معرفی زبان برنامه نویسی جاوا و نسخه های مختلف جاوا
جاوا ، یک زبان برنامه نویسی مبتنی بر کلاس، شی گرا و چند منظوره است که تا حدود زیادی به زبانهای C و ++C شباهت داره. جاوا توانایی ساخت برنامههای قدرتمندی رو داره و کار با اون در مقایسه با C و ++C کمی سادهتره. در این بخش قصد داریم به معرفی زبان برنامه نویسی جاوا و نسخه های مختلف جاوا بپردازیم.
جاوا چیست؟
در این زبان برنامه نویسی از آرایههای کلاس برای ساخت شی استفاده میشه. در این نوع از آرایهها میتونیم تعداد زیادی المان رو در یک شی جدید تحت یک نام مشترک جمعبندی و ذخیره کنیم. بدین ترتیب این زبان برنامه نویسی، نسبت به محیط خود کپسوله میشه و دیگه نمیشه از طریق توابع بیرونی تغییری در اون ایجاد کرد.
کدهای این زبان برنامه نویسی تنها یک بار بهصورت بایت کد جاوا کامپایل و توسط ماشین مجازی جاوا به کدهای ماشین تبدیل میشن. بعد از اون روی هر نوع سیستم عامل و وسیله که از جاوا پشتیبانی میکنن، قابل اجرا هستن. به همین دلیل این زبان برنامه نویسی شعار «یک بار بنویس، هر جایی اجرا کن» رو برای خودش انتخاب کرده.
تاریخچه زبان جاوا
زبان جاوا در سالهای ابتدایی دههی 1990 توسط جیمز آرتور گاسلینگ و همکارانش در شرکت Sun Microsystems بهوجود اومد. جیمز از اصول دستوپا گیر زبان برنامه نویسی ++C خسته شده بود و بهدنبال زبانی میگشت که سادهتر باشه.
اولین نامی که برای این زبان برنامه نویسی انتخاب شد، Oak بهمعنی بلوط بود که پس از مدتی هیئت مدیره شرکت تصمیم گرفتند، نام دیگهای رو برای اون انتخاب کنن و در نهایت نام Java انتخاب شد. این نام بهنوعی به قهوهی Java اشاره داره که در نماد این زبان برنامهنویسی هم دیده میشه. در نهایت زبان Java در سال 1995 روانهی بازار شد و محبوبیت بسیاری به دست آورد.
جاوا یکی از زبانهای پرکاربرد برنامه نویسیه که توانایی ایجاد پلتفرم رو داره. یکی از دلایلی که باعث شده جاوا بیشتر از بقیهی زبانها مورد استفاده قرار بگیره، قابلیت عملکرد بالای این زبانه. چرا که در تمامی فضاها از جمله اینترنت، گوشیهای هوشمند، کنسول بازی و… قابل اجراست.
- ساده بودن، شی گرا بودن و آشنا بودن
- قابل اطمینان بودن و نداشتن خطا
- وابسته نبودن به معماری کامپیوتر و قابل انتقال
- اجرا با عملکرد بالا
- پویا، رشته ای و تفسیرشده
قابلیتهای جاوا
زبان جاوا از روی زبان برنامه نویسی ++C نوشته شده. تفاوت اون با زبان ++C، مدل شیگرایی سادهتر و قابلیتهای سطح پایینتر اونه. به عنوان مثال ارث بری (Inheritance) آنطور که در ++C وجود داره، در Java وجود نداره.
یکی از برتریهای اصلی زبان Java نسبت به زبانهای نسل اول C، مدیریت خودکار حافظهی هیپ توسط Garbage Collector و ضریب اطمینان عملکرد بالای اونه.
نسخه های مختلف جاوا
نسخههای مختلفی از زبان جاوا وجود داره؛ بسته به مشخصات سیستم خود و سازگاری اون، میتونید نسخهی موردنظر رو دانلود و نصب کنید.
