آموزش کامل Task Manager
Manager ابزار قدرتمندیه که آمار و اطلاعات مفید و دقیقی از منابع سیستم رو در اختیار کاربران قرار میده. در این مقاله تمامی بخشهای Task Manager رو بهتون آموزش میدیم. درسته که امروزه تقریبا بیشتر افراد از ویندوز 10 استفاده میکنن، اما هنوز هستن افرادی که با ویندوزهای قدیمیتر کار میکنن، بههمین علت در این مقاله سعی داریم آموزش تسک منیجر رو در تمامی ویندوزها آموزش بدیم. با ما همراه باشین.
اجرای Task Manager
راههای مختلفی برای اجرای تسک منیجر وجود داره که در زیر به اونها اشاره کردیم.
- همزمان سه دکمهی Ctrl+Shift+Esc رو فشار بدین.
- در پایین صفحهی دسکتاپ، روی نوار ویندوز کلیک راست کنین و گزینهیTask Manager رو انتخاب کنین.
- همزمان دکمههای Ctrl+Alt+Delete رو فشار بدین تا صفحهی جدیدی براتون باز بشه. حالا در این صفحه گزینهی Task Manager رو انتخاب کنین.
نمای ساده
با استفاده از هرکدوم از روشها بالا، صفحهی کوچیکی براتون باز میشه که داخلش میتونین نرمافزارهای در حال اجرای دسکتاپ رو ببینین. در قسمت پایین صفحه دست راست، گزینهای به نام End Task وجود داره. این گزینه در حالت عادی خاموشه، اما با انتخاب هر کدوم از نرمافزارهای درحال اجرا، روشنشده و با انتخابش برنامهی موردنظر بسته میشه.
اگر روی نرمافزارهای در حال اجرا کلیک راست کنین، گزینههای مختلفی رو بهتون نشون میده که هرکدوم قابلیتهای مخصوصی رو در اختیار کاربر قرار میدن:
گزینهی Switch to: روی نرمافزار موردنظرتون کلیک راست کنین و گزینهی Expand رو انتخاب کنین. منوی کوچیکی در پایین همون برنامه براتون باز میشه. حالا روی منو کلیک راست کنین و روی گزینهی Switch to بزنین. با انتخاب این گزینه، صفحهی مربوط به نرمافزار بهتون نمایش داده میشه.
گزینهی End Task: این مورد دقیقا همون حالتیه که در بالا توضیح دادیم. شما میتونین با کلیک راست روی هر نرمافزاری که خواستین، گزینهی End Task رو انتخاب کنین تا برنامهی موردنظر بسته بشه.
گزینهی Run New Tasks: در نوار بالای صفحه در قسمت چپ، گزینهی File وجود داره. با انتخاب این گزینه، ستون کوچیکی براتون باز میشه که دو گزینه در اون قرار داره. یکی از این گزینهها، Run New Task هستش. با انتخاب اون، صفحهی کوچیکی براتون باز میشه که ازتون مخواد اسم فایل، نرمافزار، پوشه، منبع اینترنت یا هرچیز دیگهای رو که میخواین در اون وارد کنین. درنهایت با زدن گزینهی OK، اون قسمت بهتون نمایش داده میشه.
گزینهی Always On Top: درقسمت نوار بالایی صفحهی تسک منیجر، گزینهای به نام Options وجود داره. با زدن این گزینه، Task Manager همیشه در قسمت نوار ویندوز وجود داره و دسترسی شما به این صفحه رو آسان میکنه.
گزینهی Open File Location: با استفاده از این گزینه، میتونین محل فایل EXE نرمافزار موردنظرتون رو پیدا کنین. همچنین شما میتونین این فایل رو برای اطرافیان خودتون ارسال کنین.
گزینهی Search Online: ممکنه در لیست تسک منیجرتون به نرمافزاری بربخورین که نمیدونین چیه و حتی ممکنه برنامهی مخربی هم باشه، با کلیک راست روی نرمافزار و انتخاب گزینهی Search Online، اون نرمافزار در موتور جستوجوی Bing سرچ میشه و تمامی اطلاعاتش بهتون نمایش داده میشه.
