تفاوت باند های فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز در وای فای
از زمان رونمایی از وای فای، استانداردهای زیادی برای بالا بردن سرعت و پوشش این تکنولوژی عرضه شده. در سال 2009 استاندارد 802.11n بهعنوان اولین استانداردی که با هر دو فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز کار میکنه تعریف شد و انقلابی در صنعت تولید مودم و روتر ایجاد کرد؛ چراکه حالا مودمها میتونستن بین دو باند فرکانسی مختلف سوییچ کنن. اما تفاوت باند های فرکانس چیه و کدومش رو باید برای دستگاهمون انتخاب کنیم؟
باند فرکانس وای فای چیست ؟
قبل از ورود به بحث تفاوت باند های فرکانس مختلف، بهتره در مورد خود باند فرکانسی اطلاعاتی داشته باشیم. باندهای فرکانسی، گسترهای از امواج رادیویی هستن که از اونها برای انتقال داده ها در بسامد ارتباط بی سیم استفاده میشه. هرچقدر فرکانس بالاتر باشه، سرعت انتقال هم بالاتر میره و از طرف دیگه، گسترهی امواج کوتاهتر میشه و پوشش کاهش پیدا میکنه.
فرکانس های مختلف وای فای
استاندارد 802.11، فرکانس های رادیویی مختلفی رو برای استفاده در ارتباطات وایفای تامین میکنه. 900 مگاهرتز، 2.4 گیگاهرتز، 3.6 GHz، 4.9 GHz، 5 GHz، 5.9 GHz، 6 GHz و 60 GHz، باند های فرکانس مختلفی هستن که تفاوتهای خاص خودشون رو دارن و در wifi از اونها استفاده میشه. کشورهای مختلف، مقررات خاص خودشون رو در مورد نحوهی استفاده از باند های فرکانس دارن. دلیل وضع قوانین، جلوگیری از خرابکاریهای احتمالی بهوسیلهی تنظیم فرستندههای رادیویی برای اختلال در سیگنالهای رادیویی و تلفنه.
ویژگی های فرکانس 2.4 گیگاهرتز
باند فرکانس 2.4 گیگاهرتز منطقهی وسیعی رو پوشش میده؛ اما نرخ تبادل اطلاعات نسبتا پایینی داره. این باند بسته به نوع دستگاه، از سرعت 450 تا 600 مگابیت بر ثانیه رو ساپورت میکنه. از طرف دیگه، باند فرکانس 2.4 گیگاهرتز راحت از دیوار و اجسام سخت عبور میکنه و محدودهی بزرگتری رو پوشش میده. یکی از نکات منفی این باند فرکانسی، تراکم چشمگیر اون بهخاطر استفادهی خیلی زیاده. اتفاقی که علاوه بر wifi، در عملکرد مایکروویو، درب اتوماتیک، تلفن بیسیم و دستگاههای بلوتوثی هم مشکل ایجاد میکنه. در باند فرکانس 2.4 گیگاهرتز، 14 کانال مختلف وجود داره.
ویژگی های فرکانس 5 گیگاهرتز
این باند پرسرعت برای پوشش محدودههای کوچیک طراحی شده. سرعت انتقال دیتا در باند فرکانس 5 گیگاهرتز به 1300 مگابیت (یعنی 2 تا 3 برابر فرکانس 2.4) میرسه. قدرت نفوذ این فرکانس در اجسام سختی مثل دیوار، نسبتا پایینه؛ برای همین هم هست که اوایل معرفی این باند، از اون بیشتر برای موقعیتهای بیرونی استفاده میکردن. در کل کاربرانی که از باند فرکانسی 5 گیگاهرتز برای وای فای استفاده میکنن، کمتر از دیگران، اختلال در شبکه رو تجربه میکنن. دلیلش هم اینه که دستگاههای کمی از این باند استفاده میکنن؛ بنابراین همیشه جای خالی برای انتقال امواج هست.
تفاوت فرکانس وای فای 2.4 و 5 گیگاهرتز
تفاوت فرکانس وای فای 2.4 و 5 گیگاهرتز در دو بخش طیف (پوشش) و پهنای باند (سرعت) آشکار میشه؛ اما اختلافهای دیگهای هم بین این دو هست که در ادامه به اونها اشاره میکنیم.
پوشش شبکه وای فای
وقتی صحبت از پوشش شبکه باشه، باند فرکانسی 2.4 با اختلاف پیش میفته. فرکانس پایینتر، راحتتر از اجسام سخت رد میشه و تمام فضاهای خونه رو پوشش میده.
