کامپیوتر و لپ تاپ

راهنمای خرید رم کامپیوتر و لپ تاپ و بررسی مشخصات رم

خرید کابل شبکه

اگر قصد دارید برای کامپیوتر یا لپ تاپ خودتون رم بخرید، باید بدونید کدام نوع از رم‌ها برای لپ تاپ یا کامپیوترتون مناسبه. در مطلب راهنمای خرید رم می‌خوایم اطلاعاتی رو درباره خرید این قطعه به شما بدیم. در همین ابتدا باید بگم که رم کامپیوتر و لپ تاپ با یکدیگر متفاوت هستن و خیلی کم دیده شده که رم لپ‌تاپ به کامپیوتر بخوره یا برعکس این اتفاق صورت بگیره.

اگر قصد دارید برای کامپیوتر یا لپ تاپ خودتون رم بخرید، حتماً باید مشخصات مادربورد کامپیوتر رو بررسی کنید و از حداکثر ظرفیت رمی که مادربورد از اون پشتیبانی می‌کنه، مطلع بشید. این مسئله در مورد لپ تاپ هم به همین صورته، باید رم مناسب لپ‌تاپ رو بخرید.

تاثیر رم در سیستم

راهنمای جامع خرید رم

انواع متفاوت رم وجود داره و قبل از اقدام به خرید یکی از اون‌ها، باید این موضوع رو در نظر بگیرید که کدوم رم با دیگر قطعات و سیستم شما سازگاره. به‌طور کلی، نباید رم کامپیوتر یا لپ‌تاپ شما بسیار بالا و نامتناسب با سایر اجزای سیستم باشه. همچنین نباید خیلی هم پایین باشه؛ چون در این صورت ممکنه در عملکرد سیستم مشکل پیش بیاید.

البته اگر حافظه‌ی رم شما بالا باشه مشکلی پیش نمیاد ولی اون مقدار حافظه‌ی اضافی استفاده نمیشه و شما هزینه‌ای اضافی پرداخت کرید. برخی از افراد معتقدند که می‌تونن با ارتقای رم سیستم، ضعف‌های قطعات دیگه رو بپوشونن.

توجه کنید که اگر رم شما بالا باشه و قدرت سی پی یو (CPU) یا کارت گرافیک شما پایین، زیاد بودن رم این کاستی رو جبران نمی‌کنه و شما با خطای استاپ ورکینگ (Stop Working) روبه‌رو میشید. به همین دلیل باید از یک رم با حافظه‌ی مناسب استفاده کنید. راهنمای خرید رم کامپیوتر و لپ تاپ اطلاعات جامعی در این زمینه به شما ارائه میده؛ با مجله‌ی نت ران همراه باشید.

رم (RAM) چیست؟

رم کامپیوتر و رم

برخی افراد شناخت درستی از رم ندارن و اون رو با حافظه‌ی جانبی اشتباه می‌گیرن. این موضوع درسته که رم یک نوع حافظه است، اما یک حافظه‌ی جانبی نیست. رم (RAM) مخفف سه کلمه‌ی Random Access Memory) هست که معنی این کلمات حافظه با دسترسی تصادفی میشه.

درون تراشه‌هایی که در رم‌ها قرار دارن، سلول‌هایی وجود داره که اطلاعات به‌صورت تصادفی درون آن‌ها قرار می‌گیرن. اگر یکی از این سلول‌های اطلاعاتی پر باشه، اطلاعات به سلول دیگه انتقال داده میشه. به همین دلیله که سرعت رم باید بالا باشه تا اطلاعات رو سریع‌تر انتقال بده.

اگر کمی درباره‌ی عملکرد سخت‌افزارهای کامپیوتر اطلاعات داشته باشید، می‌دونید که سی‌پی‌یو برای اینکه اطلاعات رو پردازش کنه از رم کمک می‌گیره. به‌طور مثال CPU برای پردازش اطلاعات از رم به‌عنوان یک نگهدارنده‌ی داده استفاده می‌کنه و اطلاعات رو به‌صورت تقسیم شده از رم دریافت می‌کنه.

یکی از دلایلی که به رم، حافظه‌‌ پنهان، حافظه کش و حافظه موقت میگن، نگه داشتن اطلاعات به‌صورت موقته. جالبه بدونید که در برخی مواقع سلول‌های رم خالی نمیشن و این اطلاعات درون اون‌ها باقی میمونه.

