
رک OUTDOOR چیست؟ بررسی انواع رک بیرونی
شاید شما هم ندونید که رک outdoor چیست و چرا بهش میگن اوتدور. یا براتون سوال باشه که تفاوت یک رک معمولی با رک اوتدور چیست. باید بگیم که رک اوتدور یا بیرونی هم یک نوع رک شبکه است، فقط کاربردش با رکهای معمولی فرق داره. رکهای شبکه انواع مختلفی دارند و هر کدوم از اونا برای مکانهای خاصی استفاده میشه. شناخت هر کدوم از این رکها به شما کمک میکنه که وقتی قصد خرید رک داشتید دقیقا بدونید که چه رکهایی وجود دارند و باید دنبال چه نوع رکی بگردید. در این مقاله ما به شما میگیم که رک بیرونی چیست و چه ویژگیهایی داره.
بررسی رک outdoor یکی از انواع رکهای شبکه
قبل از اینکه بخوایم در مورد این موضوع صحبت کنیم که ویژگیهای رک اوت دور چیست، بهتره با این وسیله آشنا بشیم. همونطور که میدونید رکها به کابینتها یا محفظههایی گفته میشه که تجهیزات اصلی شبکه مثل سرور، روتر، سوئیچ و… را داخلش نگهداری میکنند. کاربرد یک رک، حفاظت بهتر تجهیزات، کنترل دسترسی و سازماندهی اوناست. یک رک شبکه تجهیزات شما را به شکلی منسجم در یک نقطه نگهداری میکنه و جلوی دسترسی افراد به اونا را میگیره. اما رکها انواع مختلفی دارند:

- رک ایستاده: رک ایستاده به رکهایی گفته میشه که به شکل استوانههای مستطیلی بلند هستند و شما میتونید اونا را بدون نیاز به نصب کردن، در هر گوشه از فضای اتاق نگهداری کنید. رک ایستاده ظرفیت بالایی دارد و برای شبکههای بزرگ و دیتاسنترها ازشون استفاده میشه.
- رک دیواری: یک نوع دیگه از رک که به دیوار نصب میشه و معمولا توانایی تحمل وزنهای سنگین را نداره. به همین خاطر از رک دیواری برای تجهیزات کم استفاده میکنند. ضمن اینکه رکهای دیواری برای فضاهای کوچیک مناسب هستند.
- رک اوتدور: دو رک قبلی که معرفی کردیم، رکهایی هستند که برای فضاهای داخلی به کار میرن. اما ببینیم رک outdoor چیست؟ رکهای اوتدور به لحاظ ظاهری شبیه رکهای ایستاده هستند اما از اونا برای فضاهای بیرونی استفاده میشه. به خاطر همین بهشون رک بیرونی هم میگن. خب در ادامه به شما میگیم که چی باعث میشه یک رک اوتدور برای فضای بیرون مناسب باشه و خرید رک outdoor به چه صورت انجام میشه.
ویژگیهای رک اوتدور
خب حالا ببینیم ویژگیهای رک outdoor چیست که باعث میشه این رک مقاومتر از بقیهی رکها باشه:

