
منظور از سوکت زدن کابل شبکه، اتصال کابل شبکه زوج تابیدهشده به سوکت شبکه (RJ_45) است، زیرا در راهاندازی شبکه به کابلهایی با طول مشخص نیاز داریم که به این نوع سوکت متصل باشند (پچکورد). خرید پچکوردها (کابلهایی با طول مشخص و دارای سوکت) میتواند هزینه نسبتاً زیادی داشته باشد، همچنین پچکوردها طول از پیش تعیین شدهای دارند که ممکن است با طول دلخواه ما تفاوت داشته باشد، بنابراین گاهی بهتر است که خودمان دست به کار شویم و کابلی با متراژ مورد نیازمان بسازیم. برای انجام این کار نیاز است تا کابل شبکه را به طور صحیح به کانکتورهای RJ45 متصل کنیم یا به اصطلاح دو سر آن را سوکت بزنیم.
برای سوکت زدن کابل شبکه و متصل کردن کانکتور RJ-45 به کابل شبکه باید مراحلی را طی کنید که انجام درست و دقیق آن نیاز به تجربه بالایی دارد. یک سری پیشنیاز را باید بلد باشید تا در طول مسیر به مشکل نخورید. دقت کنید که سوکت زدن کابل شبکه کاری حساس و ظریف است، به طوری که اگر حتی یک سیم به صورت اشتباه قرار داده شود، با مشکل مواجه خواهید شد.
برای دسترسی آسان به این مقاله میتوانید اینفوگرافی یا فایل PDF مقاله را از انتهای مقاله دانلود کنید.
محتویات فهرست
برای سوکت زدن کابل شبکه به ابزارهای زیر نیاز دارید:
- کابل شبکه: کابل اصلیترین جزء است. انتخاب کابل شبکه رابطه مستقیمی با نوع کاربری و انتظار شما از شبکه دارد.
- سوکت شبکه یا سوکت RJ-45
- آچار شبکه: ابزاری که کابل شبکه را به سوکت RJ-45 پانچ میکند.
- استریپر (Stripper): ابزاری است که برای جداکردن یا به اصطلاح لخت کردن روکش کابل شبکه استفاده میشود.
- روکش سوکت یا کاور کابل
- تستر کابل: تستر کابل ابزاری است که به کمک آن از صحت اتصال کابل شبکه به سوکت مطمئن میشویم.
- کاور سوکت شبکه
بسیاری از افراد یا از کاور سوکت شبکه استفاده نمی کنند یا وقتی پروژه شروع شد به کلی آن را فراموش میکنند. اگر از کاور استفاده کنید، کابل و سوکت در حین جابجایی آسیب کمتری میبینند و کابل هم از نظر ظاهری زیباتر به نظر میرسد. همچنین بسیاری از افراد برای جدا کردن روکش کابل شبکه، به جای استریپر از تیغ موکتبری و یا سیملختکن استفاده میکنند. این مورد نیز بستگی به تجربه و توانایی شما دارد ولی پیشنهاد ما این است که از استریپر استفاده کنید، زیرا کار کردن با آن بسیار آسان است و آسیبی هم به سیم نمی رساند. البته بیشتر آچارهای شبکه به صورت پیش فرض دارای استریپر نیز هستند.
کابل شبکه
محبوبترین و پرفروشترین کابلهای شبکه در ایران کابل شبکه Cat5e و Cat6 هستند. سوکت زدن کابلهای شبکه Cat5 و Cat6 هیچ فرقی با هم ندارد ولی نوع کابل و جنس آن کاملاً به بودجه و نوع کاربری شبکه شما بستگی دارد. توجه داشته باشید که کابل و سوکت شما حتماً باید از یک استاندارد باشند. یعنی اگر کابل شبکه شما Cat6 است، سوکت شما نیز باید Cat6 باشد. در صورت استفاده از کابل شبکه و سوکت دارای استاندارد متفاوت ( به طور مثال کابل از نوع Cat6 و سوکت از نوع Cat5 ) مشکلی به وجود نخواهد آمد و حتی در صورت تست کابل، تستر صحت اتصال را نشان داده و هیچ مشکلی نیست، ولی سرعت زیرساخت Cat6 را نخواهد داشت.
همچنین اگر کابل شبکه شما از نوع شیلددار (SFTP یا FTP) باشد، حتماً باید از سوکتهای شبکه شیلد دار استفاده کنید، تا حذف نویز به خوبی صورت پذیرد.
اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد کابل شبکه به دست آورید، مقاله “کابل شبکه چیست؟” را در وبلاگ نت ران مطالعه کنید.
رنگبندی استاندارد کابل شبکه برای سوکت زدن
به طور کلی 2 استاندارد برای رنگبندی کابل شبکه وجود دارد:
- T-568A
- T-568B
این دو نوع استاندارد تنها در رنگبندی تفاوتهای جزئی دارند و از لحاظ کارکرد بسیار شبیه به هم هستند.
استاندارد T-568A:
- همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید، رنگ اولی که در پین شماره یک سوکت قرار می گیرد سفید/سبز است.
استاندارد T-568B:
- معمولا بیشتر از این رنگبندی و استاندارد استفاده میشود. در شکل بالا میتوانید شیوه قرار گرفتن سیمها در این استاندارد را مشاهده کنید.
- یک نکته مهم برای سوکت زدن سریعتر و بهتر این است که این دو نوع رنگبندی را با ترتیب صحیح حفظ کنید، اگر به شکل دقت کنید میبینید که سیمهای دورنگ در پینهای فرد سوکت و سیمهای تک رنگ در پینهای زوج سوکت قرار دارند.
- دو رنگها: سفید/نارنجی، سفید/سبز، سفید/آبی و سفید/قهوهای
- تک رنگها : نارنجی، آبی، سبز و قهوهای
مراحل سوکت زدن کابل شبکه
سوکت زدن دارای چند مرحله است که هر بخش را با تصویر برایتان آماده کردهایم. قبل از شروع کار، باید بگوییم که اگر قصد سوکت زدن کابلی را دارید که زیاد جابجا میشود یا در محیط نامناسبی قرار دارد، بهتر است که از کاور سوکت استفاده کنید. اگر میخواهید از کاور استفاده کنید باید ابتدا کابل شبکه را از درون کاور سوکت عبور دهید، چون پس از سوکت زدن کابل شبکه راه بازگشتی وجود ندارد.
- در اولین مرحله باید روکش کابل را جدا کنید. میتوانید این کار را به وسیله سیم چین یا تیغ موکت بری نیز انجام دهید ولی ما پیشنهاد میکنیم به دلیل راحتی کار از استریپر استفاده کنید.
- استریپر به راحتی و بدون آسیب رساندن به کابل، روکش آن را جدا میکند. شما باید کابل را بین دهانه و تیغه استریپر قرار دهید و 2 یا 3 دور استریپر را بچرخانید (البته بستگی به نوع و جنس کابل دارد) سپس میتوانید روکش کابل شبکه را جدا کنید. توجه داشته باشید که نباید کابل را بیش از حد لخت کنید زیرا به روکش سیمها آسیب میرسد و پس از مدتی اتصالی به وجود میآید.
- زمانی که روکش کابل شبکه را جدا کردید مشاهده میکنید که سیمها در 4 زوج به هم تابیده شدهاند. پیچ و تابی که در زوجها مشاهده میکنید به منظور حذف نویز میباشد. این سیمها را از هم جدا کرده و طبق استاندارد مورد نظر خود (T-568A یا T-568B) سیمها را صاف کنید و کنار هم قرار دهید. (معمولاً از استاندارد T-568B استفاده میشود)
- بعد از انجام این کار شما باید طول سیمها را با یکدیگر یکسان کنید تا هنگام پانچ کردن سوکت، به مشکل بر نخورید.
- اندازه استاندارد برای قسمت بدون روکش که در سوکت زدن کابل نیاز داریم، حدود 1.5 تا 2 سانتی متر میباشد.
- حال اگر از قرار دادن سیم به طور صحیح مطمئن هستید باید با آچار شبکه (Crimping Tool) سوکت را پانچ کنید. تنها به اندازهای فشار وارد کنید که صدای پانچ شدن سوکت را بشنوید.
- اگر میخواهید از درست پانچ شدن سیمها در زیر تیغه ها مطمئن شوید، کابل را کمی بکشید تا از شل نبودن سیمها اطمینان حاصل کنید، سپس رنگبندی کابل شبکه را دوباره چک کنید.
- کابل شما کامل است. اکنون نوبت به تست کابل شبکه و اتصال صحیح سوکت آن میرسد.
- می توانید تمامی مراحل را به صورت خلاصه در تصویر زیر مشاهده کنید.
تست کابل شبکه
- بعد از طی مراحل بالا و سوکت زدن کابل شبکه، باید از کابل تست بگیرید تا مطمئن شوید که کابل به درستی عمل میکند. برای این کار باید از تستر کابل شبکه استفاده کنید. تسترهای مختلفی برای تست کابل شبکه وجود دارند. بعضی از این تسترها طول کابل را نشان میدهند، بعضی قطع شدن سیم را در طول مسیر نشان میدهند و بعضی هم سرعت کابل را مشخص میکنند. تستری که ما در حال حاضر می خواهیم با استفاده از آن کابل را تست کنیم یک تستر ساده است که تنها به ما نشان میدهد که دو سر کابل قطعی دارد یا خیر. همچنین تستر به ما نشان میدهد که ترتیب قرارگیری سیمها رعایت شده است یا خیر.
- معمولا تسترها از دو قسمت مجزا تشکیل میشوند. در قسمت بزرگتر، دو ورودی جک RJ45 و RJ11 وجود دارد که ما فقط با جک RJ45 سر و کار داریم و جک RJ11 که به سوکت تلفن معروف است فعلا با آن کاری نداریم.
- برای تست کابل دو سر کابل شبکه را که سوکت زدید به جک RJ-45 روی دستگاه وصل کنید. اکنون تستر را روشن میکنیم.
- در هر قسمت از تستر 9 لامپ کوچک وجود دارد که عددهای 1 تا 8 سیم های کابل شبکه را نشان میدهد و لامپ G هم نشاندهنده حرف اول کلمه Ground است و مربوط به اتصال شیلد (نویزگیر) میباشد.
- اگر کابل شبکه شما سالم باشد و به درستی پانچ شده باشد، 8 لامپ یک سر تستر و 8 لامپ مربوط به سر دیگر تستر باید به ترتیب روشن شوند. یعنی لامپ 1 با 1، لامپ 2 با 2، لامپ 3 با 3 و به همین ترتیب تا لامپ شماره 8. اگر اینطور نشد یک جای کار مشکل دارد و ممکن است در سوکت زدن کابل شبکه اشتباهی کرده باشید.
- بر روی تستر دکمهای وجود دارد که داری حالتهای S و ON است. اگر تستر را در حالت S یا Slow بگذارید تست با سرعت کمتری نسبت به حالت ON انجام میشود.
- آخرین نکته این است که هنگام استفاده از تستر دقت کنید که حتماً دو سر کابل به خود تستر متصل باشد. زیرا اگر یک سر کابل به تستر و سر دیگر کابل به دستگاه دیگری مثل کامپیوتر وصل باشد، امکان سوختن تستر وجود دارد.
در این مقاله سعی کردیم تا با زبانی ساده سوکت زدن کابل شبکه را به صورت مرحلهای آموزش دهیم، امیدواریم که این آموزش بتواند تمام مشکلات شما را برای انجام این کار پوشش دهد. با این وجود اگر به هر مشکلی برخورد کردید، با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در اسرع وقت شما را راهنمایی کنید.
اینفوگرافی سوکت زدن کابل شبکه:
منظور از سوکت زدن کابل شبکه اتصال کابل شبکه زوج تابیده شده به سوکت شبکه (RJ-45) است.
کابل شبکه، سوکت شبکه، آچار شبکه، استریپر (اختیاری)، روکش سوکت (اختیاری)، تستر کابل شبکه (اختیاری)، سیم چین
برای اتصال کابل به سوکت باید هر سیم کابل شبکه (شامل هشت سیم) با رنگ خاص در یک شیار سوکت قرار گیرد. دو استاندارد برای این اتصال وجود دارد: T-568A و T-568B
برای سوکت زدن کابل شبکه به صورت Straight باید هر دو سر کابل شبکه با استاندارد T-568A یا T-568B به سوکت متصل شوند (با استاندارد مشابه). برای سوکت زدن کابل به صورت کراس باید یک دو طرف کابل با استاندارد مخالف هم سوکت زده شود.
1- روکش کابل را با استریپر جدا کنید.
2- سیم های به تابیده شده را جدا کرده و آنها را صاف کنید.
3- سیم ها را مطابق استاندارد T-568A یا T-568B در کنار هم قرار دهید.
4- با سیم چین سیم ها را با اندازه مشابه برش دهید.
5- سیم ها را مطابق استاندارد درون شیارهای سوکت قرار دهید.
6- سوکت را درون آچار پانچ قرار دهید و تا شنیدن صدای پانچ شدن (کلیک) فشار دهید.
7- کابل را بکشید تا از محکم بودن آن و صحیح بودن رنگ بندی مطمئن شوید.
8- برای تست اتصال صحیح سوکت به کابل، از استریپر استفائه کنید.
همیشه به ترتیب رنگ بندی به عنوان مثال سبز سبز سفید نارنجی نارنجی سفید و…. سوکت میزنم
سلام آیا الزامی برای t568 a و t568 b وجود دارد ؟
من تا به حال با این استاندارد سوکت نزدم
سلام نادر جان، این دو روش روش های استانداردی هستند و بهترین عملکرد رو ارائه میدن. اما اگر حالت دیگه ببندید هم ممکنه کار کنه ولی مناسب نیست.
سلام وقت بخیر
آموزش بسیار روان و کاربردی بود با سپاس.
فقط یک سوال، من در منزل تعدادی پریز تلفن دارم که پل شده اند. میخواهیم کیستون شبکه بگیرم و کابل شبکه را بین پرزها بچرخانم. خواستم بدونم امکان ورود دو تا کابلcat6به یک سوکت و پانچ کردن آن هست؟
سلام مهدی جان این کار رو نمیشه کرد، اگر هم بشه این کار رو کرد ما توصیه نمی کنیم
سلام. آموزش روان،ساده و کاربردی بود.
واقعا خارج از انتظار من بود.
خسته نباشید
ممنون محمد جان، نظر لطف شماست!
بسیار عالی و ساده
ممنون از شما، خوشحالیم که مطالب ما رو دنبال می کنید 🌹
ایا از کابل آیفون ۴ زوج هم میشه بجای کابل شبکه استفاده نمود
خیلی آموزش خلاصه و کاربردی خوبی بود
ممنون از نویسنده و انتشار دهنده
سلام دوست عزیز
ممنون ازنظر شما
سلام. عالی بود برای من که مبتدی هستم خیلی شفاف توضیح داده بودین. مرسی
سلام با تشکر سپاس فراوان از شما دوست عزیز
موفق باشی