سرعت شبکه وای فای
باند فرکانسی 5 گیگاهرتز، پوششدهی ضعیفترش رو با سرعت بالاتری که نسبت به باند 2.4 داره، جبران میکنه. در صورت وجود مودم مناسب، با استفاده از فرکانس 5 گیگاهرتز میشه دیتاها رو چند برابر سریعتر جابهجا کرد.
تداخل در کانال های مشترک
در باند 2.4 گیگاهرتز، کاربر میتونه از بین 11 کانال مختلف (3 کانال قابلیت همپوشانی ندارن)، اونی رو انتخاب کنه که میخواد. در باند فرکانس 5 گیگاهرتز، تعداد انتخابهای کاربر به 45 کانال میرسه که 24 تا از اونها قابلیت همپوشانی ندارن. کانالهایی که همپوشانی دارن باعث تداخل در شبکه میشن؛ بنابراین با مقایسهی این دو باند، بهراحتی متوجه این نکته میشیم که باند فرکانسی 5 گیگاهرتز، کمتر دچار تداخل کانالهای مشترک و در نتیجه اختلال در شبکه میشه. ضمن اینکه فقط شبکههای wifi دیگه نیستن که در باند 2.4 اختلال ایجاد میکنن؛ لوازم خانگی زیادی هم وجود دارن که از این باند فرکانس استفاده میکنن و میتونن باعث تداخل در کانالهای مشترک بشن.
سازگاری با دستگاه های مختلف
با در نظر داشتن این واقعیت که استاندارد وای فای 802.11n (WiFi 4) بیش از یک دهه است که عمومیت پیدا کرده، به این نتیجه میرسیم که اکثر دستگاههای بیسیم از هر دو باند فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز پشتیبانی میکنن. اما اگه دستگاهی قبل از سال 2009 تولید شده باشه، به احتمال زیاد فقط با باند فرکانس 2.4 گیگاهرتز سازگاری داره.
مودم دو بانده
مودم دو بانده همزمان از دو باند فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز استفاده میکنه و در نتیجه عملکرد بهتری نسبت به نوع تک بانده داره. مدل های دو بانده ی مودم ها سرعت و سازگاری بالاتری دارن و البته قیمتشون چند برابر مدل های معمولیه.
حرف آخر
با بررسی تفاوت فرکانس وای فای 2.4 و 5 گیگاهرتز میشه نتیجه گرفت که باند 2.4 گیگاهرتز بیشتر برای کاربرانی مناسبه که لوازم بیسیم زیادی در محل کار یا خونه ندارن و بیشتر از سرعت، به پوششدهی شبکه اهمیت میدن. از طرف دیگه کاربران حرفهای که توسط ابزارهای بیسیم احاطه شدن، احتمالا باند 5 گیگاهرتز رو بهخاطر سرعت بیشتر و اختلال کمتر، ترجیح میدن. ما در این مطلب تلاش کردیم تفاوت باندهای فرکانسی 2.4 و 5 گیگاهرتزی رو توضیح بدیم تا کاربرها با توجه به دستگاههای بیسیمی که در اختیار دارن، باند مناسب خودشون رو انتخاب کنن. اگه سوالی دارید که جوابش رو در مقاله پیدا نکردید، اون رو در بخش کامنت مطرح کنید تا مشکلتون رفع بشه.
دانلود فایل PDF این مقاله:
باند 5 گیگاهرتز.
باند فرکانسی 2.4 گیگاهرتزی راحتتر از دیوار عبور میکنه و درنتیجه پوششدهی بهتری داره.
هیچ تفاوتی با هم ندارن و هردو برای انسان، 100 درصد امن هستن.
خیر. شبکهی دو بانده بهخاطر بیشتر بودن پهنای باند، سرعت بیشتری داره و کمتر دچار تداخل کانال میشه.
سلام
یک سوال، روتر دوال خودش میتواند بیبن ۲.۴ و ۵ سویچ کند؟ اگر جواب مثبت است چگونه باید تنظیم کرد که به صورت خودکار بین دو فرکانس به صورت خود به خود سویچ کند؟با تشکر
درود
مطالب کاملا مفهوم و قابل درک بود .. ممنون از نویسنده محترم ❤❤
سلام پوریا جان
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده
ممنون بابت مطالب آموزندتون
سلام سعید عزیز
ممنون از انرژی که به ما میدی
عالی بود ممنون . ایکاش توضیح میدادید چطور میشه از هر دو فرکانس در گوشی و لپ تاب و تبلت استفاده کرد ؟