- ابعاد رک: رکهای اوتدور هم مثل هر رک دیگهای در سایزهای مختلف و با ظرفیتهای گوناگون تولید میشن. معمولا سایز رک را با واحدی به نام یونیت اندازهگیری میکنند که ارتفاع رک را نشون میده. هر یونیت چیزی حدود 4.45 سانتیمتر هست و با واحد U نمایش داده میشه. رکهای اوتدوری که در بازار موجودند اغلبشون با سایزهای 6، 8، 9، 12، 18، 24، 28، 32 و 42 یونیت هستند. هنگام انتخاب رک اوتدور حواستون باشه که رکی را انتخاب کنید که سایزش از ظرفیت تجهیزاتتون کمی بیشتر باشه. چون اگر در آینده قصد گسترش شبکه را داشته باشید، با کمبود فضا مواجه میشید.
- جنس رک: مهمترین تفاوت یک رک اوتدور با رکهای معمولی جنس بدنهی اون هست. یک رک اوتدور باید از متریالی ساخته بشه که بتونه مقاومت کافی در برابر شرایط فیزیکی و مکانیکی را داشته باشه. معمولا رکهای اوتدور موجود در بازار از فلزهای مقاومی مثل فولاد، آلومینیوم و ورقهای گالوانیزه ساخته میشن. در بعضی نمونههای حرفهای رکهای اوتدور از یک لایه پلاستیک مقاوم هم برای جلوگیری از تداخلات الکتریکی و مغناطیسی استفاده میشه.
- ظاهر رک: رکهای اوتدور چون در فضای بیرونی نصب میشن، شکلشون هم کمی با رکهای داخلی فرق داره. مثلا یک رک اوتدور روی دیوارههاش یکسری شیارهای باز داره که برای تبادل بهتر هوا با داخل رک هست. این شیارها معمولا یک سقف شیبدار به سمت پایین هم دارند که از ورود آب به داخل رک در هنگام بارندگی جلوگیری میکنه. یکی دیگه از تفاوتهای ظاهری رکهای اوتدور درب اوناست. بسیاری از مدلهای رک داخلی درب شیشهای دارند تا تجهیزات داخلشون از بیرون مشخص باشه. اما در رکهای اوتدور چون مقاومت حرف اول را میزنه، شیشه کاربردی نداره. بعضی از رکهای اوتدور هم سقف شیروانی دارند. کاملا مشخصه که هدف از نصب سقف شیبدار روی رک outdoor چیست و برای چه محیطهایی باید استفاده بشه. در محیطهای خشک و گرم هم از رکهای اوتدور با دیوارههای توری شکل استفاده میشه که تهویهی بهتری دارند و تجهیزات داخلشون داغ نمیشه.
- متعلقات رک: در رکهای اوتدور هم شما میتونید یکسری تجهیزات اضافه نصب کنید تا رک عملکردش بهتر بشه. به این تجهیزات، متعلقات رک گفته میشه. اما بنظرتون تفاوت متعلقات رکهای معمولی با رک outdoor چیست؟ خب میشه گفت اینا با هم هیچ فرقی ندارند ولی یکسری از این متعلقات برای رکهای اوتدور حیاتیترند؛ مثلا فن رک یا قفل. در واقع یک رک اوتدور باید حتما به قفل رک مطمئن و همینطور فن رک کارآمد مجهز باشه. البته فن رک برای رکهای شبکه که تجهیزات سریعا داغ میشن الزامیه و ممکنه برای رکهای برق و… زیاد اجباری نباشه.
- استانداردهای ECM و IP: استاندارد حفاظتی ECM نشون میده که رک شما تا چه حد میتونه در برابر تداخلات مغناطیسی و الکتریکی مقاومت کنه. بالا بودن این عدد یعنی سطح حفاظت رک بیشتره. عدد IP هم مال مقاومت رک در برابر گرد و غبار و رطوبت هست. این عدد روی خیلی از دستگاههای الکترونیکی قرار داره.
برندهای سازنده رک اوتدور
اغلب برندهای سازندهی رک اوتدور ایرانی هستند و کمتر محصولات برندهای خارجی رک اوتدور در ایران پیدا میشه. البته نگران نباشید همین برندهای ایرانی رکهای با کیفیت بالا و دوام زیاد تولید میکنند که دست کمی از نمونههای خارجی نداره. اما اینکه بهترین برند تولیدکنندهی رک outdoor چیست، ما بهتون برندهای زیر را پیشنهاد میکنیم:

HPI، یکی از برندهای رک اوتدور
یکی از بهترین و بزرگترین برندهای تولید رک در ایران HPI هست. این برند علاوه بر رک، تجهیزات شبکهی دیگه هم تولید میکنه و محصولاتش مطابق استانداردهای بینالمللی هستند. یعنی شما میتونید تجهیزات داخلی سایر برندهای داخلی و خارجی را به راحتی روی رکهای HPI نصب کنید. رکهای اوتدور HPI از فاکتورهای مقاومتی سطح بالایی برخوردارند و کارایی خوبی در محیطهای بیرونی دارند. HPI رکهای اوتدور خودش را در سایزهای 6، 9، 12 و 18 یونیت تولید میکنه و عمقی معادل 45، 60 و 80 سانتیمتر دارند.

