کامپیوتر و لپ تاپ

انواع اسلات های کارت گرافیک چیست؟

خرید کابل شبکه

اگر قصد خرید یا ارتقا و تعویض کارت گرافیک خود را دارید لازم است انواع اسلات کارت گرافیک‌ها را بشناسید. در صورت عدم شناخت صحیح ممکن است کارت گرافیکی را به اشتباه انتخاب کنید که با مادربورد شما هم خوانی ندارد. در مقاله انواع اسلات های کارت گرافیک چیست؟ به شما انواع اسلات‌ها را معرفی می‌کنیم تا بتوانید انتخاب صحیحی داشته باشید.

انواع اسلات های کارت گرافیک چیست؟

مادربوردها (Motherboard) دارای اسلات‌های مختلف و زیادی هستند که برای اتصال انواع سخت افزارها مانند کارت گرافیک، کارت شبکه، رم (Ram)، کارت صدا و … می‌باشند. تعداد هر اسلات برای هر سخت افزار در مادربوردهای مختلف متفاوت است. به عنوان مثال مادربودی دارای 2 اسلات برای رم و 1 اسلات کارت گرافیک است. درحالی که مادر بوردی دیگر دارای 4 اسلات برای رم و 2 اسلات برای کارت گرافیک است. این تعداد اسلات به نوع و قدرت مادربورد شما بستگی دارد.

در قسمت مشخصات بعضی از کارت گرافیک‌ها نوشته شده است که تعداد اسلات مورد نیاز 2 عدد است. این به معنی استفاده آن کارت گرافیک از 2 اسلات نمی‌باشد بلکه منظور فضای اشغالی آن کارت گرافیک است که فضای 2 اسلات را به تنهایی اشغال می‌کند. البته مادربوردها برای جلوگیری از این اتفاق فاصله اسلات‌های کارت گرافیک را افزایش داده اند.

اولین نسل اسلات‌های کارت گرافیک اسلات PCI که مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect است می‌باشد. با گذشت زمان اسلات‌های AGP که مخفف عبارت Accelerated Graphics Port است جای PCI را گرفت. بعد از این نسل‌ها اسلات‌های PCI Express عرضه شد که دارای 3 نسل یک، دو و سه می‌باشند و پهنای باند بالاتری را ساپورت می‌کنند.

بعضی مادربورد اسلات‌هایی دارند که به شما این اجازه را می‌دهند که یش از یک کارت گرافیک را به سیستم خود اضافه کنید. از جمله این اسلات‌ها می توان به اسلات‌های SLI شرکت انویدیا و اسلات های CrossfireX شرکت AMD اشاره کرد. این اسلات ها به شما این امکان را می دهند تا عملکرد سیستم خود را بالا ببرید. برای استفاده از این نوع اسلات‌ها باید از کارت گرافیک‌های یکسانی استفاده کرد. 

کارت گرافیک‌های امروزی که پهنای باند بسیار بالایی لازم دارند از اسلات‌های کارت گرافیک PCIe استفاده می‌کنند.

انواع اسلات های کارت گرافیک چیست؟

 

PCI

این اسلات‌ها رایج ترین و قدیمی‌ترین اسلات‌ها در مادربوردها می‌باشند. اما امروزه نمی‌توانید کارت گرافیک های قدرتمند خود را بر روی این اسلات‌ها سوار کنید.

AGP

این اسلات‌ها فقط و فقط مخصوص کارت گرافیک‌ها بوده و دیگر کارت‌ها را نمی‌توان روی آن‌ها سوار کرد. این اسلات‌های کارت گرافیک نیز قدیمی بوده و امروزه کاربردی نیستند.

PCI Express

اسلات‌های کارت گرافیک PCI Express مستقیم به مادربورد وصل می‌شوند و کارت گرافیک روی آن‌ها سوار می‌شود. این اسلات‌ها دارای انواع مختلفی هستند که با X1، X4، X8 و X16 نشان داده می‌شوند. این نوع نمایش تعداد درگاه یا به بیانی بهتر تعداد مسیر این اسلات‌ها را مشخص می‌کند. یک PCIe با 1 مسیر دارای ابعاد کوچکی است اما با توجه به کوچک تر بودن این اسلات از PCI، از سرعت بیشتری برخوردار است. به عنوان مثال کارتی که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید سرعت 1 گیگابایت بر ثانیه را تنها از طریق 1 مسیر فراهم می‌کند.