یکی از دلایل رخ دادن این اتفاق نیاز نداشتن سی پی یو به اطلاعات باقی‌مانده است. معمولاً با قطع برق سیستم، حافظه‌ی رم خالی میشه و در برخی مواقع نیز شما باید به‌صورت دستی رم رو خالی کنید.

آشنایی با انواع رم

انواع رم

یکی از معروف‌ترین رم‌های موجود در بازار رم‌های DDR هستن که مخفف Double Data Rate است. زمانی که این نوع رم‌ها وجود نداشتن، نوعی دیگر از رم در سیستم‌ها استفاده می‌شدن که کلاک پالس (SDR) (Single Data Rate) نام داشتن. در این راهنمای خرید رم شما رو با انواع رم DDR آشنا می‌کنیم و اطلاعات مختصری رو درباره‌ی اون‌ها به شما میدیم.

رم (DDR1)

این نوع رم یکی از قدیمی‌ترین رم سیستم‌های کامپیوتریه و قدرت و سرعت بسیار کمی داره. با روی کار اومدن رم‌های DDR2 استفاده از این نوع رم‌ها بسیار کم شده زیرا رم‌های (DDR2) از قدرت، سرعت و حافظه بیشتری برخوردار بودن. امروزه مادربوردهای کمی وجود دارن که از رم‌های (DDR1) پشتیبانی کنن، اما در مادربوردهای قدیمی هنوز درگاهی برای این رم وجود دارد.

رم (DDR2)

راهنمای خرید رم DDr2

رم‌های DDR2 نسلی بودن که رم‌های DDR1 رو غیر قابل استفاده کردن و قدرت عملکرد بهتری داشتن. این رم‌ها سرعت بیشتری داشتن و تراشه‌هایی که در اون‌ها استفاده شده بود، حافظه‌ی بیشتری برای نگهداری اطلاعات داشت.

این رم‌ها نیز با روی کار اومدن نسل طلایی رم‌های DDR3 از رده خارج شدن و استفاده از اون‌ها در یک هفته بسیار کم شد. امروزه مادربوردهای کمی از رم‌های DDR2 استفاده می‌کنن.

رم (DDR3)

رم‌های DDR3 رو میشه بهترین نسل رم‌‌‌ها تا به امروز دونست. این رم‌ها از سرعت و حافظه‌ی فوق العاده بالایی برخوردارن و با قطعات هر مادربوردی سازگاری دارن. حداقل 80 درصد از مادربوردهای جهان از رم‌های DDR3 پشتیبانی می‌کنن و  یک درگاه مخصوص برای اون دارن.

افراد بسیار زیادی در سراسر جهان از این رم‌ها استفاده می‌کنن. به‌دلیل سرعت بسیار زیاد از این نوع رم آن‌ها برای گیمینگ نیز استفاده میشه. جالبه بدونید که برخی شرکت‌ها کار خودشون رو برای ساخت رم‌های DDR4 شروع کردن و ممکنه رم‌های DDR3 نیز از رده خارج بشن. در ادامه مطلب راهنمای خرید RAM با ما همراه باشید.

در جدول زیر می‌تونید مشخصات انواع رم DDR و میزان توانایی اون‌ها رو ببینید.

بیشینه نرخ انتقال داده (GB/s) تعداد داده‌های انتقالی (MT/s) ضریب واکشی ولتاژ کاری (V) سرعت کلاک واقعی رم(MHz) سرعت کلاک داخلی (MHz) رم DDR
2.1-3.2 266-400 2 2.5 133-200 133-200 DDR
4.2-6.4 533-800 4 1.8 266-400 133-200 DDR2
8.5-14.9 1066-1600 8 1.35–1.5 400-1066 133-200 DDR3
17-25.6 2133-3200 8 1.2–1.4 1066-1600 133-200 DDR4

مواردی که در خرید رم باید در نظر بگیرید!

نکات مهم در خرید رم

نکات و موارد بسیار زیادی برای خرید رم وجود داره که بهتره اون‌ها رو در نظر بگیرید. در حال حاضر خرید رم به هدف شما برای استفاده از اون بستگی داره. به‌طور مثال یک فرد ساده که از کامپیوتر استفاده‌ای روزمره داره، می‌تونه یک رم معمولی با قدرت و سرعت مناسب بخره.