آماد سیستم
یکی دیگه از برندهای ایرانی رک اوتدور آماد سیستم هست که جزو برندهای نوپای رک در ایران محسوب میشه. با وجود تجربهی کم این برند، محصولات رک آماد سیستم از بهترین رکهای بازار هستند. رکهای اوتدور آماد سیستم به سیستمهای تهویه و فیلترهای هوا مجهزند که فضای داخل رک را کاملا پاکسازی میکنند. همچنین در این رکها شما میتونید آداپتورها را به شکل کشویی جابجا کنید. از مهمترین مزیتهای رکهای آماد سیستم طراحی خلاقانه و زیبای اوناست که نظر هر کسی را به خودش جلب میکنه.

پایا سیستم
از دیگر برندهای ایرانی خوشنام در حوزهی تولید رک، پایا سیستم هست که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات حوزهی آیتی در ایران محسوب میشه. پایا سیستم انواع رکها از جمله رکهای اوتدور را تولید میکنه. این رکها با دو درجهی حفاظت IP55 و IP44 تولید میشن. از مهمترین امتیازات رکهای پایا وجود امکاناتی مثل قفل ریتال، فیلتر هوا، قابلیت نصب هوک، قابلیت جابجایی عمق و… هست. همچنین رکهای پایا سیستم دارای سقف شیروانی هستند که در هنگام بارندگی از نفوذ آب به داخل آن جلوگیری میکند. پایا سیستم رکهای خود را در سایزهای 9، 21 و 42 یونیتی تولید میکند.
حرف آخر
در این مقاله توضیح دادیم که رک outdoor چیست و چرا بهش میگن اوتدور. اینکه کجا باید از رک اوتدور به جای رکهای معمولی استفاده بشه، بستگی به فضای نصب داره. گاهی اوقات شما میتونید در بعضی از فضاهای خارجی مسقف مثل پارکینگها هم رکهای معمولی را نصب کنید. اما باید در نظر داشته باشید که رکهای معمولی تغییرات دمایی شدید را نمیتونند تحمل کنند. یعنی دماهای خیلی پایین یا خیلی بالا ممکنه به تجهیزات داخلشون آسیب بزنه. رکهای اوتدور به گونهای طراحی شدند که نه در دماهای کم مشکل یخزدگی یا خرابی تجهیزات پیدا میکنند و نه در دماهای بالا بیش از حد داغ میشن. البته مقاومت این رکها هم یکسان نیست و شما باید بسته به شرایط محیطی فضای نصب باید رکی با مقاومت مناسب را بخرید.
سوالات متداول
رکهای اوتدور از نظر شکل ظاهری و میزان مقاومت با هم متفاوتند. اما از نظر نوع همگی شبیه به هم هستند. به طور کلی رکهای اوتدور را از روی سایزشون دستهبندی میکنند. ولی یک دستهبندی دیگه هم برای رکهای اوتدور داریم که از نظر شکل ظاهری و امکانات رک هست: رکهای کولردار، رکهای یکپارچه، رکهای بارانی و رکهای دو جداره.
هر کدام از این دو نوع رک برای کاربردهای متفاوتی استفاده میشن. اگر رک را برای محیطهای پرباران استفاده میکنید، باید شیروانی داشته باشه. اما اگر رک در فضاهای معمولی و خشک استفاده میشه، بهتره سقف مسطح باشه.