی مجزا به معرفی آنها خواهیم پرداخت. مدیریت پهنای باند و حتی در روتر های حرفه ای قابلیت مدیریت هر پورت از نظر وضعیت و نوع فعالیت از دیگر ویژگی های مهم یک سوئیچ شبکه به شمار می رود. بدون وجود سوئیچ در بسیاری از مواقع، نمی توان به اهداف خود در توسعه شبکه دست یافت و در صورت بهره گیری از تجهیزات دیگر با پیچیدگی و محدودیت مواجه می شوید.
سوییچ ها با توجه به ویژگی های خود، علاوه بر قابلیت استفاده در کسب و کار های کوچک و در حال توسعه، امکان بهره گیری در سرور ها و مراکز داده را دارند. حتی می توان یک سوییچ حرفه ای را به عنوان روتر مورد استفاده قرار داد تا از خریداری یک روتر مجزا و به وجود آمدن پیچیدگی ها و محدودیت های اتصال دو دستگاه به یکدیگر جلوگیری به عمل آورد. به این ترتیب می توانید دامنه فعالیتی سوییچ ها را بر اساس ویژگی ها و نوع کاربرد در سطوح مختلف درک کنید.