PCI Express

 

بدیهی است که اسلات‌های کارت گرافیک PCIe با 16 مسیر از سرعت بیشتری نسبت به 8 مسیر و همچنین ابعاد بیشتری نسبت به آن برخوردار است. همینطور برای 8 مسیره و 4 مسیره نیز این روال برقرار است.

 

سازگاری کارت گرافیک ها و اسلات ها از نظر تعداد مسیر

از آنجا که اسلات‌های کارت گرافیک PCIe X16 بزرگ تر از سایر اسلات‌هاست،نمی‌توان کارت گرافیکی با اسلات X16 را بر روی اسلات‌های کارت گرافیک کوچکتر از X16 قرار داد. به طور کلی بسیار واضح است که یک کارت گرافیک با اسلات بزرگتر درون یک اسلات گرافیکی کوچکتر جای نمی‌گیرد. اما آیا کارت گرافیکی با اسلات کوچکتر را می‌توان بر روی یک اسلات بزرگ‌تر سوار کرد؟ پاسخ مثبت است. یعنی شما می‌توانید یک کارت گرافیک با اسلات X1 را بر روی یکی از اسلات‌های کارت گرافیک X4 و X8 و X16 سوار کنید. به بیانی ساده تر می‌توان گفت برای استفاده از اسلات‌ها کافیست کارت گرافیک شما بر روی آن اسلات جای بگیرد.

آداپتورها

اگر مادربورد شما اسلات‌های X16 کمی دارد ولی در مقابل، کارت‌های مختلفی دارید که باید در اسلات X16 قرار بگیرند، می‌توانید از تبدیل‌ها استفاده کنید. البته توجه داشته باشید تبدیلی که اسلات X1 را به X16 تبدیل کند، با همان 1 مسیر به تأمین پهنای باند مورد نیاز می‌پردازد و لذا عملکرد کارت PCI Express x16 شما ممکن است در اثر کم بودن پهنای باند محدود شود. انواع تبدیل برای حل مشکل فضای کم، گرمای زیاد، فقدان اسلات مناسب و افزایش تعداد اسلات‌های پی‌سی‌آی اکسپرس معرفی شده که در صورت لزوم می‌توان از آنها استفاده کرد.

آداپتورها(تبدیل ها)

 

در یک جمع بندی کلی امروزه در اکثر مادربوردهایی که تولید می‌شوند هستند، از اسلات‌های کارت گرافیک PCIe برای اتصال کارت گرافیک‌ها استفاده می‌شود. که اگر مادربورد شما یک ماذربورد قوی و یا مخصوص بازی باشد حتما دارای اسلات X16 است. حتی ممکن است چند اسلات X16 نیز داشته باشند.

اگر قصد خرید یک کارت گرافیک را دارید، پیشنهاد می‌کنیم ابتدا مقاله راهنمای خرید کارت گرافیک کامپیوتر و لپ تاپ را مطاله فرمایید. در صورت بروز هرگونه سوال آن را با ما در میان بگذارید تا در حداقل زمان ممکن پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۳ دیدگاه ها

  1. سلام
    من یک کارت گرافیک با اسلات PCIe نسل ۴ خریدم و اسلات PCIe مادربورد نسل ۳ هست. آیا کارتم ساپورت میشه؟ یا باید مادر بورد با اسلات PCI-E 4.0 تهیه کنم؟

  2. سلام من میخوام روی مادر بورد PHP43TD PRO ASUS کارت گرافیک GTX 1050 TI 4G وصل کنم قبل از خرید رفتم همه چیز را نگاه کردم میخوره حتی جا اش را دارم و اسلاتم هم میخوره و … فقط یک چیز تو مشخصات فنی کارت گرفیک دیدم من را به شک انداخت گفته :فضای نصب مورد نیاز :دو اسلات
    منظور از دو اسلات چیه ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا