
اگر قصد خرید رم برای کامپیوتر یا لپ تاپ خود را دارید، باید بدانید کدام نوع از رمها برای لپ تاپ و یا کامپیوترتان مناسب است. در این مطلب جامع راهنمای خرید رم میخواهیم به شما اطلاعاتی را درباره خرید این قطعه مهم کامپیوتر بدهیم. در همین ابتدا باید به شما بگوییم که رم کامپیوتر و لپ تاپ با یکدیگر متفاوت هستند و خیلی کم دیده شده است که رم لپتاپ به کامپیوتر بخورد و یا برعکس این اتفاق صورت بگیرد.
اگر قصد خرید رم برای کامپیوتر را دارید، حتماً باید مشخصات مادربورد کامپیوتر خود را بررسی کنید و از حداکثر ظرفیت رم که این مادربورد پشتیبانی میکند مطلع شوید، سپس اقدام به خرید کنید. این مسئله در مورد لپ تاپ هم به همین صورت است، باید رم مناسب لپتاپ خریداری کنید.
محتویات فهرست
تاثیر رم در سیستم
انواع متفاوت رم وجود دارد و قبل از اقدام به خرید یکی از آنها، باید این موضوع را در نظر بگیرید که کدام رم با دیگر قطعات و سیستم شما سازگار است. به طور کلی نباید رم کامپیوتر یا لپتاپ شما بسیار بالا و نامتناسب با سایر اجزای سیستم باشد و همچنین نباید خیلی هم پایین باشد؛ چون در این صورت ممکن است در عملکرد سیستم مشکل پیش بیاید.
البته اگر حافظه رم شما بالا باشد مشکلی پیش نمیآید ولی آن مقدار حافظه اضافی استفاده نمیشود و هزینه اضافی پرداخت کردهاید. برخی از افراد معتقدند که میتوانند با ارتقای رم سیستم، ضعفهای دیگر قطعات را بپوشانند.
توجه کنید که اگر رم شما بالا باشد و قدرت سی پی یو (CPU) یا کارت گرافیک شما پایین باشد، زیاد بودن رم این کاستی را جبران نمیکند و شما با خطای استاپ ورکینگ (Stop Working) هم روبه رو میشوید. به همین دلیل باید از یک رم با حافظه مناسب استفاده کنید. راهنمای خرید رم کامپیوتر و لپ تاپ اطلاعات جامعی در این زمینه به شما ارائه میدهد؛ با مجله نت ران همراه باشید.
رم (RAM) چیست؟
برخی افراد شناخت درستی از رم ندارند و آن را با حافظه جانبی اشتباه میگیرند. این موضوع درست است که رم یک نوع حافظه است، اما یک حافظه جانبی نیست. رم (RAM) مخفف سه کلمه است که آنها (Random Access Memory) هستند که معنی این کلمات حافظه با دسترسی تصادفی است.
درون تراشههایی که در رمها قرار دارند، سلولهایی وجود دارد که اطلاعات به صورت تصادفی درون آنها قرار میگیرند. اگر یکی از این سلولهای اطلاعاتی پر باشند، اطلاعات به سلول دیگر انتقال داده میشود. به همین دلیل است که سرعت رمی که خریداری میکنید، باید بالا باشد تا اطلاعات را سریعتر انتقال دهد.
اگر کمی درباره عملکرد سختافزارهای کامپیوتر اطلاعات داشته باشید، میدانید که سیپییو برای اینکه اطلاعات را پردازش کند از رم کمک میگیرد. به طور مثال CPU برای پردازش اطلاعات از رم به عنوان یک نگهدارنده داده استفاده میکند و اطلاعات را به صورت تقسیم شده از رم دریافت میکند.
یکی از دلایلی که به رم، حافظه پنهان، حافظه کش و حافظه موقت میگویند، نگه داشتن اطلاعات بهصورت موقت است. جالب است بدانید که در برخی مواقع سلولهای رم خالی نمیشوند و این اطلاعات درون آنها باقی میماند.
یکی از دلایل رخ دادن این اتفاق نیاز نداشتن سی پی یو به اطلاعات باقیمانده است. معمولاً با قطع برق سیستم، حافظه رم خالی میشود و در برخی مواقع نیز شما باید به صورت دستی رم را خالی کنید.
آشنایی با انواع رم
یکی از معروفترین رمهای موجود در بازار رمهای (DDR) هستند که مخفف (Double Data Rate) است. زمانی که این نوع رمها وجود نداشتند، نوعی دیگر از رم در سیستمها استفاده میشدند که کلاک پالس (SDR) (Single Data Rate) نام داشتند. در این راهنمای خرید رم شما را با انواع رم DDR آشنا میکنیم و اطلاعات مختصری را درباره آنها به شما میدهیم.
رم (DDR1)
این نوع رم یکی از قدیمیترین رم سیستمهای کامپیوتری است و از قدرت و سرعت بسیار کمی برخوردار است. با روی کار آمدن رمهای (DDR2) استفاده از این نوع رمها بسیار کم شده است، زیرا رمهای (DDR2) از قدرت، سرعت و حافظه بیشتری برخوردار بودند. امروزه مادربوردهای کمی وجود دارند که از رمهای (DDR1) پشتیبانی کنند، اما در مادربوردهای قدیمی هنوز درگاهی برای این رم وجود دارد.
رم (DDR2)
رمهای (DDR2) نسلی بودند که رمهای (DDR1) را غیر قابل استفاده کردند و قدرت عملکرد بهتری داشتند. این رمها از سرعت بیشتری برخوردار بودند و تراشههایی که در آنها استفاده شده بود، حافظه بیشتری برای نگهداری از اطلاعات داشت.
این رمها نیز با به روی کار آمدن نسل طلایی رمهای (DDR3) از رده خارج شدند و استفاده از آنها در یک هفته بسیار کم شد. امروزه مادربوردهای کمی از رمهای (DDR2) استفاده میکنند.
رم (DDR3)
رمهای (DDR3) را میتوان بهترین نسل رمها تا به امروز دانست. این رمها از سرعت و حافظه فوق العاده بالایی برخوردار هستند و با قطعات هر مادربوردی سازگارند. حداقل 80 درصد از مادربوردهای جهان از رمهای (DDR3) پشتیبانی میکنند و دارای یک درگاه مخصوص به آن هستند.
افراد بسیار زیادی در سراسر جهان از این رمها استفاده میکنند و بهدلیل سرعت بسیار زیاد آنها برای گیمینگ نیز از این نوع رم استفاده میشود. جالب است بدانید که برخی شرکتها کار خود را برای ساخت رمهای (DDR4) شروع کردهاند و ممکن است رمهای (DDR3) نیز از رده خارج شود. در ادامه این مطلب راهنمای خرید RAM با ما همراه باشید.
در جدول زیر میتوانید مشخصات انواع رم DDR و میزان توانایی آنها را مشاهده کنید.
بیشینه نرخ انتقال داده (GB/s) | تعداد دادههای انتقالی (MT/s) | ضریب واکشی | ولتاژ کاری (V) | سرعت کلاک واقعی رم(MHz) | سرعت کلاک داخلی (MHz) | رم DDR |
2.1-3.2 | 266-400 | 2 | 2.5 | 133-200 | 133-200 | DDR |
4.2-6.4 | 533-800 | 4 | 1.8 | 266-400 | 133-200 | DDR2 |
8.5-14.9 | 1066-1600 | 8 | 1.35–1.5 | 400-1066 | 133-200 | DDR3 |
17-25.6 | 2133-3200 | 8 | 1.2–1.4 | 1066-1600 | 133-200 | DDR4 |
مواردی که در خرید رم باید در نظر بگیرید!
نکات و موارد بسیار زیادی برای خرید رم وجود دارد که بهتر است آنها را در نظر بگیرید. در حال حاضر خرید رم به هدف شما برای استفاده از آن بستگی دارد. به طور مثال یک فرد ساده که از کامپیوتر استفاده روزمره دارد، میتواند یک رم معمولی با قدرت و سرعت مناسب را خریداری کند.