گزینهی Properties: در آخر گزینهای با نام Properties وجود داره. برای اطلاع از جزئیات یک نرمافزار مثل نسخهی نصبشده، حجم، مکان، فرمت، تاریخ نصب و دیگر اطلاعات مربوط به برنامه، میتونین از این گزینه استفاده کنین. با کلیک راست روی نرمافزار انتخابی و زدن گزینهی Properties، تمامی این اطلاعات براتون نمایش داده میشه.
توضیح Tab های Task Manager
اگر کارتون با تسک منیجر با انجام موارد بالا حل میشه، نیازی به بزرگ کردن کامل صفحه ندارین، اما درصورتی که میخواین از اطلاعات بیشتری استفاده کنین، با زدن گزینهی فلشمانندی که در قسمت پایین صفحه، سمت چپ با نام More Details قرار داره، میتونین صفحه رو بزرگ کنین. برای برگردوندن صفحه به حالت قبلی، دوباره روی همون فلش کلیک کنین تا صفحه کوچیک بشه. دقت کنین که صفحه رو در هرحالتی ببندین، اگر دوباره Task Manager رو باز کنین، صفحه به همون شکل نمایش داده میشه.
اگر تسک منیجر رو در حالت پیشرفته قرار بدین، میتونین گزینههای مختلفی رو که در نوار بالای صفحه قرار داره، ببینین. این گزینهها شامل:
- Process: در این قسمت میتونین نرمافزارهای درحال اجرا رو مشاهده کنین. همچنین در این بخش، میزان استفادهی هر نرمافزار از CPU، Memory، Network و Disk رو میبینین.
- Performance: درقسمت Performance، چهار مولفهی Disk، Memory، Network و CPU وجود داره که اطلاعات کامل هرکدوم با جزئیات، بهصورت یک نمودار لحظهای نشون داده میشه. مثلا در بخش CPU، میتونین تعداد هسته، سرعت، میزان پردازش و استفاده از اون رو ببینین.
- App History: همونطور که از اسمش پیداست، این قسمت نشاندهندهی تاریخچهی استفاده از نرمافزارهاست. شما میتونین با بازکردن این بخش، آمار و تاریخ زمانهایی که از نرمافزارهای مختلف استفاده کردین رو ببینین.
- Startup: این بخش نرمافزارهایی رو نشون میده که با بالا اومدن ویندوز فعالیتشون رو آغاز میکنن. اگر قصد دارین اجرای خودکار این نرمافزارها رو غیرفعال کنین، کافیه روی برنامه کلیک راست کنین و روی گزینهی Disable بزنین. در کنار هر نرمافزار، قسمتی با عنوان Status وجود داره، این قسمت حالت نرمافزار رو بهتون نمایش میده. درصورتی که کنار برنامهDisable رو دیدن یعنی برنامه غیرفعاله و درصورتی که Enable رو مشاهده کردین، یعنی نرمافزار هنوز فعاله.
- Users: این بخش فقط برای کسانی کاربرد داره که چندین اکانت روی دستگاهشون دارن. با بازکردن این قسمت، تمامی اکانتها و میزان استفادهی اونها از سیستم، به کاربر نمایش داده میشه.
- Details: در این قسمت جزئیات کامل تمامی پردازشهای سیستم نمایش داده میشه. ستونهای این بخش شامل: PID که بهمعنی شناسهی پردازشه ( Process ID )، Status که وضعیت در حال اجرا بودن یا توقف نرمافزار رو نشون میده، ستون Username که نشاندهندهی اکانت کاربری مربوط به پردازشه، دو ستون CPU و Memory مربوط به مقدار استفادهی پردازشها از سی پی یو و رم سیستمه و ستون آخر هم با نام Description مربوط به توضیحات هر عملیاته.
مدیریت عملیات ها
در Tab اول یعنی Processes، میتونین عملیاتهای در حال اجرا رو بر اساس اسم، وضعیت و میزان استفاده از منابع سیستمی مرتب کنین، برای این کار کافیه روی نام ستونها کلیک کنین. با یک بار کلیک روی ستون Name، عملیاتها بر اساس حروف الفبا مرتب میشن. همچنین با یک بار کلیک روی ستونهای منابع میتونین لیست رو بر اساس پرمصرفترین عملیاتها مرتب کنین، حالا برای برعکس کردن این لیست یعنی مرتب کردن عملیاتها براساس کمترین میزان مصرف، کافیه دو بار روی ستونهای مختلف کلیک کنین.
