راه کارهایی برای افزایش سرعت لپ تاپ و PC کند یا قدیمی (بخش دوم)
در بخش اول این مقاله به 9 راه کار برای افزایش سرعت و کارایی لپ تاپ یا کامپیوترهای قدیمی یا کند اشاره کردیم و 4 تا از آن ها را مورد بررسی قرار دادیم. در این بخش از مقاله راه کارهای بعدی افزایش سرعت لپ تاپ و کامپیوتر را بررسی خواهیم کرد. این راه کارها عبارتند از:
- Defrag کردن حافظه
- غیرفعال کردن برنامه های استارت آپ
- استفاده از برنامه های جایگزین
- غیرفعال کردن انیمیشن ها
- مهاجرت به پلتفرم لینوکس
راه کار پنجم برای افزایش سرعت لپ تاپ: هارد خود را Defrag کنید
آیا شما یک هارد دیسک HDD قدیمی دارید؟ پس این راه کار مخصوص شماست (حافظه های SSD نیاز چندانی به Defrag شدن ندارند). یکی از مشکلات معمول هاردیسک های HDD این است که در حین پر شدن هاردیسک فضاهایی از حافظه خالی می مانند و در سراسر آن پراکنده می شوند.
در این هنگام می گویند که حافظه دچار fragmentation یا «تکه تکه شدن» شده است. درایو های SSD کمتر دچار این مشکل می شوند و در عوض هر چه از عمر هارددیسک های HDD بیشتر می گذرد، fragmentation بیشتر اتفاق می افتند. fragmentation باعث می شود که سرعت حافظه به شدت کاهش پیدا کند چرا که پیدا کردن داده ها برای پردازنده مشکل می شود.
با Defrag کردن حافظه خود می توانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید و سرعت سیستم خود را افزایش دهید. برای انجام این کار به Control Panel رفته و در قسمت System and Security روی administrative tools کلیک کنید.
در این صفحه ابزار Defragment and Optimize Drives را انتخاب کنید و در صفحه باز شده ابتدا روی Analyze کلیک کرده تا هر کدام از درایوهای شما بررسی شوند، سپس بر روی Optimiza کلیک کنید تا عمل Defrag شدن انجام شود.
راه کار ششم برای افزایش سرعت لپ تاپ: برنامه های استارت آپ را غیرفعال کنید
یک راه حل خوب برای افزایش سرعت سیستم غیرفعال کردن نرم افزارهای استارت آپ است. این برنامه ها هنگام شروع به کار سیستم (بوت شدن) به صورت خودکار در پس زمینه ویندوز اجرا می شوند. بیشتر این برنامه ها را می توانید در صورت نیاز به صورت دستی باز کنید و نیازی به اجرای خودکار آن ها نیست. با غیر فعال کردن برنامه های استارت آپ غیرضروری می توانید سرعت لپ تاپ یا رایانه خود را افزایش دهید.
برای انجام این کار در ویندوزهای 8 به بعد کلید میانبر Ctrl+Shift+Esc را فشار دهید تا وارد Task Manager شوید. در این پنجره روی زبانه Start-Up کلیک کنید تا لیست برنامه های استارت آپ را مشاهده کنید. در این لیست برنامه هایی که در صورت شروع به کار ویندوز به آن ها نیازی ندارید را غیر فعال کنید. برای انجام این کار به راحتی روی هر نرم افزار کلیک کنید و گزینه Disable را انتخاب کنید.
دقت کنید که آنتی ویروس ها، سرویس های ویندوز، نرم افزارها و سرویس های تولیدکننده لپ تاپ و … را به هیچ عنوان غیرفعال نکنید. می توانید برنامه هایی مثل Adobe Reader یا Babylon را غیرفعال کنید.
راه کار هفتم برای افزایش سرعت لپ تاپ: از برنامه های جایگزین استفاده کنید
کامپیوترها و لپ تاپ های قدیمی ممکن است در اجرای برنامه های جدید یا برنامه هایی که گرافیک سنگینی داشته باشند با مشکل مواجه شوند. برای نمونه نرم افزار فوتوشاپ می تواند یک کامپیوتر متوسط یا ضعیف را عملاً به یک سیستم بی استفاده تبدیل کند. می توان از نرم افزار GIMP به عنوان جایگزینی برای فوتوشاپ استفاده کرد.
اگر به کار با فتوشاپ عادت دارید می توانید از نسخه های پورتابل (Portable) آن استفاده کنید. نرم افزار GIMP به حجم حافظه کمی نیاز دارد و پیچیدگی نرم افزار فتوشاپ را ندارد.
در مورد مرورگر های اینترنت باید گفت که مرورگر گوگل کروم بسیار سنگین است و جچم زیادی از فضای رم را اشغال می کند و قدرت پردازندگی سیستم را کم می کند. حتی سیستم هایی که حافظه رم بالایی دارند هم ممکن است در اجرای این مرورگر با مشکل مواجه شوند. اگر سیستم شما کند است توصیه می کنیم که از مرورگر Edge مایکروسافت یا فایرفاکس موزیلا استفاده کنید.
نسخه خاصی از فایرفاکس با نام Quantum نیز منتشر شده است که از نسخه های دیگر این نرم افزار سبک تر است و نیاز به رم و قدرت پردازندگی بالایی ندارد. از برنامه ها و افزونه های بلاک کننده تبلیغات یا Ad-Blocker نیز می توانید در مرورگرها استفاده کنید تا بارگذاری سایت های اینترنتی سریع تر انجام شود.
لیستی از نرم افزارهای پر استفاده خود را یادداشت کنید و با کمی تحقیق نرم افزارهایی سبک تر و سریع تر را به عنوان جایگزین آن ها دانلود و نصب کنید. تأثیر باورنکردنی این کار را نادیده نگیرید.
راه کار هشتم برای افزایش سرعت لپ تاپ: انیمیشن ها را غیرفعال کنید
با این که انیمیشن ها و جلوه های گرافیکی ویندوز را زیباتر می کنند اما می توانند قدرت پردازندگی و گرافیکی سیستم شما را به شدت کاهش دهند، مخصوصاً در سیستم های قدیمی و سیستم هایی که مصرف انرژی بالایی دارند.
غیرفعال کردن انیمیشن ها باعث می شود ویندوز شما بسیار قدیمی و مانند ویندوز 98 به نظر برسد، اما این کار به معنی دورانداختن جلوه های غیرضروری است و سرعت سیستم شما را به طرز قابل توجهی بالا خواهد برد.
برای انجام این کار در منوی استارت عبارت Adjust the appearance and performance of Windows را جستجو کنید و بر روی آیکون آن کلیک کنید. در کادر باز شده جلوه های گرافیکی مورد نظر خود را غیرفعال کنید و یا با انتخاب گزینه adjust for best performance همه آن ها را با هم غیرفعال کنید. گزینه OK را انتخاب کنید تا تغییرات اعمال شوند.
راه کار نهم برای افزایش سرعت لپ تاپ: از پلتفرم لینوکس استفاده کنید
یک تغییر بزرگ برای افزایش سرعت لپ تاپ یا کامپیوتر حذف سیستم عامل ویندوز و نصب سیستم عامل لینوکس یا توزیع اوبونتو آن بر روی سیستم است. با این که این راه کار برای اجرای بازی ها مناسب نیست اما برای انجام کارهای ساده ای مانند ویرایش متن، شنیدن موسیقی و مرور اینترنت، این کار می تواند با سیستم شما کاری کند که شبیه یک لپ تاپ جدید به نظر برسد.
لینوکس رایگان و نصب آن آسان است. نسخه های زیادی از سیستم عامل لینوکس وجود دارد که هر کدام برای گروه های خاصی از افراد مناسب است، برخی از این نسخه ها مناسب سیستم های کند و با سخت افزار ضعیف است. با نصب یکی از این نسخه ها می توانید لپ تاپ یا کامپیوتر خود را به پرواز درآورید.
قبل از انجام این کار و مهاجرت به پلتفرم لینوکس به خوبی در مورد نسخه های مختلف آن تحقیق و جست و جو کنید.
بیشتر بخوانید:
راه کارهایی برای افزایش سرعت لپ تاپ و PC کند یا قدیمی (بخش اول)
منبع: alphr