کامپیوتر و لپ تاپ

تفاوت پردازنده های لپ تاپ و کامپیوترهای رومیزی (PC) در چیست؟

خرید کابل شبکه

یکی از سوالاتی که همیشه در حوزه سخت افزار سیستم‌ها مطرح بوده این است که تفاوت پردازنده های لپ تاپ و کامپیوترهای رومیزی (PC) در چیست؟ آیا تفاوتی میان آن‌هاست؟ اگر جواب مثبت است این تفاوت در چیست؟ آیا تنها تفاوت آن‌ها ابعادشان می‌باشد؟ در ادامه مطلب تمامی سوالات را پاسخ داده ایم.

سی پی یو لپ تاپ

پردازنده (CPU) لپ‌تاپ‌ها به 2 دسته سوکت‌دار و لحیم شده تقسیم می‌شوند. دسته سوکت دار دسته‌ای است که جای قرارگیری پردازنده در مادربورد آن لپ تاپ یک سوکت است که می‌توان حتی پردازنده را از آن بیرون آورد و دوباره در جایش قرار داد. دسته لحیم شده دسته‌ای است که پردازنده در کارخانه بر روی مادربورد آن لپ تاپ لحیم شده است و امکان بیرون آوردن آن به هیچ وجه وجود ندارد.

پردازنده‌های دسته سوکت دار را همان‌طور که گفتیم می‌توانید بیرون آورید. امکان تعویض این پردازنده‌ها نیز وجود دارد اما باید توجه داشته باشید که هر پردازنده‌ای را نمی‌توانید به جای آن قرار دهید بلکه تنها پردازنده‌های خاصی که با سیستم شما مطابقت دارند را می‌توانید استفاده کنید. پردازنده‌ها دارای پایه‌های متعدد و زیادی هستند. در پردازنده‌های مختلف نحوه عملکرد این پایه‌ها متفاوت است. به عنوان مثال پایه 45 در یک پردازنده پایه‌ای برای ورود اطلاعات است اما در پردازنده‌ای دیگر پایه ای برای خروج اطلاعات. بدیهی است که این پردازنده‌ها را نمی‌توان با یکدیگر جا به جا کرد.

اما توجه داشته باشید پردازنده های سوکت دار را نمی‌توان بر روی کامپیوترهای شخصی نصب کرد.

پردازنده های لپ تاپ

پردازنده‌ های کامپیوترهای رومیزی (PC)

کامپیوترهای رومیزی اغلب دارای سی‌پی‌یوهای سوکت دار هستند که به راحتی از مادربورد جدا می‌شوند. تعویض این پردازنده‌ها به سختی تعویض پردزنده‌های سوکت دار لپ تاپ‌ها نمی‌باشد. اما باز هم برای تعویض این پردازنده‌ها باید مطابقت آن با سیستم و مادربورد خود را در نظر بگیرید و سپس اقدام به تعویض نمایید. این پردازند‌ه‌ها در مقایسه با پردازنده‌های لپ تاپ‌ها داری ولتاژ ورودی و خروجی بیشتری است. تفاوت این پردازنده‌ها با پردازنده‌های لپ تاپ‌ها به طور مفصل بیان شده است.

پردازنده pc

تفاوت پردازنده های لپ تاپ و کامپیوترهای رومیزی (PC) در چیست؟

بعد از معرفی کوتاه انواع پردازنده‌های لپ تاپ‌ها و کامپیوترهای رومیزی، اکنون به بیان تفاوت میان آن‌ها می‌پردازیم :

پردازنده‌های لپ تاپ و pc از نظر تکنولوژی ساخت تفاوت چندانی با هم ندارند. شرکت‌های تولیدکننده این پردازنده‌ها نیز یکسان است به این معنی که به عنوان مثال شرکت Intel هم پردازنده pc تولید می‌کند هم پردازنده لپ تاپ.

اما تفاوت این پردازنده‌ها در نحوه عملکرد آن‌هاست. اگر شما یک pc داشته باشید می‌توانید مشاهده کنید که درون کیس شما حداقل 3 یا 4 خنک کننده تعبیه شده است. یکی از این فن‌های خنک کننده روی قسمت پردازنده سوار می‌شود که وظیفه اصلی آن تنظیم دمای پردازنده است. دیگر خنک کننده‌ها نیز وظیفه خنک کردن کل کیس را دارند. نوجه داشته باشید که اگر کارت گرافیک شما دارای فن جداگانه باشد، وظیفه آن خنک کننده نیز خنک کردن پردازنده گرافیکی شماست. اما در لپ تاپ‌ها شما 1 خنک کننده پیدا می‌کنید که بر روی پردازنده هم قرار ندارد و کل سیستم شما را خنک می‌کند. در لپ تاپ‌های پیشرفته و یا سری گیمینگ نیز نهایتاً 2 خنک کننده وجود دارد.

اگر از خودتان می‌پسید چرا در لپ تاپ‌ها از تعداد خنک کننده بشتری استفاده نمی‌کنند باید به شما بگوییم که لپ تاپ‌ها داری حجم کمی هستند و امکان افزایش فن در آن‌ها وجود ندارد و همچنین افزایش فن باعث سنگینی و افزایش قطر لپ تاپ می‌شود.

سی پی یو کامپیوتر

بدیهی است که دمای پردازنده لپ تاپ‌ها بسیار بالاتر از پردازنده‌های pc می‌باشد. این درحالی است که لپ تاپ در حجم کمتری ساخته شده‌اند که این خود باعث افزایش دمای سیستم می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که پردازنده‌ها تا یک دمای خاصی تحمل گرما دارند و در دمای بیشتر از آن دچار آسیب دیدگی و خرابی می‌شوند. مهندسان برای بر طرف کردن این مشکل راه‌کاری را ارائه دادند. پردازنده لپ تاپ‌ها با ولتاژ پایین تری کار می‌کنند. ولتاژ پایین‌تر به دلیل عبور جریان کمتر و در نتیجه حرکت الکترون کمتر، گرمای کمتری تولید می‌کنند. استفاده لپ تاپ‌ها از باتری نیز یکی از دلایلی است که آن‌ها از ولتاژ پایین‌تری در پردازنده‌های خود استفاده می‌کنند.

این ولتاژ پایین‌تر پردازنده‌های لپ تاپ‌ها نسبت به پردازنده‌های کامپیوترهای رومیزی باعث کاهش فرکانس در پردازنده‌های لپ تاپ‌ها شده است. از دیگر تفاوت‌های این پردازنده‌ها تفاوت در نوع سوکت، مقدار کش، تعداد هسته و … آن‌ها است.

پردازنده‌های لپ تاپ‌ها و کامپیوترهای رومیزی دارای تفاوت‌های جزئی دیگری هستند اما مهم‌ترین تفاوت آن‌ها که تفاوت در ولتاژ کاری و گرمای تولیدی و همچنین اختلاف در  ابعاد و فرکانس بود به طور مفصل ذکر گردید.

چنانچه سوالی برایتان پیش آمده حتما با ما درمیان بگذارید تا کارشناسان ما دراسرع وقت پاسخگوی شما باشند.برای آشنایی بیشتر با عملکرد سی‌پی‌یو میتوانید مقاله یک پردازنده (CPU) چگونه کار می کند را مطالعه کنید.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۷ دیدگاه ها

  1. سلام. من میخوام پردازنده لپ تاپ ارتقا بدم. پردازنده فعلی ۳۵ وات هست. پردازنده بعدی هم باید ۳۵ وات باشه؟ یا میتونم یه ۴۵ وات جایگزین کنم؟
    تشکر

  2. سلام خواهش میکنم جواب منو بدید من هرچی میگردم چیزی پیدا نمیکنم
    Cpu لب تاب من تعویض میشه یعنی سوکتی هست اما نمیدونم تا چه حد میتونم ارتقا بدم یعنی چه cpu بندازم
    لب تاب من فوجیتسو ah532/g21 هست cpu i5 3210m از طریق یه نرم افزار هم فهمیدم مادربردم هست fujitsu fjnbb1d(cpu socket – u3e1)
    ممنون میشم کمکم کنید ببینم بهترین چیزی ک میتونم جاش بزارم چیه؟

    1. سلام امین جان، سی پی یوهای مخصوص دسکتاپ (کیس)، یا بدون پسوند هستند و یا پسوندهای K ،S و یا X دارن. پسوندهای H ،Q ،U ،Y ،M و G مناسب لپ تاپ هستند.

    1. سلام؛ قطعات کامپیوتر به خصوص پردازنده از لپ تاپ گران تر است. ضمن اینکه اگر قیمت مانیتور، پاور، کیس مناسب، ماوس، کیبورد، کارت شبکه و … را هم حساب کنید یک کامپیوتر از لپ تاپی با همان مشخصات گران تره. با این وجود بستگی به سیستمی داره که می خواید جمع کنید، نمیشه به صورت کلی مقایسه کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا