تاریخچه آیفون اپل : Apple در بازار گوشی پیشرو است یا پیرو؟
اپل در سال 2007 با معرفی نخستین آیفون، اصطلاح گوشی هوشمند رو وارد فرهنگ لغت تکنولوژی کرد و باعث تحول در صنعت تولید موبایل شد. البته iPhone هم مثل هر محصول دیگهای روزهای بدی رو از سر گذرونده و گاهی طعم تلخ انتقادها رو چشیده. در این مقاله تلاش میکنیم تاریخچه آیفون رو بهطور مختصر مرور کنیم و از سیر تحول محصول پرطرفدار Apple بگیم. اما در نهایت این شما هستید که قضاوت میکنید اپل در بازار گوشی های هوشمند پیشرو محسوب میشه یا پیرو!
نگاهی به تاریخچه اپل
شرکت اپل در سال 1976 توسط استیو جابز ، استیو وزنیاک و رونالد وین پایهگذاری شد و مدتی بعد به ثبت رسمی رسید. البته وین خیلی زود سهمش رو به قیمت 800 دلار فروخت و این جمع رو ترک کرد. اولین محصول این کمپانی، کامپیوتر Apple I بود که توسط وزنیاک طراحی و با دست ساخته شد! اپل با جذب سرمایهای 250هزار دلاری روی غلطک افتاد و پیش از ورود به دههی 1980، رشد سالانهی 533 درصدی رو تجربه کرد. دههی هشتاد رو میشه اوج رقابت اپل با آی بی ام ( IBM ) در دنیای کامپیوتر توصیف کرد؛ رقابتی که در سال 1984 به معرفی مکینتاش ( Macintosh ) توسط Apple منجر شد.
در دههی 1990، اپل تجربههای ناموفق زیادی رو از سر گذروند تا مسیر اصلی خودش رو پیدا کنه. این شرکت در این دوران وارد بازارهای مختلفی مثل تولید دوربین دیجیتال، سی دی پلیر، اسپیکر، کنسول بازی و لوازم جانبی تلویزیون شد و عرصه رو به رقیبهای دیگه واگذار کرد. اما رونمایی از آی مک ( iMac ) و موفقیت در بازار کامپیوتر، کشتی Apple رو بهسلامت به هزارهی جدید رسوند.
در قرن جدید اضافه شدن سرویسها و دستگاههای تازه به سبد محصولات اپل، این شرکت رو به یکی از غول های بزرگ تکنولوژی تبدیل کرد. آی تیونز ( iTunes )، آی پاد ( iPod ) و مک بوک ( MacBook ) محصولاتی بودن که موفقیتهای چشمگیر اپل در این دو دهه رو رقم زدن. اما این معرفی آیفون و آیپد و توسعهی پلتفرم iOS بود که حضور ثابت اپل در بین چند برند برتر جهان رو تضمین کرد.
تاریخچه آیفون
شاید این روزها آیفون دیگه اون جذابیت سالهایی ابتدایی رو نداشته باشه، اما هنوز هم کاربرهایی پیدا میشن که آرزوی تهیهی این محصول رو دارن. در ادامه از تاریخ معرفی iPhone های مختلف میگیم و اونها رو بررسی میکنیم. اگه به دنیای اندروید علاقهمندید، میتونید مقالهی تاریخچه اندروید رو مطالعه کنید.
29 ژوئن 2007، آغاز تاریخچه آیفون
شاید الان باورش سخت باشه، ولی اولین آیفون فقط 128 مگابایت رم داشت. این دستگاه در سه نسخه با حافظه های داخلی 4، 8 و 16 گیگابایتی وارد بازاری شد که هنوز در اون خبری از اپ استور ( App Store ) نبود. با اینکه دوربین iPhone ، 2 مگاپیکسلی بود و کیفیت بالایی نداشت، اما همین که میشد با این گوشی عکس گرفت و با استفاده از صفحه ی 3.5 اینچی اون وبگردی کرد، یعنی نسبت به دوران خودش گجت پیشرویی بود!