اما اگر یک گیمر رم نیاز داشته باشه، باید به جزئیات رم توجه بسیار زیادی داشته باشه؛ که بهتر است با مطالعه راهنمای خرید رم گیمینگ این کار رو انجام بده. معمولاً در بازی‌های کامپیوتری استفاده از رم بیشتر میشه، زیرا پردازش اطلاعات توسط CPU زیاد میشه. برای همین باید یک رم با سرعت بالا خریده بشه که رم از سی پی یو جا نمونه. در این صورت گیمر ممکنه با کندی بازی روبه رو شود.

در ادامه راهنمای خرید رم نکاتی رو مطرح می‌کنیم که بهتره در زمان خرید به اون‌ها توجه کنید.

حافظه رم

اگر کمی با سخت افزار کامپیوتر و لپ تاپ آشنایی داشته باشید، می‌دونید که روی مادربوردها معمولاً بین 2 تا 6 درگاه یا پورت برای رم وجود داره. در بازار رم‌های 2، 4، 8، 16، 32 و 64 گیگابایت وجود دارد که شما بسته به سیستم خود قادر به خریداری و نصب هرکدوم هستید.

شما می‌تونید در مادربورد خود هرکدوم از این رم‌ها رو نصب کنید و فقط نیاز دارید که مادربورد شما از این رم پشتیبانی کنه. رم‌های 2 تا 8 گیگ برای افرادیه که کارهای روزمره رو با سیستم انجام میدن. اما رم‌های 16 تا 64 گیگ برای حرفه‌ای‌ها و گیمرهاست که بازی‌های سنگینی رو با گرافیک بالا روی سیستم اجرا می‌کنن.

رم‌های بالا برای اجرا به سی‌پی‌یو، مادربرد و کارت گرافیک قدرتمند نیاز دارن. قیمت رم‌های 16 تا 64 گیگ بسیار بالاست، اما هر نرم افزاری رو می‌تونن اجرا کنن. در این راهنمای خرید رم با ما همراه باشید.

فرکانس یا سرعت رم

فرکانس رم

این دو مورد یکی از اصلی‌ترین ارکان خرید رم هستن و در عملکرد سیستم شما بیشترین تاثیر رو دارن. هرچه فرکانس و سرعت رم شما بالاتر باشه، اطلاعات بیشتری بین سلول‌ها جابه‌جا شده و سرعت سیستم نیز افزایش می‌یابد. فرکانس رم با یکای مگاهرتز (MHz) محاسبه میشه. هر چه این فرکانس بالاتر باشه، سرعت رم نیز بالاتره.

به‌طور کلی، بالا بودن فرکانس رم باعث میشه تا اطلاعاتی که از سی پی یو به رم ارسال و دریافت میشه، خیلی سریع‌تر انجام بشه و اطلاعات نیز سلول اطلاعاتی خود رو زودتر پیدا کنه. همین امر باعث میشه تا سرعت پردازش نیز (بسته به قدرت سی پی یو) بالاتر بره.

تایمینگ رم (Timing)

تایمینگ رو میشه سومین مورد مهم در لیست راهنمای خرید رم دونست. تایمینگ رم رو با اعدادی به نام اعداد کاس (CAS) نشون میدن. هرچه این عدد کمتر باشه، تایمینگ رم نیز پایین‌تره. این عدد نشان‌دهنده تعداد پالس‌هاییه که طول می‌کشه تا رم به ستون داده‌ها یا سلول‌های اطلاعاتی دسترسی پیدا کنه.

به‌طور مثال یک رم (DDR3 CAS = 6) از یک رم (DDR3 CAS = 12) سرعت بیشتری داره، زیرا زمان کمتری رو برای رسیدن به ستون داده صرف می‌کنه. سرعت کلاک رم‌ها با نانو ثانیه محاسبه میشه که یکای بسیار کوچیکیه و هر چه زمان نانو ثانیه‌ها کمتر باشه، سرعت بیشتره.

سازگاری رم با دیگر قطعات

سازگاری رم با سی پی یو

سازگاری رم با دیگر قطعات سیستم بسیار مهمه؛ به همین دلیل زمانی که قصد خرید رم داشتید، باید مشخصات مادربورد کامپیوتر خودتون رو چک کنید. بررسی کنید این مادربورد تا چه نسل و ظرفیتی از رم را پشتیبانی می‌کنه؛ سپس بر اساس توانایی مادربورد رم بخرید.