اما اگر یک گیمر قصد خرید رم را داشته باشد، باید به جزئیات رمی که میخواهد بخرد، توجه بسیار زیادی داشته باشد؛ که بهتر است با مطالعه راهنمای خرید رم گیمینگ این کار را انجام دهد. معمولاً در بازیهای کامپیوتری استفاده از رم بیشتر میشود، زیرا پردازش اطلاعات توسط CPU افزایش مییابد. برای همین باید یک رم با سرعت بالا خریداری شود که رم از سی پی یو جا نماند. در این صورت گیمر ممکن است با کندی بازی روبه رو شود.
در ادامه این راهنمای خرید رم نکاتی را مطرح میکنیم که بهتر است در زمان خرید به آنها توجه کنید.
حافظه رم
اگر کمی با سخت افزار کامپیوتر و لپ تاپ آشنایی داشته باشید، میدانید که بر روی مادربوردها معمولاً بین 2 تا 6 درگاه یا پورت برای رم وجود دارد. در بازار رمهای 2، 4، 8، 16، 32 و 64 گیگابایت وجود دارد که شما بسته به سیستم خود قادر به خریداری و نصب هرکدام هستید.
شما میتوانید در مادربورد خود هر کدام از این رمها را نصب کنید و فقط نیاز دارید که مادربورد شما از این رم پشتیبانی کند. رمهای 2 تا 8 گیگ برای افرادی است که کارهای روزمره را با سیستم انجام میدهند. اما رمهای 16 تا 64 گیگ برای حرفهایها و گیمرها است که بازیهای سنگینی را با گرافیک بالا بر روی سیستم اجرا میکنند.
رمهای بالا نیاز به سیپییو، مادربرد و کارت گرافیک قدرتمند، برای اجرا دارند. قیمت رمهای 16 تا 64 گیگ بسیار بالاست، اما هر نرم افزاری را میتوانند اجرا کنند. در ادامه این راهنمای خرید رم با ما همراه باشید.
فرکانس یا سرعت رم
این دو مورد یکی از اصلیترین ارکان خرید رم هستند و در عملکرد سیستم شما بیشترین تاثیر را میگذارند. هرچه فرکانس و سرعت رم شما بالاتر باشد، اطلاعات بیشتری در بین سلولها جابهجا شده و سرعت سیستم نیز افزایش مییابد. فرکانس رم با یکای مگاهرتز (MHz) محاسبه میشود. هر چه این فرکانس بالاتر باشد، سرعت رم نیز بالاتر خواهد بود.
به طورکلی بالا بودن فرکانس رم باعث میشود تا اطلاعاتی که از سی پی یو به رم ارسال و دریافت میشوند، خیلی سریعتر انجام شود و اطلاعات نیز سلول اطلاعاتی خود را زودتر پیدا کنند. همین امر باعث میشود تا سرعت پردازش نیز (بسته به قدرت سی پی یو) بالاتر برود.
تایمینگ رم (Timing)
تایمینگ را میتوان سومین مورد مهم در لیست راهنمای خرید رم دانست. تایمینگ رم را با اعدادی به نام اعداد کاس (CAS) نشان میدهند که هرچه این عدد کمتر باشد، تایمینگ رم نیز پایینتر خواهد بود. این عدد نشان دهنده تعداد پالسهایی است که طول میکشد تا رم به ستون دادهها یا سلولهای اطلاعاتی دسترسی پیدا کند.
به طور مثال یک رم (DDR3 CAS = 6) از یک رم (DDR3 CAS = 12) سرعت بیشتری دارد، زیرا زمان کمتری را برای رسیدن به ستون داده صرف میکند. سرعت کلاک رمها با نانو ثانیه محاسبه میشود که یکای بسیار کوچکی است و هر چه زمان نانو ثانیهها کمتر باشد، سرعت نیز بیشتر خواهد بود.
سازگاری رم با دیگر قطعات
سازگاری رم با دیگر قطعات سیستم بسیار مهم است؛ به همین دلیل زمانی که تصمیم به خرید رم گرفتید، قبل از هر اقدامی باید مشخصات مادربورد کامپیوتر خود را چک کنید. بررسی کنید این مادربورد تا چه نسل و ظرفیتی از رم را پشتیبانی میکند؛ سپس بر اساس توانایی مادربورد بهترین رم را بخرید.
اگر شما بهترین رم را بخرید ولی با سیستمتان سازگار نباشد، بیفایده است و با مشکل مواجه خواهید شد. بهتر است که برند رم با دیگر قطعات موجود در سیستم یکی باشد. توجه کنید که اگر برند رم با دیگر قطعات یکی نباشد، اتفاقی رخ نخواهد داد.
برای مثال برای یک سیستم به کارت گرافیک 4 گیگ و سی پی یو (Core i5 XS 2.6, 3.2) بهتر است که یک رم 8 یا 16 گیگ استفاده کنید. قطعات این سیستم تناسب خاصی با یکدیگر دارند و همه چیز با هم برابر است.
ظرفیت رم
ظرفیت رم با حافظه رم تفاوت زیادی دارند و مقایسه آنها غیرممکن است. ظرفیت رم در تراشههای رم نهفته شده و کمی نیز به نرمافزار سیستم مربوط میشود. باید بدانید زمانی که سی پی یو اطلاعات را پردازش میکند، آنها را به صورت بایت به رم ارسال میکند.
هر سلول اطلاعاتی در رم 500 بایت حافظه دارد و اطلاعات ارسال شده 1000 بایت هستند. در این زمان رم باید هزار بایت را در دو سلول جای دهد. اما اگر ظرفیت رم بالا باشد، ممکن است هر سلول اطلاعاتی 1000 بایت ظرفیت داشته باشند که کار را برای رم راحتتر میکند. این مورد در سرعت رم و سرعت ارسال و دریافت اطلاعات از CPU تاثیرگذار است.
قیمت رم
قیمت رمها با یکدیگر متفاوت است و عوامل متفاوتی در قیمت آنها تاثیرگذار هستند؛ که مهمترین آنها حافظه و برند تولید کننده رم است. هرچه حافظه رم بیشتر باشد، قیمت آنها نیز بیشتر میشود.
رمهای هایپر ایکس (Hyper X)، ای دیتا (AData)، جیل (Geil)، کینگستون (Kingston)، سامسونگ (Samsung) و کینگ مکس (King Max) بالاترین کیفیت و بیشترین قیمت را دارند. در حال حاضر رمهای 2 تا 16 گیگ پر استفادهترین رمهای بازار هستند که قیمتهای آنها بسته به برند رم و میزان قدرتشان متغیر هستند.
تفاوت رم لپ تاپ با کامپیوتر
رمهایی که در لپ تاپها استفاده میشوند، کوچکتر از رمهای کامپیوتر هستند. این کوچک بودن باعث شده است تا کانکتورها و پینهای کمتری در آنها استفاده شود. در رم لپ تاپها از ماژولهای سودیم (SO-DIMM= SmallOutline Dual In-Line Memory Module) که ابعاد کوچکی دارند، استفاده میشود.
در حالی که در مادربورد کامپیوترها از ماژولهای (UDIMM) یا (DIMM) استفاده میکنند. با توجه به ابعاد رمهای لپتاپ کانکتورهای کمتری در آنها برای اتصال استفاده شده، اما قدرت آن کانکتورها بسیار بیشتر از کانکتورهای (DIMM) است. به طور مثال در یک رم (DIMM) 4 گیگ از 288 پین استفاده شده است و در یک رم (SO-DIMM) از 260 پین با تراکم بسیار کم استفاده میشود.
سخن پایانی
اگر اطلاعات زیادی از رمها و یا سیستمهای کامپیوتری ندارید، بهتر است در ابتدا با یک متخصص یا کسی که به سختافزار کامپیوتر آشنایی دارد مشورت کرده و سپس برای خرید رم اقدام کنید تا بهترین رم را برای سیستم خود خریداری کنید. توجه کنید که قبل از خرید رم حتما دیگر قطعات سیستم خود را بررسی کنید تا در زمان خرید رم به مشکل بر نخورید.