11 جولای 2008، معرفی آیفون 3G
یک سال بعد از شروع تاریخچه آیفون ، اپل iPhone 3G رو با شعار «آیفونی که منتظرش بودید» معرفی کرد. رم، دوربین و صفحه نمایشگر این گوشی نسبت به نسل قبل هیچ پیشرفتی نداشت و همچنان حافظه ی داخلی دستگاه به 16 گیگابایت محدود میشد. اما اپل همزمان با رونمایی از ایفون 3G ، دو برگ برندهی خودش رو هم رو کرد: اپ استور و پشتیبانی از اینترنت 3G. حالا دیگه کاربرها میتونستن ساعتها با گوشی هوشمند خودشون سرگرم باشن.
19 ژوئن 2009، این بار آیفون 3GS
آغاز به کار اپ استور و امکان نصب اپلیکیشن ها و بازی های مختلف، همهچیز رو تغییر داد و نیاز به فضای ذخیره سازی مناسب، بیش از پیش احساس شد. بنابراین اپل iPhone 3GSرو در سه نسخهی 8، 16 و 32 گیگابایتی تولید کرد و مقدار رم اون رو به 256 مگابایت افزایش داد. دوربین این گوشی هم نسبت به نمونههای قبلی پیشرفت داشت و 3 مگاپیکسلی شد. ضمن اینکه برای اولین بار به کاربرها اجازه میداد با استفاده از ایفون فیلمبرداری هم کنن. امکان کنترل صوتی دستگاه هم قابلیت مهم دیگهای بود که اپل با آیفون 3GS اون رو ارائه کرد.
24 ژوئن 2010، پیوند تاریخچه آیفون و رتینا با معرفی آیفون 4
رونمایی از آیفون 4 ، نه فقط در بحث آیفون ها بلکه در تاریخچه شرکت اپل دارای اهمیت زیادیه. iPhone 4بهعنوان اولین گوشی ساخت Apple به دوربین سلفی مجهز شد و مقدار رم اون به 512 مگابایت ارتقا پیدا کرد. همزمان با معرفی این گوشی، صحبت از استاندارد رتینا ( Retina ) برای صفحه نمایش به میون اومد. استانداردی که تراکم پیکسلی بالا و مناسبی رو به کاربرها ارائه میداد تا از فاصلهی معمول، متوجه پیکسل ها نشن. پیشرفت دیگهی ایفون 4 دوربین 5 مگاپیکسلی اون بود؛ اما در بحث حافظه ی داخلی ، این گجت هنوز به ظرفیت 32 گیگابایتی محدود میشد.
14 اکتبر 2011، رونمایی از آیفون 4S
وقتی اپل تصمیم میگیره در انتهای عنوان گوشی قبلی، حرف «S» رو بیاره، یعنی یه خبرهایی هست! iPhone 4Sبا امکاناتی مثل دوربین 8 مگاپیکسلی و 64 گیگابایت حافظه، دل خیلی از کاربرها رو برد؛ بهطوری که در همون هفتهی اول، 4 میلیون از این دستگاه به فروش رفت. ایفون 4S قابلیت مهم فیلمبرداری فول اچ دی (1080p) رو به همراه داشت و به دستیار صوتی سیری ( Siri ) مجهز شده بود؛ اما مثل گوشیهای قدیمیتر اپل، صفحه نمایشگر کوچیک 3.5 اینچی داشت.
