
ارز دیجیتال چیست؟
شاید این روز ها خبر هایی مبنی ایجاد پول و ارز دیجیتال شنیده باشید. خبر هایی مانند: “بیت کوین در بازار جهانی 6500 دلار معامله شد”، “ارز های دیجیتال در حال رشد می باشند”، “چرا آینده ازان ارزهای دیجیتال می باشد” و … .! شاید برای خیلی از افراد مقوله ارز دیجیتالی یا پول مجازی کاملا گنگ و بی مفهوم باشد. اکثر افرادی که کلمه “پول مجازی” را می شنوند، سریعا آن را مقوله ای بنجل و بی اعتماد تلقی می کنند. اما شاید بهتر است کمی در مورد آن اطلاعاتی کسب نمود، در این صورت شاید به آن بتوان اعتماد کرد.
1- تعریف ارز دیجیتال (ارز مجازی)
تعریف اولیه ای که برای ارز دیجیتال وجود دارد بدین صورت می باشد:
“ارز هایی که به صورت الکترونیکی ذخیره و منتقل می شوند و مبنای آن صفر و یک می باشد”.
در واقع هر مقدار پولی وجود دارد به صورت الکترونیکی قابل انتقال و ذخیره می باشد، همانطور که شما از طریق کارت عابر بانک مقادیر خاصی از پول را انتقال می دهید. اما طی 10 سال گذشته، یک سری پول های جدیدی در دنیا به عرضه شد که به آن Cryptocurrency یا “ارز رمزی” گفته می شود که نمونه هایی از این ارزها، بیت کوین می باشد.
اما آیا ارز های دیجیتالی در یک دسته قرار می گیرند؟ یا از یکدیگر جدا هستند؟. Cryptocurrency ها یا ارز های رمزی یا رمزگذاری شده در اصل تفاوت های زیادی را با ارز های متعارف دیجیتالی دارند ولی به طور کلی جز دسته های ارز دیجیتالی قرار می گیرد.
2- تاریخچه
تاریخچه ارز های دیجیتالی به اواسط دهه 90 میلادی در آمریکا بر می گردد؛ زمانی که اینترنت وارد شرکت ها و جوامع شد و قدرت و محبوبیت فراوانی یافت. اولین خدمات در آن زمان “آی گلد” (i Gold) نام داشت و پشتوانه تمام معاملات آن ها طلا بود. در سال 2006 نیز یک پول دیجیتالی ای به نام Liberty Reserve به بازار عرضه شد که کارکرد این ارز ها نیز طوری بود که مردم پول هایشان را که دلار یا یورو بود را به Liberty Reserve تبدیل می کردند و برای انتقال به یکدیگر ارسال می کردند.
اما این ارز دیجیتالی به دلیل گرفتن کارمزد 1 درصدی، توسط دولت ایالات متحده بخاطر پولشویی متوقف شد. ولی در سال 2009 دوباره یک ارز رمزی به دنیا معرفی شد و نام آن “بیتکوین” (Bitcoin) نام داشت. بعد از شهرت یافتن و بالا رفتن ارزش بیتکوین، نزدیک به هزار تا ارز رمزی (Cryptocurrency) دیگر نیز معرفی شد.
3- ارز رمزی
یکی از ارز های دیجیتالی “ارز رمزی” یا Cryptocurrency نام دارد که از فناوری رمز نگاری در طراحی آن استفاده شده است و معمولا به صورت غیر متمرکز می باشد و بر روی بلاک چین ذخیره می گردد.
در اینجا ممکن است 3 سوال برای شما پیش آید؟
غیر متمرکز به چه معناست؟
غیر متمرکز یعنی ارز مورد نظر (مانند بیتکوین) توسط یک سازمان یا دولت مورد قبول نیست و کنترل نمی شود. برای مثال، بانک مرکزی ایران مسئولیت ریال را بر عهده دارد و بین آحاد جامعه پول پخش می کند.
اما Cryptocurrency ها توسط دولت یا بانک مرکزی اداره نمی شود و این افراد هستند که آن ها را کنترل می کنند.
فناوری رمز نگاری چیست؟
دانشی است که به بررسی و شناخت اصول و روشهای انتقال یا ذخیره اطلاعات به صورت امن می پردازد.
بلاک چین چیست؟
بلاک چین (Blockchain) در اصل یک پایگاه داده است که اطلاعات هر ارز دیجیتالی در آن ذخیره می گردد.
4- تنوع رمز ارزی (ارز دیجیتال)
در سال 2009 که بیت کوین به دنیا معرفی شد، افراد دیگری نیز شروع به ساخت ارز رمزی یا دیجیتالی کردند و در حال حاضر ما شاهد بیش از 1000 نوع Cryptocureency می باشیم. موارد زیر را نمونه هایی از Cryptocurrency می باشد:
بیت کوین
بیت کوین تا کنون معروف ترین و با ارزش ترین ارز دیجیتالی می باشد که تقریبا تمام افرادی به دنبال ارز دیجیتالی هستند، به دنبال به دست آوردن آن می باشند. بیت کوین در سال های اخیر دچار نوسانات شدیدی بوده است و از قیمت های ناچیز مانند 1 یا 2 دلار ناگهان تا 18 هزار دلار نیز افزایش قیمت داشت. البته این موضوع باعث شد که حباب اقتصادی ای در ارزش بیت کوین ایجاد شود و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار آمریکا، این حباب بترکد و ارزش آن به 6500 دلار کاهش یابد.
اتریوم
اتریوم مانند بیت کوین یک ارز دیجیتالی است که در سال 2015 به دنیا عرضه شد و ارزش آن مانند بیت کوین نیست و ارزشی به مراتب پایین تری را دارد.
لایت کوین
لایت کوین در سال 2011 به بازار جهانی عرضه شد و توانست مخاطبان زیادی را به خود جذب کند. البته باید باز هم گفت که ارزش لایت کوین به مراتب پایین تر از بیت کوین است.
5- چگونه ارز دیجیتال بدست آوریم؟
همانطور که از اسمش پیداست، این ارز ها به صورت دیجیتالی تولید می شوند و به صورت دیجیتالی نیز رد و بدل می شود. حالا ممکن است بپرسید بر چه مبنایی این موضوع استوار است؟
اگر بخواهیم به طور خلاصه و ساده شده بگوییم باید گفت که این ارز ها توسط حل معادلات سخت ریاضی بدست می آیند؛ به عبارت دیگر کامپیوتر ها یا دستگاه های مخصوصی با به کارگیری CPU یا GPU به حل این معادلات و الگوریتم ها می پردازند و در ازای حل آنها به شما جایزه می دهند، که این جایزه ها همان ارز دیجیتالی یا ارز رمزی می باشند. حالا هر چقدر دستگاه شما قوی تر باشد، معادلات بیشتری را حل کرده و جایزه بیشتری نصیب شما می شود.
سرمایه گذاری در زمینه ارز دیجیتال می تواند سود آور و از طرفی زیان آور نیز باشد و برای بدست آوردن ارز دیجیتال می بایست اطلاعات بیشتری را کسب نمود. ما به شما در مورد بیت کوین و ریز جزئیات آن نیز توضیحاتی خواهیم داد.