در همین بخش، با کلیک راست روی عملیاتها میتونین مدیریت اون عملیات رو از جنبههای مختلف برعهده بگیرین و بررسی کنین. این گزینههای شامل:
Expand: برخی از نرمافزارها مثل گوگل کروم، هنگامی که اجرا میشن، چندین زیرمجموعه پیدا میکنن. با انتخاب گزینهی Expand، میتونین تمامی زیرمجموعههای نرمافزار رو مدیریت یا پاک کنین. همچنین میتونین میزان استفادهی هرکدوم از زیرمجموعهها رو مشاهده کنین.
Collapse: این گزینه دقیقا برعکس Expand هستش. وقتیکه عملیاتی رو باز میکنین، بعد از تمومشدن فعالیتتون اون رو میبندین. بازدن گزینهی Collapse، تمامی زیرمجموعههای نرمافزار بسته میشه.
Restart: این گزینه تنها در زمانی قابل استفاده است که نرمافزار Windows Explorer در حال اجرا باشه. در این صورت با کلیک راست روی این نرمافزار، میتونین تمامی تنظیمات اون رو به حالت اول برگردونین. شاید بپرسید ریستارت کردن این مرورگر چه فایدهای داره؟ دربرخی مواقع، مشکلاتی که برای ویندوز بهوجود میاد با ریستارت کردن تنظیمات این نرمافزار حل میشه.
Resource Values: با استفاده از این گزینه میتونین تعیین کنین که میزان استفاده از منابع سیستم چطوری نمایش داده بشه. برای مثال قصد دارین که میزان استفادهی یک نرمافزار از Memory رو بهصورت درصدی مشاهده کنین. در ابتدا روی نرمافزار کلیک راست کنین و گزینهی Resource Value رو انتخاب کنین. حالا از بین منابع مختلف، Memory رو انتخاب کرده و درنهایت روی گزینهی Percent بزنین. همچنین برای نمایش دقیق آمار، میتونین گزینهی Value رو انتخاب کنین.
Create dump file: این مورد برای برنامهنویسها کاربرد داره. با استفاده از این قابلیت، کاربر از روی وضعیت Memory، یک Snapshot تهیه و روی دیسک ذخیره میکنه.
Go To Details: با انتخاب این گزینه، بهصورت خودکار وارد قسمت Details میشین. اطلاعات و کاربرد این قسمت، در بخش قبل بهصورت کامل توضیح داده شده.
شما میتونین تمامی موارد موجود در این صفحه رو بسته به نیازتون شخصیسازی کنین و مقادیر یا اطلاعات موردنیازتون رو انتخاب کنین. برای انجام این کار کافیه روی هرکدوم از Tab ها کلیک راست کنین تا منوی کوچکی براتون باز بشه. در این منو گزینههای مختلفی وجود داره که میتونین یکی رو انتخاب کنین. مواردی که میتونین به قسمت Processes اضافه کنین در زیر کامل توضیح دادهشده:
Type: این گزینه امکان نمایش و دستهبندی عملیاتها رو که شامل نرم افزارها، عملیاتهای پشتصحنه و عملیاتهای سیستمی میشه، برای کاربرها فراهم میکنه.
Status: در این قسمت، وضعیت و حالتهای مختلف نرمافزار رو میتونین ببینین. برای مثال اگر برنامهای به هیچ دستوری پاسخ نمیده، در قسمت Status اون نرمافزار کلمهی Not Responding رو میتونین مشاهده کنین.
Publisher: همونطور که از اسم گزینه پیداست، این قسمت نام منتشرکنندگان نرمافزارهای مختلف رو نشون میده. برای مثال مرورگر کروم، عبارت «.Google Inc» و برای Microsoft Word، عبارت «Microsoft Corporation» رو بهتون نمایش میده.
PID: این گزینه مخفف عبارت Process ID هستش که برای هرعملیات شناسهی منحصربهفردی رو مشخص میکنه. این شناسه ممکنه توسط برخی ابزارهای سیستم استفاده بشه. با هر بار اجرای یک نرمافزار، سیستمعامل یک شناسهی منحصربهفرد به اون اختصاص میده و اگر چند نمونه از یک برنامه در حال اجرا باشن، با استفاده از PID از همدیگه تشخیص داده میشن.
Process Name: این گزینه نام فایل اجرایی نرمافزار رو مشخص میکنه. برای مثال فایل Microsoft Word، با نام EXE و فایل اجرایی نرمافزار File Explorer با نام explorer.exe نمایش داده میشه.
- Command Line: با استفاده از این قسمت میتونین دستور اجرایی هر نرمافزار رو پیدا کرده و در قسمت CMD تایپ کنین تا نرمافزار بهراحتی براتون باز بشه.
- CPU: درصورتی که میخواین بدونین هرنرمافزار چه مقدار از CPU سیستمتون رو استفاده میکنه، کافیه این گزینه رو انتخاب کنین تا مقادیر و اطلاعات موردنیاز رو بهصورت درصد یا مقدار دقیق مشاهده کنین.
CPU : در صورتی که بخواهید مطلع شوید هر برنامه چقدر از CPU سیستم شما استفاده می کند کافیست این گزینه را انتخاب کرده و مقادیر نمایش داده شده که ممکن است به درصد یا مقدار باشند را مشاهده نمایید .
Memory: این گزینه میزان استفادهی هرنرمافزار از مموری سیستم رو نمایش میده. واحدی که برای نمایش این قسمت استفاده میشه، مگابایت (MB) یا گیگابایت (GB) هستش. این میزان بسته به نوع نرمافزار تفاوت داره.
Disk: مقدار استفادهی سیستم از هارد دیسک با انتخاب این گزینه نشان داده میشه. واحد نمایش اون MB/s هست و در صورتی که نرم افزار مورد نظر هیچ استفادهای از دیسک نداشته باشه، عبارت 0 MB/s رو نمایش میده.
Network: هر نرمافزاری میزان مشخصی از شبکه رو استفاده میکنه. برای مشاهدهی این مقدار کافیه گزینهی Network رو انتخاب کنین و مقادیر مربوط به هر نرمافزار رو با واحد Mbps ببینین.
GPU: واحد پردازش گرافیکی یا همون GPU میزان استفادهی نرمافزار رو از کارت گرافیک سیستم نشون میده.
GPU Engine: برخی از سیستمها بهعلت نیاز کاربر از چندین کارت گرافیک استفاده میکنن. برای اینکه بهطوردقیق ببینین هر نرمافزار از کدوم کارت گرافیک و به چه مقدار استفاده میکنه، میتونین از گزینهی GPU Engine استفاده کنین.
تنظیمات منوی Task Manager
اگر به قسمت بالای صفحهی تسک منیجرتون دقت کنین، میبینین سه گزینهی File، View و Options قرار داره. هرکدوم از این گزینهها عملکردهای مختلفی رو برای کاربر فراهم میکنن. در این قسمت میخواییم به توضیح هرکدوم از این گزینهها بپردازیم:
File > Run New Task: با انتخاب این گزینه پنجرهای باز میشه که میتونین در اون یک نرمافزار مشخص، فولدر، داکیومنت یا آدرس یک سایت رو باز کنین. همچنین با زدن تیک گزینهی Create this task with administrative privilegesمیتونین نرمافزار موردنظر رو با دسترسی Administrator اجرا کنین.
Options > Always on Top: این گزینه، زمانی که تسک منیجر اجرا میشه، نسبت به پنجرههای دیگه اون رو در اولویت قرار میده.
Options > Minimize on Use: انتخاب این گزینه باعث میشه زمانیکه روی یک عملیات راست کلیک و گزینهی Switch To رو انتخاب میکنین، Task Manager به حالت مینیمایز دربیاد.
Options > Hide When Minimized: این گزینه این امکان رو بهتون میده که در زمان مینیمایز کردن Task Manager، همچنان صفحهی اون در قسمت system tray (سمت راست و پایین ویندوز) باز بمونه.
View > Refresh Now: برای تازهسازی اطلاعات نمایش دادهشده در تسک منیجر، میتونیم از این گزینه استفاده کنیم.
View > Update Speed: این گزینه امکان مشخص کردن سرعت تازهسازی اطلاعات موجود در تسک منیجر رو نشان میده که شامل گزینههای High ،Medium ،Low و Paused میشه. در صورت انتخاب گزینهی Paused، اطلاعات تا زمانیکه گزینهی دیگهای انتخاب یا روی Refresh Now کلیک نشه، بهروزرسانی نمیشن.
View > Group by Type: با انتخاب این گزینه، تمامی عملیات ها و برنامه ها داخل 3 دستهی جداگانهی Apps ،Background Processes و Windows Processes قرار میگیرن.
View > Expand All: همونطور که قبللا گفتیم، بعضی از نرمافزارها مثل مرورگر Chrome، از چند عملیات تشکیلشدن که با کلیک روی این گزینه، میتونین تمامی زیر مجموعههای نرمافزار رو بهصورت یکجا باز و مشاهده کنین.
View > Collapse All: این گزینه دقیقا برعکس کار گزینهی قبل رو انجام میده و تمامی زیرمجموعهها رو میبنده.
حرف آخر
بخش Task Manager، از قسمتهای مهم سیستمه که با استفاده از اون میتونین به خیلی از عملکردها دسترسی داشته باشین، بههمین علت بهتره که از تمامی قابلیتهای اون اطلاع داشته باشین. در این مقاله سعی کردیم درحد امکان تمامی عملکردهای تسک منیجر رو براتون توضیح بدیم. درصورتی که سوالی براتون پیش اومد، میتونین کامنت بذارین تا دوستان ما در اسرع وقت جوابتون رو بدن.
شما میتونین بافشار دادن همزمان سه دکمهی Ctrl+Alt+Delete و یا با نگهداشتن دکمههای Ctrl+Shift+Esc، بهصورت مستقیم وارد تسک منیجر بشین. همچنین با کلیک راست روی نوار ویندوز، میتونین گزینهی Task Manager رو انتخاب و واردش بشین.
از قسمت تسک منیجر سیستمتون نرمافزاری که مشکل داره رو پیدا کنین. در قسمت پایین صفحه، گزینهای به نام End Task وجود داره، با انتخاب اون نرمافزار بهراحتی بسته میشه.
با باز کردن پنجرهی تسک منیجر، روی نرمافزار موردنظر کلیک راست و گزینهی Open File Location رو انتخاب کنین.
با سلام .. من توی تسک منیجر اشتباهی windows Explorer رو end task زدم و کل سیستم الان سیاه شده و حتی نمیشه خاموش کرد .. چه کاری باید کنم
دیگه بهتر از نمیشد توضیح داد…. عالی بود …ممنون
سلام رضای عزیز
خوشحالیم که آموزش ما رو دوست داشتید
درود ایا با تسک منیجر می توان روی گوگل کروم پس ورد گذاشت؟
سلام من دوتا ازگزینه های تسک منیجر بستم بایوچجوری برگردونم؟
سلام فاطمه عزیز
دقیقا کدوم گزینه ها
سلام وقت بخیر من برای بالا رفتن سرعت لپ تاب بعضی گزینه ها را در task manager غیر فعال کردن دقیق یادم نیست اما الان یادم نیست این که باعث شده فیلم های که از صفحه نمایش میگیرم و ارسال میکنم صدا نداشته باشد
عالی 👏🌹
سلام فاطمه عزیز
ممنون از نظر شما
سلام. من میخوام مثل ویندوز های قبلی ، در نوار تسک ، هر صفحه ورد یا برنامه های دیگرم جدا گانه باز بشه و کرکره ای روهم نیایند.ممنون می شوم جواب بدین. سپاس
سلام ،وقتتون بخیر ، من یک برنامه ای رو که از CPU استفاده میکرد رو بستم و یکباره صدای یکی از برنامه ها بسته شد ، حالا میخوام که اون برنامه ای بستم رو دوباره باز کنم ، ممنون میشم پاسخ بدید .
سلام ابوالفضل عزیز با restart کردن سیستم همه چیز به حالت نرمال برمیگرده
توضیحات خیلی کامل و عالی بود… تشکر
خواهش میکنم، خوشحالیم از اینکه تونستیم کمکتون کنیم
من تب های تسک منیجرم از بین رفتن. ویندوز ۷. چجوری برشون گردونم؟
سلام فرزاد
روی بخش زیر (Processes – PerforMance – App History – …) کلیک راست کن و تبهای که میخوای رو اضافه کن
سلام ببخشید من اشتباهی چند مورد که نمیدونستم چیه رو بستم چطوری باید اونا رو برگردونم تا دچار مشکل نشم؟؟؟
سلام نگران نباشید. اگر اسم برنامه ها رو یادتون هست روی منوی File و سپس Run new task کلیک کنید، اسم برنامه رو بنویسید و اینتر رو بزنید. اگر هم یادتون نیست ری استارت کنید تا دوباره اجرا شن، الیته اگر از برنامه های سیستمی ویندوز باشه