راهنمای خرید کارت گرافیک برای مبتدیها
برای کسانی که اولین بار میخواهند یک کامپیوتر گیمینگ تهیه کنند، کارت گرافیک مهمترین قطعهای است که باید انتخاب کنند. در این راهنمای کوتاه ما 4 نکته مختلف که باید زمان خرید کارت گرافیک در نظر داشته باشید را برای شما لیست کردهایم. با درک این 4 نکته شما میتوانید راحتتر کارت گرافیک مورد نیاز خودتان را تهیه فرمائید.
1- Nvidia یا AMD
اولین نکتهای که زمان خرید کارت گرافیک گیمینگ باید در نظر داشته باشید این است که فقط دو تولید کننده اصلی پردازنده گرافیکی تولید میکنند: Nvidia و AMD
البته با وجود اینکه Nvidia و AMD تنها تولیدکنندههای اصلی پردازنده گرافیکی هستند، این دو کمپانی لایسنس محصولات خودشان را به شرکتهای دیگر هم میفروشند و این کمپانیها نیز میتوانند پردازندههای گرافیکی NVIDIA و AMD را بفروشند. کمپانیهایی مانند ASUS، EVGA، گیگابایت، MSI و… کارت گرافیکهای خودشان را با پردازنده گرافیکی AMD و NVIDIA به فروش میرسانند.
این کمپانیها معمولا فرکانس ساعت، دستگاههای خنک کننده و نرمافزارهای مختلفی روی کارت گرافیکهای خودشان دارند. بنابراین با اینکه ممکن است GPU کارت گرافیکهای مختلف یکی باشد اما تمام آنها سیستم خنککننده، نرم افزار و مطمئنا عملکرد متفاوتتری نسبت به یکدیگر دارند.
پردازنده گرافیکی کدام شرکت بهتر است؟
اگر روی شرکت خاصی تعصب ندارید و عملکرد خوب تنها هدف شما است، مقایسه عملکرد نسبت به قیمت بهترین فاکتور برای انتخاب و خردی کارت گرافیک گیمینگ است.
به نظر من (در زمان نوشتن این مقاله) با توجه به قیمت نسبت به عملکرد کارت گرافیکهای Nvidia عملکرد خیلی بهتری دارند.
البته قیمت کارت گرافیک همیشه ثابت نیست و کارت های گرافیک لایههای عملکردی مختلفی دارند. در برخی لایهها کارت گرافیکهایی که براساس پردازنده گرافیکی Nvidia ساخته شدهاند به توجه به قیمت عملکرد بهتری دارند. در برخی لایههای دیگر ممکن است یک کارت گرافیک AMD انتخاب بهتری برای شما باشد.
بنابراین هیچ جواب واضحی برای این سوال که کدام تولیدکننده پردازنده گرافیکی عملکرد بهتری دارد وجود ندارد. در واقع این موضوع تا حدود زیادی به بودجه شما و قیمت کارت گرافیک های موجود در بازار بستگی دارد.
کارت گرافیک کدام شرکت بهتر است؟
در کنار سوال پردازنده گرافیکی کدام شرکت بهتر است ممکن است برای شما سوال باشد که کارت گرافیک کدام شرکت بهتر است؟
واقعیت این است که اغلب تولیدکنندههای کارت گرافیک، محصولات با ارزشی تولید میکنند. بنابراین پاسخ این سوال هم تقریبا همان چیزی است که در قسمت قبلی به آن اشاره شد: این موضوع کاملا به قیمتها بستگی دارد.
در حال حاضر بازار کارت گرافیک با یک بینظمی بزرگ روبرو شده است. ماینرها بازار را تقریبا خالی کردهاند و قیمتها تقریبا به بالاترین میزان خودشان رسیدهاند. البته قبل از اینکه ماینینگ چنین آسیبی به بازار بزند هم برخی کارت گرافیکها به صورت مداوم با نوسان شدید همراه بودند.
همچنین قیمت کارت گرافیک به فروشنده آن نیز بستگی دارد و ممکن است در زمانی که یک فروشنده خاص در حال برگزاری کمپین خاصی باشد، قیمت محصولاتش را به شدت پائین بیاورد. بنابراین همیشه بهتر است قبل از خرید کارت گرافیک قیمتها را بررسی کنید.
برخی از مشهورترین تولیدکنندگان کارت گرافیک عبارتند از:
- ASUS
- EVGA
- MSI
- Gigabyte
- Zotac
- Sapphire
- XFX
اگر پردازنده گرافیکی خودتان را انتخاب کردهاید ولی میخواهید ارزانترین کارت گرافیک را انتخاب کنید، بهتر است یکی از تولیدکنندههای بالا که قیمت آن معقولتر است را انتخاب کنید. درست است که کارت گرافیکهای گران قیمتتر سیستم خنککننده بهتری دارند اما تفاوت کارت گرافیک را در دنیای گیمینگ سیستم خنککننده آن تعیین میکند و سیستم خنککننده در زمان خرید کارت گرافیک خیلی اهمیت ندارد.
بنابراین اگر مشکل هزینه ندارید و میخواهید سیستم خنککننده بهتری داشته باشید، میتوانید این کار را انجام دهید، ولی اگر بودجه نامحدود ندارید، میتوانید با انتخاب یک کارت گرافیک ارزانقیمتتر هزینههای خودتان را کاهش دهید.
2- چه بازیهایی انجام میدهید؟
یکی دیگر از موضوعاتی که هنگام خرید کارت گرافیک از اهمیت بالایی برخوردار است، نوع بازیهایی است که انجام میدهید.
از لحاظ تئوری اگر به بازیهای گرافیکی علاقه دارید، کارت گرافیکی که میخرید هرچقدر قدرتمندتر باشد بهتر است. بازیهای مانند ویچر 3، PUBG، Battlefield 1 و بازیهای VR به کارت گرافیک بهتری نسبت به دوتا 2 یا ماینکرافت نیاز دارند.
بنابراین اگر فردی هستید که به بازیهای سبکتر علاقه دارد، میتوانید با انتخاب یک کارت گرافیک سبکتر در هزینههای خودتان صرفهجویی نمایید. از طرفی اگر میخواهید بازیهای گرافیکی را روی سیستم خودتان اجرا کنید، حتما مطمئن شوید که یک کارت گرافیک کاملا قوی تهیه میکنید.
3- رزولوشن و ضریب رفرش شدن مانیتور
در کنار بازیهایی که انجام میدهید، شما در زمان خرید کارت گرافیک باید به رزولوشن مانیتور خودتان هم توجه کنید.
هرچقدر رزولوشن مانیتور بیشتر باشد، در هر فریم باید پیکسلهای بیشتری رندر شوند و هرچقدر تعداد پیکسلهایی که باید رندر شوند بیشتر باشد، پردازنده گرافیکی باید سختتر فعالیت کند. به زبان ساده بازیها با رزولوشن بیشتر، به منابع بیشتری هم نیاز دارند.
اگر شما قصد خرید یک کامپیوتر گیمینگ را دارید که بتوانید روی یک مانیتور 4k بازی کنید، باید مطمئن شوید که یک کارت گرافیک با کیفیت تهیه میکنید.
از طرفی دیگر، اگر بازی کردن با یک مانیتور 1080p هم میتواند شما را راضی کند، میتوانید با خرید کارت گرافیک ارزان قیمتتری که بتواند بازیها را با فرمت 1080p هم اجرا کند، پول خودتان را برای دیگر قطعات کامپیوتر نگه دارید.
چیزی که باید در نظر داشته باشید این است که اگر در آینده قصد دارید یک مانیتور 4K تهیه کنید و اکنون میتوانید یک کارت گرافیک با کیفیتتر بخرید، باید همین کار را انجام دهید. با این روش هنگامی که مانیتور خودتان را تهیه کردید، دیگر نیازی نیست کارت گرافیک خودتان را به منظور سازگاری با آن ارتقاء دهید.
ضریب رفرش شدن مانیتور
اگر قصد خرید یک پردازنده گرافیکی جدید را دارید، باید درکنار رزولوشن ضریب رفرش شدن مانیتور (Refresh Rate) را هم در نظر بگیرید.
همانطور که رندر کردن تعداد پیکسلهای بیشتر در طول هر فریم فشار بیشتری به پردازنده گرافیکی وارد میکند، اینکه پردازنده گرافیکی را وادار کنیم در طول هر ثانیه فریمهای بیشتری را رندر کند هم فشار زیادی به آن وارد میکند.
مانیتورهایی که ضریب رفرش بیشتری دارند گیمپلی روانتری دارند اما فشار بیشتری هم به کارت گرافیک وارد میکنند.
بنابراین اگر به یک کامپیوتر با کیفیت برای گیمینگ رقابتی نیاز دارید و به منظور برتری داشتن نسبت به رقبا میخواهید از یک مانیتور با ضریب رفرش بالا استفاده کنید، احتمالا باید یک کارت گرافیک رده بالا داشته باشید تا بتوانید با این ضریب رفرش کار کنید.
4- سازگاری
همانطور که باید مطمئن شوید پردازنده و مادربرد یا مادربرد و کیس با یکدیگر تطابق دارند، هنگام خرید کارت گرافیک هم باید مطمئن شوید که با دیگر اجزای رایانه سازگار است.
هنگامی که درمورد سازگاری کارت گرافیک صحبت میکنیم، باید دو نکته را بررسی کنیم تا مطمئن شویم کارت گرافیک با دیگر اجزای کامپیوتر سازگار است:
- منبع تغذیه
- کیس
درمورد سازگاری کارت گرافیک با دیگر قطعات ممکن است مشکلات دیگری هم پیش بیاید، اما این مشکلات تقریبا کوچک هستند و خیلی هم کمیاب میباشند. اما منبع تغذیه و کیس اجزای اصلی هستند که باید بررسی شوند و مطمئن شوید کارت گرافیک شما با آنها سازگار است.
منبع تغذیه
کارت گرافیک بزرگترین مصرفکننده انرژی کامپیوتر است. بنابراین باید مطمئن شوید منبع تغذیه شما میتواند نیازهای کارت گرافیک را رفع نماید.
برای بررسی اینکه منبع تغذیه شما به اندازه کافی قوی است، دو روش وجود دارد:
روش ساده
1- حداقل برق موردنیاز کارت گرافیک را بررسی کنید
2- منبع تغذیهای تهیه کنید که کمی بیشتر از میزان توصیه شده روی کارت گرافیک قدرت داشته باشد.
روش بهتر
1- رتبه ریل +12v موردنیاز کارت گرافیک خودتان را پیدا کنید
2- منبع تغذیهای بخرید ضریب بیشتری روی ریل+12v خودش داشته باشد.
کارت گرافیک انرژی موردنیاز خودش را از ریل +12v تامین میکند و بنابراین ریل +12v بهتر نشان میدهد که آیا منبع تغذیه میتواند انرژی موردنیاز کارت گرافیک شما را تامین کند یا خیر.
همچنین ریل +12v یکی از راههای آسان برای جلوگیری از خریدن منبع تغذیههای ارزان میباشد. خیلی از تولیدکنندههای منبع تغذیه تقلبی ادعا میکنند که محصول تولیدی آنها میتواند انرژی بیشتری نسبت به توان واقعی که دارد تامین کند. معمولا ریل +12v این منبع تغذیهها به بهتر از میزان قدرت کلی توانایی این منبع تغذیهها را نشان میدهد.
کانکتورهای PCIe
یکی دیگر از موضوعاتی که باید در زمان خرید کارت گرافیک و منبع تغذیه مراقب آن باشید، نوع کانکتورهای PCIe منبع تغذیه و نوع پورت PCIe کارت گرافیک است.
اکثر کارتهای گرافیک باید به صورت مستقیم به صورت مستقیم به منبع تغذیه متصل شوند. شما از کانکتور برق PCIe برای این کار استفاده خواهید کرد.
با این وجود پورتهای کانکتور برق PCIe روی تمام کارت گرافیکها مانند هم نیستند. اصولا هرچقدر کارت گرافیک قویتر باشد، روی کانکتور PCIe کارت گرافیک پینهای بیشتری قرار میگیرد. کانکتورهای PCIe متداول عبارتند از:
- کانکتور 6 پین
- کانکتور 2+6 پین
- کانکتور 8 پین
- کانکتور 8*2 پین
یک کارت گرافیک رده متوسط مانند GTX 1060 به یک کانکتور 6 پین نیاز دارد اما GTX 1080 Ti به دو عدد کانکتور 8 پین PCIe نیاز دارد.
بنابراین قبل از خرید کارت گرافیک و منبع تغذیه باید مطمئن شوید که منبع تغذیه شما کانکتورهای PCIe سازگار با کارت گرافیک را دارد. تمام این اطلاعات را میتوانید داخل جدول مشخصات کارت گرافیک و منبع تغذیه مشاهده کنید.
فضای کیس
موضوع دیگری که باید بررسی کنید تا مطمئن شوید کارت گرافیک با سیستم شما سازگار است یا خیر، این است که آیا کارت گرافیک داخل کیس شما جا میشود یا نه!
این مشکل اغلب برای کیسهای Mini-ITX و micro-ITX رخ میدهد اما برخی اوقات ممکن است در کیسهای بزرگتر هم دیده شود.
خوشبختانه یک روش آسان برای بررسی اینکه کارت گرافیک موردنظر شما داخل کیس جا میشود یا خیر وجود دارد. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
ابتدا طول کارت گرافیک را که روی جدول مشخصات آن درج میشود بررسی کنید
سپس ماکزیمم فضای کارت گرافیکی که داخل کیس دارید را بررسی کنید. (داخل جدول مشخصات کیس)
مطمئن شوید کارت گرافیکی که میخرید، کوتاهتر از فضای کارت گرافیک داخل کیس باشد.
درصورتی که قصد خرید کارت گرافیک برای کامپیوتر خودتان را داریدف 4 فاکتوری که در بالا توضیح داده شدند، کمک میکنند بسته به نیازهایی که دارید کارت گرافیک مناسب خودتان را پیدا کنید. در صورتی که برای شما سوال خاصی پیش آمده است، در قسمت کامنت آن را با ما درمیان بگذارید. کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.
سلام سیستممو گرفتم به صورت اسمبل شده گرافیک رو زده Intel HD Graphics 4400 یعنی چی
سلام حامد
این گرافیک از نوع آنبرده که روی سی پی یو نصب شده.