آشنایی با محیط CMD و کاربردهای آن (بخش اول)
محیط CMD یا Command Prompt یک محیط متنی است که از محیط DOS به سیستم عامل ویندوز مهاجرت کرده و همچنان به حیات خود ادامه میدهد. در این مجموعه مقالات به ویژگی های این محیط میپردازیم.
اگر بخواهیم به این سوال جواب دهیم که چرا هنوز CMD زنده است پاسخ من دو کلمه است؛ “سادگی و قدرت” اگر بخواهیم به زمان های خیلی قدیم بازگردیم؛ زمانی که محیط های گرافیکی وجود نداشتند و موس ها واقعا یک وسیله گران قیمت و غیر ضروری برای کامپیوترها محسوب میشدند؛ محیط های متنی پادشاه بلامنازع دریافت دستورها بودند.
محیط DOS یک محیط دوست داشتنی برای انجام فعالیتهای کاری بود. اما امروزه محیط های متنی در واقع محیط هایی خاک گرفته برای اکثر کاربران هستند ولی ما میخواهیم شما را با این محیط بیشتر آشنا کنیم و شاید آن قدر به آن دلبسته شوید که محیط های گرافیکی را فراموش کنید.😊
روش های ورود به محیط CMD:
در ابتدا برای ورود به محیط CMD در ویندوز 10 میتوانیم یکی از روش های زیر را انتخاب کنیم:
از نظر من برای باز کردن هر برنامه ای دو روش وجود دارد. روش های خسته کننده یا روش های باحال
1- روش های خسته کننده
- در منوی استارت به دنبال پوشه Windows System بگردید. در زیر منو میتوانید Command Prompt را پیدا کنید.
- رفتن به درایوی که در آن ویندوز نصب شده است (معمولا درایو C) و یافتن پوشه ویندوز، در داخل این فولدر پوشه System32 را یافته و در داخل این پوشه فایل cmd.exe را پیدا کرده و آن را اجرا کنید.
- رفتن به منوی استارت، جستجوی عبارت command Prompt یا به صورت ساده تر cmd و کلیک بر روی برنامه یافت شده
2- روش های باحال
a. رفتن به Task Manager با ترکیب دکمه های Ctrl + Shift + Esc، انتخاب گزینه File، انتخاب گزینه Run new task، تایپ عبارت cmd و اجرا کردن آن (در صورتی که بخواهید این برنامه با دسترسی Administrator اجرا شود همانند تصویر تیک را فعال سازید)
b. ترکیب دکمه های Windows + R، تایپ کردن cmd و فشردن دکمه Enter
c. در محیط جستجوگر یا همان This Pc در هر کدام از صفحات با انتخاب بخش آدرس، تایپ cmd و فشردن کلید Enter می توانید به محیط cmd وارد شوید.
d. با ساختن مسیر کوتاه زندگی را شیرین تر کنیم. برای این کار مانند تصویر در هر جایی از ویندوز که اجازه ساخت Shortcut را در اختیار شما قرار می دهد، می توانید اقدام به ساخت یک Shortcut برای cmd کنید. حالا با استفاده از این Shortcut میتوانید مستقیما به محیط cmd دسترسی پیدا کنید.
کار کردن با پوشه ها در CMD:
فکر میکنم حالا دیگر با یکی از روش های بالا وارد محیط cmd شده باشید. وقتی اولین بار وارد cmd می شوید نسخه ویندوز مورد استفاده را به شما نمایش می دهد و شما مسیر ثابت برای کاربر جاری ویندوز را مشاهده میکنید. مانند تصویر زیر که نشان می دهد از میان کاربران ویندوز، کاربر PMP که کاربر جاری است انتخاب شده است و در این مسیر نشان دادهشده قرار دارد.
حالا میخواهیم یک پوشه به سمت بالا حرکت کنیم. یعنی به جای این که در مسیر C:\Users\PMP باشیم، در مسیر C:\Users قرار گیریم. با استفاده از دستور زیر میتوانیم به سمت بالا حرکت کنیم:
دستور را به صورت ..cd نوشته و دکمه Enter را برای اجرا دستور فشار میدهیم. حالا اگر یک سطح دیگر بخواهیم به سمت بالا حرکت کنیم، میتوانیم از همین دستور مجدداً استفاده کنیم.
کمی استراحت کنیم و سپس یک کار جالب انجام دهیم:
برای تغییر نام این صفحه میتوانیم از دستور title استفاده کنیم.
مسیر نوشتهشده برای شما در محیط cmd مسیری است که شما در حال حاضر در آن قرار دارید و میتوانید از این محل به جای دیگری تغییر مکان داده و جابجا شوید. برای نمونه از درایو C:\Users میخواهیم به درایو E و پوشه موزیک تغییر مکان دهیم.
در محیط گرافیکی با چند کلیک میتوانید این جابجایی را انجام دهید و یا این که این آدرس را در Address bar تایپ کنید. ولی در محیط cmd با دستور cd که مخفف کلمه Change Directory میباشد این عمل صورت میپذیرد.
نکته: در دستورات cmd به مواردی مانند d/ سوئیچ گفته میشود. در این نمونه برای تغییر از یک درایو به درایو دیگر از سوئیچ d/ استفاده میشود.
اگر بخواهید از یک پوشه در یک درایو به پوشه ای دیگر در همان درایو، تغییر مکان دهید از شکل ساده دستور استفاده می کنید، ولی اگر قصد تغییر مسیر از یک درایو به درایو دیگر را دارید از سوئیچ d/ استفاده میکنید.
مثال در درایو D دو فولدر A و B در کنار هم داریم و مسیر جاری ما درایو D است.
ابتدا وارد پوشه A شده و سپس از پوشه A خارج شده و سپس وارد پوشه B میشویم.
در آخر به شما نشان میدهیم که چگونه میتوانیم از پوشه B مستقیما وارد پوشه A شویم و بالعکس.
دستورات به صورت متوالی در تصویر زیر قابل مشاهده است و سپس توضیحات کافی در ادامه داده خواهد شد.
در ابتدا با دستور cd A به سیستم اعلام کردیم که وارد پوشه ای که در مسیر جاری با نام A وجود دارد بشود.
سپس با دستور ..cd به سیستم اعلام کردیم که یک مرحله به عقب بازگردد.
مجددا به سیستم دستور دادیم که در مسیر جاری وارد پوشه B شود.
هماکنون در پوشه B قرار داریم و میخواهیم به پوشه A تغییر مسیر دهیم برای این منظور ابتدا از .. استفاده میکنیم تا یک مرحله به عقب بازگردیم و سپس با استفاده از نام پوشه وارد Folder مدنظر شویم.
دستور انتهایی برای جابجایی مجدد استفاده میشود.
برای این منظور باید تفاوت دو دستور را برای شما شرح دهم.
..cd : یک مرحله به سمت بالا حرکت می کند.
\cd : به ابتدای درایو جاری باز می گرداند. (مهم نیست چند سطح جلو رفته اید، این دستور شما را به ابتدای درایو باز میگرداند.)
در این مثال چون فقط یک سطح جلو رفته ایم این دو دستور کار یکسانی را انجام میدهند.
یک نمونه دیگر برای آشنایی بیشتر:
مسیر جاری در تصویر زیر قابل مشاهده است حالا از دستور \cd استفاده می کنیم تا این مفهوم بهتر برای شما مشخص گردد.
با توجه به نتیجه میتوانید متوجه شوید که چطور این دستور کار میکند و تفاوت آن با دستور ..cd چیست؟
سوالات خود را در زیر همین پست قرار دهید، ما تلاش می کنیم تا پاسخ آن را در اختیار شما قرار دهیم. هدف ما این است که با هم پیشرفت کنیم.
خلاصه مطلب
- دستور cd مخفف change Directory میباشد که برای تغییر محل قرارگیری مورد استفاده قرار میگیرد.
Path نام مسیر مورد نظر میباشد. مسیر مشخص شده در درایو جاری میباشد | cd Path |
در صورتی که مسیر در درایو دیگری باشد باید از سوئیچ /d استفاده کنیم | cd [/d] Path |
یک دستور خلاصه برای برگشت به یک سطح بالاتر | ..cd |
یک دستور خلاصه برای برگشت به درایو جاری | \cd |
وب سایت شما پر از آموزشهای مفید و کاربردی هستش ، ازتون تشکر میکنم
سلام حسن عزیز
خوشحالیم که محتواهای مجله مارو دوست داری. 😊🌸