چگونه برنامه نویس شویم؟
برنامه نویس کیست؟ برنامه نویس چه می کند؟ اصلا برنامه نویسی به چه معناست؟ آیا برنامه نویسی کار آسانی است؟. این ها سوالاتی است که خیلی ها از خود کرده اند و شاید برایشان حوزه برنامه نویسی جذاب بوده است. برنامه نویسی در تمام دنیا یکی از پر درآمد ترین شغل هایی است که یک نفر می تواند داشته باشد و شاید یکی از عمده ترین دلیل جذب به این حوزه نیز همین باشد.
اما ممکن است این ظاهری زیبا، باطنی سخت و فولادین داشته باشد و برای رسیدن موفقیت در این حوزه نیازمند پیش نیاز های زیادی باشد. ما در این مقاله هر چه که یک برنامه نویس نیاز دارد را توضیح می دهیم.
1- برنامه نویس کیست و چه می کند؟
اگر بخواهیم به طور خلاصه برنامه نویس را تعریف کنیم، می توان به تعریف زیر اشاره کرد:
“برنامه نویس به کسی می گویند که با کد نویسی به کامپیوتر یا هر دستگاه دیگر می گوید که چه کاری را باید انجام دهد“
در واقع هر اتفاقی که درون یک کامپیوتر می افتد زیر سر یک برنامه نویس می باشد. البته این تعریف با کمی تغییر و تصرف می تواند کل برنامه نویس ها را شامل شود. مثلا برنامه نویس وب سایت با کد نویسی هایی که انجام می دهد، در واقع یک سری دستور العمل هایی را برای وب سایت تعریف می کند.
2- برنامه نویسی چه خوبی هایی دارد؟
باید رو راست به شما بگوییم که برنامه نویسی اصلا کار آسانی نیست، و ممکن است این جمله شما را دلسرد کند. اما شاید نکات مثبت آن شما را دوباره دلگرم و مشتاق کند. نکات مثبت زیر را می توان برای یک برنامه نویس نام برد:
عدم وابستگی به مکان یا زمان
برنامه نویسی را می توان درون خانه یا هرجایی که دوست دارید انجام دهید. این موضوع باعث می شود که دیگر نیازی به حضور در شرکت یا محل های دور دست نباشد. به عبارت دیگر شما به راحتی می توانید از خانه بدون هزینه ای کسب درآمد کنید. این موضوع نیز هم در مورد زمان صادق است. شما می توانید کار برنامه نویسی خود را در هر ساعتی از روز شروع یا تمام کنید و نیازی نیست که حتما راس ساعت خاصی کارت ورود و خروج بزنید.
تنوع کاری
حوزه برنامه نویسی تقریبا در همه چیز کارایی دارد؛ از صنایع سنگین مانند ارتش و نیروی هوایی تا موارد کوچک مانند ایجاد یک پیام رسان. این بستگی به شما دارد که به چه حوزه یا حوزه هایی علاقه داشته باشید، ولی در کل دسته شما کاملا باز است. می توانید با کسب تجربه در هر صنایع یا شرکت هایی که دوست دارید مشغول به کار شوید.
راه های مختلف برای یادگیری
روش های زیادی برای یادگیری برنامه نویسی وجود دارد. به طور کلی می توان به اینترنت و کتاب اشاره کرد. در مورد کتاب می توان گفت که کتاب های مختلفی برای یادگیری زبان های برنامه نویسی وجود دارد، ولی ممکن است هر کسی علاقه به خواندن کتاب نداشته باشد یا در زمان خواندن کتاب دچار سردرگمی شود.
اگر دارای وقت و پول کافی می باشید، کلاس های برنامه نویسی می تواند کمک بسیاری به شما در این زمینه کند زیرا در حین یادگیری شما قادر به سوال پرسیدن و حل مشکلاتتان می باشید. روش بهتر برای یادگیری برنامه نویسی اینترنت است. امروزه بخاطر اینترنت دسترسی به کلیپ های آموزشی یا کلاس های آنلاین خیلی راحت تر شده است.
امروزه در اینترنت تعداد زیادی کلیپ آموزشی در هر زمینه ای وجود دارد و این موضوع باعث شده که یادگیری برنامه نویسی خیلی سریع و بدون هزینه صورت گیرد.
3- برنامه نویسی چند دسته هستند؟
برنامه نویسی تقریبا در هر حوزه ای کارکرد دارد ولی اگر بخواهیم آن ها را دسته بندی کنیم، می بایست 3 دسته برای آن لحاظ نمود.
برنامه نویسی موبایل:
نرم افزار هایی که شما در موبایلتان استفاده می کنید همگی مدیون برنامه نویسی موبایل می باشد. برنامه نویسی موبایل شامل سیستم عامل و نرم افزار های کاربردی می باشد. به دلیل آنکه اکثریت مردم جهان رو به تلفن های هوشمند آورده اند، برنامه نویسی در حوزه موبایل می تواند یکی از شغل های پر درآمد و متنوع باشد. برای مثال زبان برنامه نویسی Swift برای iOS بوده و می توان با آن به برنامه نویسی موبایل های آیفون پرداخت.
برنامه نویسی وب:
هر آنچه که شما در اینترنت جستجو می کنید و می بینید همگی بخاطر برنامه نویسی وب می باشد. از لحاظ شغلی نیز این زمینه کاملا باز و متنوع می باشد و هر کس که وارد این حوزه شود می تواند با کسب و کار های مختلف در ارتباط باشد. برنامه هایی مانند PHP، JAVASCRIPT و … از نمونه های زبان برنامه نویسی در این حوزه می باشد.
برنامه نویسی دسکتاپ:
برنامه نویسی دسکتاپ یکی از پر درآمد ترین و متنوع ترین شغل در حوزه برنامه نویسی می باشد. زبان های برنامه نویسی نیز برای این حوزه بسیار زیاد می باشد و نمی توان گفت که یک زبان برنامه نویسی از بقیه بهتر یا سر تر است. این شغل به دلیل تنوع کاری، نیازمند خلاقیت بالایی نیز می باشد.
4- سوالاتی که باید قبل از ورود به این حوزه از خود پرسید
اگر تازه می خواهید وارد حوزه برنامه نویسی شوید، حتما یک سری سوال را از خود بپرسید؛ و از همه مهمتر با خود رو راست باشید.
چرا می خواهید برنامه نویسی را یاد بگیرید؟
حتما از خود بپرسید که چرا می خواهید وارد این زمینه بشوید. آیا بخاطر درآمد بالاست؟ یا از روی علاقه است؟ یا بخاطر اینکه همه سراغ آن می روند؟
همانطور که قبلا گفته شد کار برنامه نویسی بسیار سخت است و نیازمند حوصله و صبر می باشد. اگر انتظار دارید که سریع یاد بگیرید یا تحمل بالا و پایین شدن را ندارید، باید از الان بگوییم که مسیر را اشتباهی در حال طی کردن هستید. زیرا برنامه نویسی یک شبه انجام نمی شود و شکست خوردن در این حوزه بسیار محتمل می باشد.
از طرفی اگر فکر می کنید که با یادگیری برنامه نویسی (در هر حوزه ای) پول پارو خواهید کرد، پس باید بگوییم که اشتباه سختی را مرتکب شده اید. حوزه برنامه نویسی الزاما پول ساز نیست و این موضوع در مورد اوایل کار کاملا صادق است. اگر می خواهید در این زمینه موفق شوید باید در ابتدای کار یا به صورت رایگان یا با درآمد کم مشغول به کار شوید. دلیل این کار هم بخاطر ایجاد یک پرتفلیو یا رزومه کاری است که جلوتر به شما توضیح می دهیم.
اما اگر از روی علاقه می خواهید به سمت برنامه نویسی بروید، بدانید که حتما در این زمینه موفق می شوید. علاقه همیشه حرف اول را در موفقیت و تحمل مشکلات می زند.
کدام دسته از برنامه نویسی را می خواهید یاد بگیرید؟
بعد از آنکه از خود پرسیدید که چرا می خواهید برنامه نویسی را شروع کنید، تعیین کنید که در کدامین از برنامه نویسی ها می خواهید وارد شوید. با اینکه کد نویسی ظاهری یکسان دارد ولی در باطن به طور کلی با یکدیگر فرق می کنند. برنامه نویسی سایت با برنامه نویسی موبایل کاملا متفاوت است زیرا نوع کاری و مشتریان شما به طور کلی با یکدیگر فرق دارند و هر یک انتظارات خاص خود را دارا می باشند.
5- تمرین و ایجاد پرتفلیو
بعد از طی کل فرایند های گفته شده حتما می بایست شروع به کد نویسی کنید. تنها راه موفقیت در حوزه برنامه نویسی این است که فقط تمرین کنید. بدون تمرین نمی توانید مشکلات خود را بیابید.
با انجام تمرین، شما قادر به ارزیابی مشکلات خود بوده و دیگر آن مشکلات را در حین انجام پروژه تکرار نمی کنید. بعد از تمرین و پیدا کردن مشکلات خود حتما نمونه های کاری برای خود ذخیره داشته باشید. این کار باعث می شود که زمانی که مشتری ای به شما رجوع کرد، شما با نشان دادن نمونه کار خود در مشتری ایجاد اعتماد کنید.
6- نکاتی که باید لحاظ کنید
تسلط بر روی زبان های برنامه نویسی
اگر یک زبان برنامه نویسی را شروع کردید، حتما سعی کنید روی آن یک تسلط کافی پیدا کنید. تا موقعی که این کار را انجام نداده اید به هیچ وجه سراغ زبان برنامه نویسی بعدی نروید چون این کار باعث سردرگمی شما می شود.
گرفتن کار
حتما پس از آنکه بر روی مهارت های خود تسلط پیدا کردید، شروع به گرفتن کار کنید. این کار باعث می شود که هم بر روی بازار کار تسلط پیدا کنید، هم مشتری هایتان را شناسایی و ارزیابی کنید. از طرفی، اعتماد به نفس شما با گرفتن چند کار بالا می رود و این موضوع در موفقیت شما بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
نترسید
فقط شروع به کار کنید و از چیزی نترسید. شکست و زمین خوردن در این حوزه کاملا امری عادی می باشد و اگر ترس بر روی شما تسلط پیدا کند، مطمئن باشید که موفق نخواهید شد. پشتکار و نداشتن ترس یکی از عوامل موفقیت در این حوزه می باشد.
ارتباط با سایر برنامه نویس ها
اگر در زمان کد نویسی دچار مشکل شدید حتما از دیگر برنامه نویس ها درخواست کمک کنید. نگران از دست دادن کد یا ایجاد یک رقیب برای خود نباشید، زیرا یکی دیگر از عوامل موفقیت ارتباط با دیگران است که باعث می شود کار شما سریع تر انجام شود.
مهم نیست که شما در چه سنی باشید یا در چه کاری مشغول هستید. اگر علاقه به برنامه نویسی دارید، شروع به کار کنید و از چیزی نترسید. مطمئن باشید که اگر علاقه در کارتان باشد، هیچ مانعی جلودار شما نخواهد بود.