اگر شما بهترین رم رو بخرید ولی با سیستم‌تون سازگار نباشه، بی‌فایده است و با مشکل مواجه میشید. بهتره که برند رم با دیگر قطعات موجود در سیستم یکی باشه. توجه کنید که اگر برند رم با دیگر قطعات یکی نباشه، اتفاقی رخ نمیده.

برای مثال، برای یک سیستم با کارت گرافیک 4 گیگ و سی پی یو (Core i5 XS 2.6, 3.2) بهتره که یک رم 8 یا 16 گیگ استفاده کنید. قطعات این سیستم تناسب خاصی با یکدیگر دارن و همه چیز با هم برابره.

ظرفیت رم

ظرفیت رم با حافظه‌ی رم تفاوت زیادی داره و مقایسه‌ی اون‌ها غیرممکنه. ظرفیت رم در تراشه‌های رم نهفته شده و کمی هم به نرم‌افزار سیستم مربوط میشه. باید بدونید زمانی که سی پی یو اطلاعات رو پردازش می‌کنه، اون‌ها رو به‌صورت بایت به رم ارسال می‌کنه.

هر سلول اطلاعاتی در رم 500 بایت حافظه داره و اطلاعات ارسال شده 1000 بایت هستن. در این زمان رم باید هزار بایت رو در دو سلول جای بده. اما اگر ظرفیت رم بالا باشه، ممکنه هر سلول اطلاعاتی 1000 بایت ظرفیت داشته باشه که کار رو برای رم راحت‌تر می‌کنه. این مورد در سرعت رم و سرعت ارسال و دریافت اطلاعات از CPU تاثیرگذاره.

قیمت رم

قیمت رم در بازار

قیمت رم‌ها با یکدیگر متفاوته و عوامل متفاوتی در قیمت اون‌ها تاثیرگذاره که مهم‌ترین اون‌ها حافظه و برند تولیدکننده‌ی رمه. هرچه حافظه‌ی رم بیشتر باشه، قیمت اون‌ها هم بیشتر میشه.

رم‌های هایپر ایکس (Hyper X)، ای دیتا (AData)، جیل (Geil)، کینگستون (Kingston)، سامسونگ (Samsung) و کینگ مکس (King Max) بالاترین کیفیت و بیشترین قیمت رو دارن. در حال حاضر رم‌های 2 تا 16 گیگ پر استفاده‌ترین رم‌های بازار هستن که قیمت‌ اون‌ها بسته به برند رم و میزان قدرت‌شون متغیره.

تفاوت رم لپ تاپ با کامپیوتر

رم‌هایی که در لپ تاپ‌ها استفاده میشن، کوچیک‌تر از رم‌های کامپیوتر هستن. این کوچیک بودن باعث شده تا کانکتورها و پین‌های کمتری در اون‌ها استفاده بشه. در رم لپ تاپ‌ها از ماژول‌های سودیم (SO-DIMM= SmallOutline Dual In-Line Memory Module) که ابعاد کوچکی دارند، استفاده میشه.

در مقابل، در مادربورد کامپیوترها از ماژول‌های UDIMM یا DIMM استفاده میشه. با توجه به ابعاد رم‌های لپ‌تاپ کانکتور‌های کمتری در آن‌ها برای اتصال استفاده شده، اما قدرت آن کانکتورها بسیار بیشتر از کانکتورهای DIMM  هست. به‌طور مثال در یک رم DIMM چهار گیگ از 288 پین استفاده شده و در یک رم SO-DIMM از 260 پین با تراکم بسیار کم استفاده میشه.

حرف آخر

اگر اطلاعات زیادی از رم‌ها یا سیستم‌های کامپیوتری ندارید، بهتره در ابتدا با یک متخصص یا کسی که به سخت‌افزار کامپیوتر آشنایی داره مشورت کنید و سپس برای خرید رم اقدام کنید تا بهترین رم  رو برای سیستم خودتون بخرید. توجه کنید که قبل از خرید رم حتما دیگر قطعات سیستم رو بررسی کنید تا در زمان خرید رم به مشکل بر نخورید.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا