پرفروش ترین کنسول تاریخ گیم
وقتی اولین کنسول بازی تاریخ، به نام مگناوکس ادیسه (Magnavox Odyssey) در سال 1972 عرضه شد، هیچکس حتی به این موضوع فکر هم نمیکرد که روزی صنعت بازیهای کامپیوتری و کنسولهای بازی، به یکی از پردرآمدترین قسمتهای اقتصاد دنیا تبدیل بشه. این تغییر بوجود آمده در حوزه سرگرمی یا همون Entertainment، اونجوری که امروز میبینیم رو بیشک مدیون عواملی مثل خلق کنسولهای بازی خانگی هستیم.
کاملا مشخص است که بین اولین کنسول بازی یعنی همون Magnavox Odyssey تا جدیدترین کنسولهای بازی مثل PS5 یا Xbox Series X/S فرق خیلی زیادیه ولی یادمون باشه که هرکدوم در زمان خودشون یک نوآوری بی همتا داشتن که همون باعث مطرح شدنشون شد و این نوآوری بوجود اومده در نرمافزار یا سخت افزار هر کدوم ازین کنسولهای بازی، باعث شد تا اون محصول بین مردم مطرحتر بشه و با رقیبای خودش با استفاده از این نوآوری رقابت کنه ولی این نوآوری و خلاقیت پیاده شده روی سیستم جدید تنها علت فروش اون نیست. برای مثال، پرفروش ترین کنسول بازی دستی در تاریخ، کنسول بازی نینتندو سوویچ (Nintendo Switch)، سختافزار یا نرمافزار خاص و خارق العادهای نداره، ولی این که کاربر بتونه ادامه همون بازیای رو که روی کنسول دستیش بازی میکنه رو بلافاصله روی صفحه نمایش بزرگتری مانند تلویزیون یا مانیتور بازی کنه خیلی ایده قشنگیه، مخصوصا وقتی اون بازی، بازیای مثل The Legend of Zelda: Breath of The Wild یا Metroid Dread یا بازیهای خفن دیگهای که فقط روی این کنسول میشه تجربهشون کرد که در لیست بهترین بازی های نینتندو سوویچ میتونید آنها ببینید و همین موارد باعث شدن تا این کنسول دستی فوق العاده، تبدیل بشه به پرفروش ترین کنسول دستی.
پرفروش ترین کنسول های تاریخ
از زمانی که رقابت بین کنسولهای بازی شروع شد و این صنعت بین مردم دنیا پر طرفدار شد، هیچوقت دلیل برتری یا فروش بهتر یک محصول کاملاً واضح نبود. قدرت سخت افزاری، ظاهر، بازیهای انحصاری یا نوع استفاده از اون کنسول از چیزایی هستن که در فروش اونها تأثیر دارند ولی نمیشه گفت که دقیقاً یکی از این موارد، کلید موفقیت و فروش اون کنسوله. در ادامه به 5 مورد از پرفروش ترین کنسولهای تاریخ اشاره کرده و تلاش میکنیم علت این موفقیت را مشخصتر کنیم.
PlayStation 3 – تعداد 87 میلیون نسخه
از نظر سونی، پلی استیشن 3، PS3 یا همون پس اس تری خودمون، کم فروشترین کنسول بازی تاریخه، البته اگه از نظرشون پنجمین کنسول پرفروش تاریخ، فروش ضعیفی داشته، پیشنهاد میکنم که حرفی هم در مورد نظرشون نزنیم. این فروش پایین البته از نظر سونی رو میشه اینجوری دید که شاید توقعشون از فروش پلی استیشن 3 در دنیای رقابتی کنسولهای نسل هفتم بازی که هر کدوم از پرفروش ترین کنسول تاریخ بودن، خیلی بیشتر از نتیجهای بوده که بهش رسیدن.
تازه قسمت جالبش اینه که همه کنسولهای رقیب پلی استیشن 3، یعنی Xbox 360 و Nintendo Wii، از پرفروش ترین کنسول های بازی در جهان هستند و اگر 5 کنسول پرفروش بعد از پلی استیشن 3 رو هم بخوایم به لیستمون اضافه کنیم، میبینیم که هر کنسول بازی نسل هفتم، واقعا پرفروش بودند و به همین دلیل میگیم در نسل هفتم کنسولها، رقابت خیلی سخت بوده.
یادمون نره که انتشار بازیهای انحصاری مثل LittleBigPlanet، Gran Turismo 5 یا سری بازی Uncharted به فروش این کنسول خیلی کمک کرد و به خاطر گرافیک فوق العاده، رقابت را برای کنسولهای دیگر بازار، دشوارتر کرد. عرضه بازیهای پرطرفداری مانند GTA V و The Last of Us در پایان نسل هفتم، یعنی نسلی که از پرفروش ترین کنسول تاریخ بودند، یعنی حدود سال 2013 به فروش بیشتر این کنسول کمک کرد و درآخر، تعداد دستگاه پلی استیشن 3 فروخته شده را به 87 میلیون نسخه رساند.
Nintendo Wii – تعداد 101.53میلیون نسخه
وقتی نینتندو برای اولین بار در سال 2006 کنسول پرفروش تاریخ خودش رو یعنی نینتندو وی (Wii)، معرفی کرد، تعداد زیادی از گیمرها باور داشتند که بازی با استفاده از کنترلهای حرکتی، ایده خوبی نیست و نینتندو با این کار، میخواد تلاش کنه تا شکست کنسول قبلی خودش یعنی نینتندو گیم کیوب (GameCube) را در فروش که بر خلاف انتظارش، فقط 21.7 نسخه فروخت، جبران کند.
ولی زمانی که نینتندو وی را عرضه کرد، نظرها عوض شد و بعد از استفاده مردم از این دستهها، دیدند که استفاده از کنترلهای حرکتی به جای دستههای بازی ساده یا همون کلاسیک خودمون، تجربه خفنی بوده که همین موضوع تاثیر خیلی زیادی در فروش این کنسول گذاشت و همین نوآوری در تولید دسته باعث شد این کنسول در شرکت نینتندو خیلی پرفروش بشه.
بازیهایی مثل Wii Fit، Wii Sports و Just Dance که از بازیهای انحصاری نینتندو وی بودن و با تمرکز روی کنترل با استفاده از حرکت ساخته شده بودند، فروش فوق العادهای داشتند و هر کدوم از اونا بیشتر از ده میلیون نسخه فروختند. جدا از این نوع بازیها که با تمرکز به حرکت ساخته شدند، بازیهای خیلی خوب دیگهای مثل Donkey Kong Country Returns ،WarioWare Smooth Moves و … از دسته بازیهایی بودند که خیلی کمتر درموردشون صحبت شد ولی انقدر بازیهای خوبی هستند که حداقل یکبار هم که شده، ارزش تجربه کردن رو داشته باشن، و همه این موارد دست به دست هم دادن تا در نهایت کنسول نینتندو وی تبدیل شد به پرفروش ترین کنسول تاریخ نینتندو.
PlayStation 1 – تعداد 104.25 میلیون نسخه
اولین قدم سونی در صنعت گیم و دنیای کنسولهای بازی، همون قدمی بود که باعث شد کل این صنعت از اون روز به بعد خیلی تغییر کنه و از اون روز هم همچنان هربار و در هر نسل از کنسولهای بازی تاثیرات قدم اول رو میبینیم. کنسول پلی استیشن وان یا PS1، در مقایسه با بقیه کنسولهای بازی هم نسل خودش مثل Sega Saturn و نینتندو 64(N64)، پردازنده خیلی قوی داشت که اصلا با هدف ساخت بازیهای با کیفیت و موفق، برای این کنسول تولید و طراحی شده بود.
بازیهایی مانند Resident Evil و Spyro، Crash Bandicoot، Final Fantasy، Tekken و Metal Gear Solid از جمله بازیهایی هستند که این کنسول بازی رو به یکی از پرفروش ترین کنسول های تاریخ و غیر قابل شکست در نسل خودش تبدیل کردند. پلی استیشن 1، دنیای بازیها کامپیوتری رو به یک دنیای سه بعدی (3D) تبدیل کرد و شرکتهای سازنده بازی رو مجبور کرد تا بازیهای سه بعدی تولید و طراحی کنند. به طور کلی، بیش از 104 میلیون نسخه از کنسول بازی PS1 فروخته شد.
PlayStation 4 – تعداد 115.4 میلیون نسخه
کنسول بازی پلی استیشن 4 یا PS4 یا PlayStation 4 دومین کنسول پرفروش تاریخه. این کنسول رقیبای هم نسل خودش رو، یعنی Xbox One و Wii U را به خوبی شکست داد، البته یه قسمتی از این موفقیت رو مدیون شکست کنسولبازی نینتندو Wii U بود که طرفدارای دنیای گیم رو از خودش دلسرد کرد و اونا هم بیشتر به سمت ایکس باکس و پلی استیشن اومدن.
جدا از موفقیت خود این کنسول به عنوان یکی از بهترین کنسولهای بازی، عرضه بازیهای مورد انتظاری مثل Horizon Zero Dawn، God of War و ادامه سری بازی Uncharted یعنی Uncharted 4 و Uncharted: The Lost Legacy، قسمت دوم بازی The Last of Us Part 2 و تعداد دیگهای از بازیهای انحصاری پلی استیشن که میتونید در لیست 24 بازی برتر PS4 رو ببینید، به موفقیت و فروش بیشتر این کنسول بازی، کمک کردند.
در حال حاضر PS4 با رتبه دوم پرفروش ترین کنسول بازی تاریخ که بیش از 115 میلیون نسخه فروخته و این فروش همچنان، به خاطر موجود نبودن کنسولهای نسل جدید( پلی استیشن 5 و ایکس باکس سریز اس و ایکس) در بازار جهان، ادامه داره. شاید این کنسول پرفروش ترین کنسول بازی تاریخ نباشه، ولی بیشک یکی از پرطرفدار ترین کنسولهای بازی تاریخ است و در همین نسل تعداد خیلی زیادی از بهترین بازیهای تاریخ عرضه شدن که تعدادی از اونا رو هم نام بردیم.
PlayStation 2 – تعداد 157.68 میلیون نسخه
زمانی که کنسول پلی استیشن 1 عرضه شد، به بدترین شکل ممکن، کنسول Sega Saturn را شکست داد و وقتی که سگا تلاش کرد با عرضه کنسول بازی Sega Dreamcast بازار را دوباره در دست خودش بگیره و محصول جدیدش رو به کنسول پرفروش تاریخ تبدیل کنه، سونی با عرضه کنسول PS2 یا پلی استیشن 2، باعث شکست سخت کنسول سگا DreamCast شد که همین شکست، زمینهی خداحافظی همیشگی سگا از تولید، عرضه و فروش کنسولهای بازی شد. پی اس تو، تبدیل به پرفروش ترین کنسول تاریخ شد، زیرا از نظر قدرت پردازش، دقیقا عین پلی استیشن 1 در زمان عرضه، نسبت به رقبای هم دوره خودش برتر بود و در کنار این برتری در قدرت، پلی استیشن 2 یک DVD Player داخلی داشت که به خودی خود یک برتری متفاوت نسبت به رقبا بود چون در اون زمان قیمت یک دستگاه DVD Player شاید از خود کنسول پی اس 2 هم بیشتر بود پس اینکه همچین آپشنی هم روی این دستگاه وجود داشت، به ارزش این دستگاه اضافه میکرد.
تازه، کلی بازی انحصاری برای این کنسول عرضه شد که به بیشتر فروخته شدن اون خیلی کمک کرد. بازیهایی مثل God of War 1,2، Final Fantasy X و Final Fantasy XII و همچنین همکاری بین پلی استیشن و دیزنی که در نهایت باعث تولید بازیهای پرطرفداری مانند Kingdom Hearts و Kingdom Hearts 2 شد، که از جمله بازیهایی بودند که به فروش این کنسول خیلی کمک کردند. در کل طول عمر کنسول PlayStation 2، تعداد 157.68 میلیون نسخه از اون به فروش رسید، و این کنسول رو تبدیل به پرفروش ترین کنسول تاریخ کرد.
اینبار جنگ، جنگ FPS
شاید برای شما هم این سوال پیشاومده باشه که fps چیست؟ fps مخفف سه کلمه Frames Per Second است، یعنی تعداد فریم در هر ثانیه. هر فریم یک تصویر است که در لحظه از کارت گرافیک خارج شده و به صفحه نمایش ارسال میشه، به تعداد این فریمی که در هر ثانیه به صفحه نمایش فرستاده میشه رو fps یا نرخ فریم بر ثانیه گفته میشه.
پرفروش ترین کنسول مایکروسافت
با در نظر داشتن مفهوم FPS، در ادامه بطور مختصر به مقایسه PS5 با XBOX SERIES X میپردازیم و تلاش میکنم خیلی کوتاه تفاوتهاشون باهم رو بگیم.
مایکروسافت، در عرضه نسخه اول کنسول نسل هشتم خودش، یعنی Xbox One، که به خاطر ضعیف بودن از نظر سخت افزاری و در مقایسه با رقبا، از بازار دنیای گیم عقب موند، که تلاش کرد تا این ضعف رو با عرضه نسخه پیشرفته نسل هشتم خودش، یعنی Xbox One X جبران کنه ولی همچنان از تنها رقیب خودش یعنی کنسولهای بازی سونی در بازار عقب بود. حتی با وجود برتری واضح قدرت پردازش Xbox One X نسبت به PlayStation 4 Pro، کنسول Xbox One X پرفروش ترین کنسول مایکروسافت نشد و جایگاه پرفروش ترین کنسول مایکروسافت هنوزم که هنوزه دست Xbox 360 افسانهایه.
همین موضوع زمینهای رو ایجاد کرد تا مایکروسافت در طراحی و تولید کنسولهای نسل نهم خودش، برتری قدرت پردازش رو حفظ کنه. با عرضه کنسولهای نسل نهم هر دو برند سونی و مایکروسافت با اسمهای PlayStation 5، Xbox Series X و Xbox Series S، باز هم فضای رقابل سختتر از همیشه برقرار، اینبار هم موضوع ظاهر کنسولها بود، هم قدرت سختافزاری و بخصوص بازیهای انحصاری هر کنسول که در این نسل قراره هر جفت سونی و مایکروسافت حسابی بترکونن، ولی به علت عدم موجودی اونا در بازار جهانی، در این لیست پرفروش ترین کنسول بازی نیستن چون هنوز تعداد فروخته شدهشون به رتبه 10 لیست هم نمیرسه، چه برسه به اینکه بخوایم در پنج کنسول پرفروش جاشون بدیم.
مقایسه PS5 با Xbox Series X
در حال حاضر قیمت اعلام شده برای کنسول سونی PlayStation 5 که در دو نسخه دیجیتالی و معمولی (با دیسک درایو بلوری) عرضه شده، به ترتیب 399 دلار و 499 دلار هست،و این درحالیه که قیمت کنسولهای مایکروسافت یعنی Xbox Series X و Xbox Series S ،به ترتیب 499 دلار و 299 دلار اعلام شده.
کنسول Xbox Series X با توان گرافیکی 12.14 ترافلاپ و 1 ترابایت فضای ذخیره سازی SSD، درحالی که کنسول PlayStation 5 با توان گرافیکی 10.28 ترافلاپ و 825 گیگابایت فضای ذخیره سازی SSD عرضه شده است و هر دو کنسول توانایی اجرای بازیها تا 120 fps و با رزولوشن 8K, 4K, 2K و Full HD رو دارند. ولی به خاطر قدرت گرافیکی بالاتر کنسول Xbox Series X، کیفیت گرافیکی بازیها، و fps آنها در این کنسول ممکنه بهتر باشند.
لازمه که اول بگیم، کنسول Xbox Series S که با هدف دسترسی افراد خیلی بیشتری به بازیهای کامپیوتری تولید و طراحی شد، سختافزار استفاده شده داخل اون کمی از هم نسلیهای خودش ضعیف تره که اصلا علت قیمت پایین اون هم همینه. کنسول ایکس باکس سریز اس، از نظر قدرت پردازش گرافیکی مثل کنسول پیشرفته مایکروسافت در نسل هشت، یعنی Xbox One X هست که حدود 4 ترافلاپ میشه و در کنار اون با 500 گیگابایت فضای ذخیره سازی SSD تولید میشه. این تفاوت در قدرت پردازش گرافیکی، یعنی بازیها امکان اجرای با رزولوشن بالاتر از 2K و تعداد فریم 60 fps رو ندارند حتی با این وجود که خارج از بازیها میتواند تا رزولوشن 4K را با 60 fps نمایش دهد.
حرف آخر
از مگناوکس اودیسه تا پلی استیشن 5 راه خیلی زیادیه و در این راه هم اتفاقات مختلف افتاده تا برسیم به پرفروش ترین کنسول تاریخ، با هر نسل از این کنسولهای بازی، خود بازیها هم پیشرفت کردن و بعد از گذشت هر نسل، توقع خود ما به عنوان دنبال کننده یا مصرف کننده هم عوض میشه و شاید این مهمترین نکته در پرفروش بودن یا نبودن کنسولهای بازی میشه. ولی نباید فراموش کنیم که کاری که پلی استیشن دو کرد، تاثیرش رو فقط با عرضه اولین کنسول بازی میشه مقایسه کرد.
در بازار امروز، دیگه بین کنسولها تفاوت چشم گیری مثل اون چیزی که در زمان عرضه PlayStation 1 دیدیم، نمیبینیم. دیگه تفاوتها نمیتونن انقدر چشم گیر باشن که بحث سلیقه در انتخاب مصرف کنندگان تاثیر میذاره. این سلیقهست که مشخص میکنه کدوم مصرف کننده با دسته DualSense راحتتر بازی میکنه و کدوم با دسته Xbox، یا اینکه کدوم بازیهارو، مثل God of War: Ragnarok برای PS5 یا Forza Horizon 5 برای Xbox Series X/S بیشتر دوست داره که در این انتخاب تاثیر گذارهستن.
سوالات متداول:
ترافلاپ یا Terflop روشی است برای محاسبه قدرت پردازشی کامپیوتر که در آن به جای فرکانس از اعداد و ریاضیات برای نشان دادن مقدار قدرت استفاده میشود.
نام تجاری دسته مخصوص PS5 میباشد که با همین اسم جدا از خود کنسول هم فروخته میشود.
fps به معنای تعداد تصویر نمایش داده شده در یک ثانیه است ولی hz به معنای تعداد دفعاتی است که تصویر مانیتور در یک به روزمیشود.