21 سپتامبر 2012، معرفی آیفون 5 ؛ گوشی جمع و جور امروزی
آیفون 5 با فروش 5 میلیونی هفتهی اول، رکورد گوشی قبلی اپل رو شکست و این فروش بالا، دلایل زیادی داشت. iPhone 5 از نظر مقدار حافظه داخلی و دوربین با iPhone 4S تفاوتی نداشت؛ اما برای اولین بار در تاریخ ایفون ها، به رم 1 گیگابایتی مجهز شده بود. نکتهی مهم دیگه در مورد آیفون 5 صفحه نمایش 4 اینچی بود که اون رو از گوشی های 3.5 اینچی قبلی Apple متمایز میکرد. پشتیبانی از اینترنت LTE و سوکت لایتنینگ (Lightening) هم قابلیتهای دیگهای بودن که ایفون 5 رو به مدلی مهم در تاریخچه آیفون تبدیل کردن. شاید هنوز هم بشه از این گوشی بهعنوان یک موبایل ردهپایین استفاده کرد.
20 سپتامبر 2013، عرضه ی همزمان iPhone 5s و iPhone 5c
اپل در این سال برای اولین بار دو گوشی رو بهطور همزمان معرفی کرد تا کاربرهای بیشتری رو بهسوی پلتفرم اختصاصی خودش ( iOS ) جذب کنه. آیفون 5c با بدنهی پلاستیکی و قیمت پایینتر در نقش یک گوشی میانرده ظاهر شد و آیفون 5s با رونمایی از Touch ID، فلش دوگانه و فیلمبرداری اسلوموشن، پرچمدار اپل در این سال لقب گرفت. البته مشخصات اصلی این گوشی مثل اندازهی صفحهی نمایشگر، رزولوشن دوربین و مقدار رم هیچ تفاوتی با هم ندارن. حافظه داخلی آیفون 5c به 32 گیگابایت و ظرفیت آیفون 5s به 64 گیگابایت محدود میشد.
19 سپتامبر 2014، ورود اپل به دنیای فبلت ها با iPhone 6 و iPhone 6 Plus
سال 2014 در تاریخچه آیفون اهمیت زیادی داره. اپل که تا پیش از این مدعی بود کاربرها گوشی های با صفحه نمایشگر کوچیک رو ترجیح میدن، بالاخره تسلیم بازار شد و پا رو از دنیای نمایشگرها 3.5 و 4 اینچی فراتر گذاشت. از نظر امکانات ایفون های این نسل تفاوت چندانی با محصولات نسل قبل نداشتن؛ اما همین بزرگ شدن صفحه نمایش باعث شد اپل در هفتهی اول عرضهی این دو مدل گوشی، 10 میلیون عدد از اونها رو بفروشه! تنها تفاوتی که آیفون 6 و آیفون 6 پلاس رو از گوشی های قدیمی اپل متمایز میکرد، ورژن 128 گیگابایتی اون بود که احتمال اینکه کاربر گوشی رو چند سال نگه داره، بالا میبرد. اما مشکل بزرگ iPhone 6 Plus خم شدن اون در جیب کاربرها بود که باعث شد این گوشی لقب iBend (آی خَم) رو بگیره!
19 سپتامبر 2015، اعاده حیثیت اپل با iPhone 6s و iPhone 6s Plus
بعد از فاجعهی خم شدن گوشی های سال قبل، اپل تغییراتی رو در طراحی و جنس بدنهی مدلهای جدید ایجاد کرد و آیفون 6 اس و آیفون 6 اس پلاس موفق شدن آبروی رفتهی این شرکت رو برگردونن. این دو گوشی مثل آیفون 6 و آیفون 6 پلاس بهترتیب 4.7 و 5.5 اینچی بودن؛ اما دوربین اونها به 12 مگاپیکسل و مقدار رم هر دو مدل به 2 گیگابایت ارتقا پیدا کرده بود. Apple همراه با معرفی این ایفون ها، از تکنولوژی پرکاربرد 3D Touchهم رونمایی کرد.
31 مارچ 2016، عرضه ی آیفون SE
اپل با آگاهی نسبت به قیمت بالای گوشی های آیفون 6 اس و آیفون 6 اس پلاس ، اقدام به تولید موبایل ارزونتری به اسم iPhone SE کرد. این گوشی همون مشخصات مدلهای قبلی رو داشت و فقط به تکنولوژی تاچ سه بعدی مجهز نشده بود. با این حال، معرفی آیفون اس ای برای طرفداران قدیمی اپل خبر خوشحالکنندهای بود؛ چون دوباره میتونستن از گوشیهای جمعوجور و 4 اینچی این کمپانی لذت ببرن.
16 سپتامبر 2016، معرفی آیفون 7 و آیفون 7 پلاس
این نسل از آیفون ها مثل نسل قبل با صفحه نمایشگرهای 4.7 و 5.5 اینچی تولید شدن؛ اما اینبار حداقلِ حافظه داخلی 16 گیگابایت نبود، بلکه از 32 گیگابایت شروع میشد و تا 256 گیگ ادامه پیدا میکرد. مهمترین پیشرفت iPhone 7 و iPhone 7 Plus در بحث دوربین اتفاق افتاد؛ جایی که با قابلیت دوربین دوگانه و بهبودهای نرمافزاری کاربرها میتونستن عکسهای فوقالعاده باکیفیتی بگیرن. اما حذف جک 3.5 میلیمتری هدفون و اجبار به استفاده از EarPods یا AirPods (نسخه بی سیم هدفون ها) به مذاق خیلیها خوش نیومد.
22 سپتامبر 2017، آیفون 8 و آیفون 8 پلاس : بی سیم تر از همیشه
کاربرهای محصولات اپل رفتهرفته با سیاستهای این شرکت کنار اومدن و به استفاده از هدفون های بی سیم رو آوردن؛ بنابراین iPhone 8و iPhone 8 Plus به تکنولوژی شارژ بی سیم مجهز شدن. دوربین این نسل از گوشی های Apple پیشرفت چشمگیری داشت و با امکانات جدید ویرایش عکس همراه شده بود تا با پرچمدارهای اندروید رقابت کنه. ارتقای کیفیت صفحه نمایش هم یکی دیگه از دلایل انتخاب این گوشی توسط کاربرها بود. ضمن اینکه اپل برای آیفون 8 پلاس 3 گیگابایت رم رو در نظر گرفته بود تا اون رو از آیفون 8 متمایز کنه.
3 نوامبر 2017، آیفون ایکس : اولین گوشی مخصوص سلفی بازها در تاریخچه آیفون
تولید آیفون X صرفا بهمنظور پاسخ دادن به بازار داغ عکس های سلفی انجام شد و این گوشی برتری خاصی نسبت به آیفون های 8 نداشت. iPhone X دوربین جلوی 7 مگاپیکسلی و باکیفیتی داشت که خیلی از فعالان شبکههای اجتماعی رو بهسوی خودش جلب میکرد تا با استفاده از اون عکس های پرتره ی زیبایی از خودشون بگیرن.
21 سپتامبر 2018، رونمایی از آیفون ایکس اس و آیفون ایکس اس مکس
با پرش از آیفون 9 که هرگز تولید نشد، اپل در سال 2018 دو گوشی ردهبالای iPhone XSو iPhone XS Max رو به بازار ارائه کرد. صفحه آیفون ایکس اس 5.8 اینچ وسعت داشت و آیفون ایکس اس مکس با صفحه نمایش بزرگ 6.5 اینچی عرضه شد. مقدار رم هر دو مدل 4 گیگابایت بود، اما مهمترین پیشرفت اونها به استفاده از چیپ A12 مربوط میشد که قدرت پردازش بسیار بالایی رو در اختیار کاربر قرار میداد. البته برخلاف ادعای Apple این چیپ تاثیر چندانی در پایین اومدن مصرف باتری نداشت.
26 اکتبر 2018، معرفی آیفون ایکس آر برای بودجه های کمتر
اپل که احتمال میداد خیلی از کاربرها توانایی مالی خرید ایفون های ایکس اس رو ندارن، مدتی بعد از رونمایی از اونها، آیفون XR رو معرفی کرد. iPhone XR رنگبندی متنوعی داشت و با قیمت پایینتری به فروش میرسید. Apple برای پایین آوردن قیمت این گوشی، از دوربین دوگانه سلفی اون صرف نظر کرد، رزولوشن صفحه نمایش رو پایین آورد و مقدار رم دستگاه رو به 3 گیگابایت کاهش داد. با اینحال خیلی از کاربرها اندازه ی 6.1 اینچی صفحه نمایشگر آیفون ایکس آر رو دلیل خوبی برای انتخاب اون میدونستن.
20 سپتامبر 2019، هجوم انواع آیفون 11 به بازار
اپل در این روز مهم در تاریخچه آیفون ، سه گوشی iPhone 11 ، iPhone 11 Pro و iPhone 11 Pro Max رو روانهی بازار کرد.
iPhone 11
آیفون 11 که ارزونترین موبایل Apple در این سال بود، صفحه نمایشی 6.1 اینچی داشت و در بحث دوربین حرفهایی برای گفتن داشت. دوربین اصلی این گوشی دوگانه بود و هردو لنز 12 مگاپیکسلی بودن. استفاده از لنزهای واید و اولترا واید در iPhone 11 اون رو به گزینهای مناسب برای عکاسی منظره تبدیل میکرد.
iPhone 11 Pro
نسخه پروی ایفون 11 صفحه نمایشی 5.8 اینچی ولی بهمراتب باکیفیتتر از ورژن معمولی داشت. iPhone 11 Pro به دوربینی سه گانه متشکل از سه لنز 12 مگاپیکسلی واید، اولتراواید و تلهفتو مجهز شده بود که اون رو برای عکاسی پرتره هم ایدئال نشون میداد. البته این نسخه از آیفون 11 ، تنوع رنگی مدل ارزونقیمت رو نداشت.
iPhone 11 Pro Max
در کنار آیفون 11 و آیفون 11 پرو ، اپل گوشی آیفون 11 پرو مکس رو هم معرفی کرد که اندازهی صفحه نمایشگر اون 6.5 اینچ بود. بهجز این مورد، تقریبا هیچ تفاوتی بین این مدل و iPhone 11 Pro وجود نداشت. نکتهی جالب دیگه در مورد ایفون های سری 11 اینه که همهی اونها با رم 4 گیگابایتی عرضه شدن و از این نظر هیچ تفاوتی با هم نداشتن.
24 آوریل 2020، عرضه ی نسل دوم آیفون SE
اپل در سال 2020 یک بار دیگه برای راضی نگه داشتن کاربرهایی که به صفحه نمایش کوچیک علاقه دارن، اقدام به تولید iPhone SE کرد. صفحه نمایش 4.7 اینچی رتینا، دکمه ی فیزیکی Home و Touch ID حس نوستالژیک گوشی های قدیمی اپل رو زنده میکرد و بنابراین برای خیلیها جذابیت داشت. البته Apple از نظر امکانات و قابلیتها برای آیفون اس ای کم نذاشت و خیلی از ویژگیهای گوشیهای ردهبالای خودش رو به خریدارهای این مدل تقدیم کرد. آیفون SE به چیپ A13 Bionic ، دوربین قدرتمند و شارژ وایرلس مجهز شد تا کاربرهایی که به گوشی پرچمدار جمع و جور علاقهمند بودن، گزینهی ایدئال خودشون رو پیدا کنن.
23 اکتبر و 13 نوامبر 2020، فصل آیفون های 12
تا اینجای کار، آیفون 12 ، آیفون 12 مینی ، آیفون 12 پرو و آیفون 12 پرو مکس ، آخرین فصل تاریخچه آیفون رو شکل دادن.
iPhone 12 Mini
اپل که تا چند سال پیش برای گوشی های 5.5 اینچی خودش پسوند پلاس رو انتخاب میکرد، سال گذشته یک گوشی مینی با اندازهی صفحه ی 5.4 اینچ رو به بازار معرفی کرد! iPhone 12 mini به پردازنده ی پرقدرت اپل یعنی A14 مجهزه و از آخرین تکنولوژی صفحه نمایش این کمپانی یعنی Super Retina XDR OLED بهره برده. دوربین دوگانه ی موجود روی این گوشی هم پیشرفتهای نرمافزاری زیادی رو تجربه کرده. اما آیفون 12 مینی نسبت به آیفون 12 عملکرد باتری ضعیفتری داره.
iPhone 12
آیفون 12 به جز صفحه نمایش 6.1 اینچی و باتری بادوامتر، تفاوتی با نسخه ی مینی نداره. مقدار رم هردوی این مدلها 4 گیگابایته که نسبت به دورهی عرضه، عدد متوسطی محسوب میشه. حتی در بحث دوربین هم iPhone 12 مثل آیفون 12 مینی دارای دو لنزه؛ در حالی که گوشی های ردهبالای ایفون در سالهای اخیر از سه لنز متفاوت برای دوربین استفاده میکردن.
iPhone 12 Pro
اما Apple برای جلب نظر کاربرهای حرفهایتر، دو مدل دیگه رو هم معرفی کرد. آیفون 12 پرو یکی از این گوشیهاست که نمایشگر 6.1 اینچی و امکانات قابلملاحظهای داره. دوربین این مدل سه لنز متفاوت داره و میتونه تصاویر باکیفیتی رو در شب به ثبت برسونه. البته قابلیتهای iPhone 12 Pro به همینجا ختم نمیشه. بهبود حالت زوم و عملکرد نرمافزاری در کنار استفاده از بهترین سختافزار، این گوشی رو به گزینهای مناسب برای عکاسی تبدیل میکنه.
iPhone 12 Pro Max
اما پیشنهاد اپل برای کاربرهایی که به صفحه نمایش بزرگ علاقه دارن، iPhone 12 Pro Max هست که با صفحه 6.7 اینچی، بزرگترین مدل در تاریخچه آیفون به حساب میاد. مقدار رم این گوشی مثل آیفون 12 پرو 6 گیگابایت هست که میشه اون رو متوسط به بالا ارزیابی کرد. شرکت Apple روی دوربین آیفون 12 مانور زیادی داده و مدعیه عملکرد اون در شرایط نوری ناکافی، نسبت به آیفون نسل قبل 87 درصد بهتر شده. اما گویا آیفون 12 پرو مکس برخلاف انتظارات اپل نتونست به گزینهای مناسب برای عکاسی حرفهای تبدیل بشه.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم تاریخچه آیفون رو تا حد امکان کوتاه و ساده توضیح بدیم و از نقش اپل در توسعهی گوشی های هوشمند بگیم. Apple بهخاطر اتخاذ سیاستهای انحصارطلبانه همیشه مورد انتقاد بسیاری از طرفداران تکنولوژی قرار گرفته، اما بعضی از کاربرها به همین دلیل شیفتهی این برند هستن. شاید اگه سیستم عامل اختصاصی iPhone یعنی iOS در اختیار سازنده های دیگهی اسمارت فون ها قرار میگرفت، امروز شاهد تولید گوشی های باکیفیتتری بودیم. نظر شما در این مورد چیه؟ آیا اپل هنوز شرکتی خلاق و ماجراجو محسوب میشه، یا صرفا به تقاضای بازار پاسخ میده؟
دانلود فایل PDF این مقاله:
سوالات متداول:
اولین آیفون در سال 2007 معرفی شد و سامسونگ دقیقا 2 سال بعد اولین گوشی گلکسی خودش رو به بازار عرضه کرد.
اپل تا حالا 12 سری از گوشی های هوشمند خودش رو طراحی و تولید کرده که در مجموع شامل 29 مدل مختلف میشه.
دلیل قطعی این ماجرا مشخص نیست؛ اما گویا اپل در سالگرد ده سالگی تولید آیفون، تصمیم گرفته اسم محصول اون سالش رو بذاره آیفون 10 و نه آیفون 9.