- JDK 1.0، تاریخ انتشار 21 ژانویهی 1996
- JDK 1.1، تاریخ انتشار 19 فوریهی 1997
- J2SE 1.2، تاریخ انتشار 8 دسامبر 1998
- J2SE 1.3، تاریخ انتشار 8 می 2000
- J2SE 1.4، تاریخ انتشار 6 فوریهی 2002
- J2SE 5.0، تاریخ انتشار 30 سپتامبر 2004
- Java SE 6، تاریخ انتشار 11 دسامبر 2006
- Jaca SE 7، تاریخ انتشار 28 ژوئیهی 2011
- Java SE 8، تاریخ انتشار 18 مارس 2014
- Java SE 9، تاریخ انتشار 21 سپتامبر 2017
- Java SE 10، تاریخ انتشار 20 مارچ 2018
- Java SE 11، تاریخ انتشار 25 سپتامبر 2018
- Java SE 12، تاریخ انتشار 19 مارس 2019
- Java SE 13، تاریخ انتشار 17 سپتامبر 2019
- Java SE 14، تاریخ انتشار 17 مارس 2020
کاربردهای جاوا
پلتفرم جاوا
وابسته نبودن به معماری کامپیوتر و قابل حمل بودن، از اصول اولیهی زبان Java بوده و هست. به همین دلیل برنامههایی که برای پلتفرم Java نوشته میشن، روی هر نوع سخت افزار و سیستم عاملی قابل اجرا هسنن.
همونطور که قبلاً اشاره کردیم، در زبان Java به جای کامپایل مستقیم به کد ماشینی، از واسط Java Bytecode استفاده میشه. این واسط دستورالعملهایی شبیه به کد ماشینی داره که با ماشین مجازی(VM) جاوا که مخصوص سخت افزار میزبان نوشته شده، اجرا میشه.
- applet
- servlet
- java server
- swing
- generic
کتابخانههای جاوا
یکی از ویژگیهای برجستهی جاوا داشتن کتابخانههای مشهور و متعدده. مجموعه کدهای کاربردی و مهمی که در راستای انجام کاری مشخص، از قبل توسط برنامهنویسان خبره نوشته و در محلی ذخیره شده و به محیط برنامه اضافه میشه.
وجود کتابخانه کار برنامهنویسان رو تا حد زیادی راحت میکنه؛ چراکه نیاز نیست کد موردنظر رو از اول بنویسن؛ فقط باید در دل کدهایی که مینویسن از کتابخانه استفاده کنند.
این کتابخانهها در زمینههای مختلف فریمورکهای وب و GUI، گزارشگیری و رسم جدول، ریاضی، Logging و… زیرمجموعههایی دارن که توسط برنامهنویسان مختلف مورد استفاده قرار میگیرن.
اگر به برنامهنویسی علاقه دارید یا قصد آشنایی با زبانهای جدید رو دارید، پیشنهاد میکنیم به معرفی کامل زبان برنامه نویسی پایتون و معرفی کامل زبان برنامه نویسی روبی (Ruby) نگاهی بندازید.
نسخههای جاوا
در حال حاضر 4 نسخه از Java وجود داره:
- Java Card که برای کارتهای هوشمند، ارتباط با ترمینالها و درگاههای بانک مورد استفاده قرار میگیره.
- پلتفرم Java ME که برای محیطهایی با منابع محدود استفاده میشه.
- پلتفرم Java SE که برای محیطهای کاری مناسه.
- پلتفرم Java EE که برای محیطهای سازمانی مورد استفاده قرار میگیره.
سلام یک سوال داشتم ازتون می خواستم ببینم الان منظور از جاوا ۱.۹ همون جاوا ۹ هستش
قصد دارم کتابی تهیه کنم برای یادگیری نوشته آخرین نسخه الان ۱.۹ هستش .
سلام مهدی
جاوا ۱.۹ همون جاوا ۹ هستش.
ممنون 🙏
خواهش میکنم مهدی جان