
بهرهمندی از یک سیستم امنیتی دوربین مدار بسته مخصوصاً برای کسب و کارها و سازمانهای دولتی و خصوصی ضروری است، بنابراین انتخاب دوربین مداربسته آن هم در مکان مناسب و با کاربری صحیح نیز امری حیاتی است. در دنیای امروز اولین قدم تأمین امنیت اماکن نظارت بر آنها است که امروزه به وسیله دوربین مدار بسته انجام میشود. دوربینهای مداربسته انواع متفاوتی دارند که متناسب با نیازهای مختلف تولید شدهاند.
امروزه در بازار، انواع دوربینهای مدار بسته برای انتخاب وجود دارد که هر کدام خصوصیات و امکانات متفاوتی دارند. همین تنوع زیاد در امکانات، انواع و قیمتهای مختلف دوربینهای مداربسته کار انتخاب یک دوربین مناسب را سخت میکند.
در نتیجه، تنوع موجود صفی سردرگم از انواع، مدلها و پیکربندیهای مختلف را پیش روی ما میگذارد. اما در نهایت کدام یک برای کاربرد امنیتی کسب و کار شما مناسب است؟ چه پارامترهایی در انتخاب دوربین مدار بسته مهم است؟
در این مقاله قصد داریم راهنمای خرید دوربین مدار بسته را ارائه کنیم تا بهترین انتخاب را برای تهیه دوربین مدار بسته داشته باشیم.
محتویات فهرست
راهنمای خرید دوربین مدار بسته
دوربین مدار بسته از نظر نوع سیگنال
دوربینهای مدار بسته در دو نوع آنالوگ و تحت شبکه تولید میشوند که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند و از امکانات متفاوتی بهره میبرند.
دوربین مداربسته آنالوگ:
دوربین مدار بسته آنالوگ دوربینی است که تصاویر را به صورت آنالوگ فیلم برداری میکند و سیگنال آنالوگ را روی کابل کواکسیال منتقل میکند. دوربین مدار بسته آنالوگ باید به وسیله کابل کواکسیال به دستگاه DVR متصل شود. دستگاه DVR سیگنالهای آنالوگ تصویر را دریافت کرده و آنها را به سیگنال دیجیتال تبدیل و ذخیره میکند. دوربین مدار بسته آنالوگ برای نظارت بر اماکن با هزینه پایین، نسبت به دوربین مدار بسته دیجیتال گزینه مناسبتری است.
دوربین مدار بسته تحت شبکه (IP):
دوربین های مدار بسته تحت شبکه تصویر را به صورت دیجیتال فیلم برداری میکنند و سیگنال دیجیتال تصویر را روی کابل شبکه Twisted Pair ارسال میکنند. تنها کافی است که دوربین مدار بسته IP به شبکه کامپیوتری موجود در محل مورد نظر متصل شود، بنابراین اطلاعات را از طریق اینترنت انتقال میدهد و نیازی به اتصال مستقیم ندارد. دوربین مدار بسته تحت شبکه برای مدیریت و کنترل تصاویر باید به دستگاه NVR متصل شود. دستگاه NVR تصاویر ارسالی روی کابل شبکه را دریافت کرده و امکان مدیریت و ذخیره آنها را فراهم میکند. دوربین IP نیاز به کابل برق جداگانه ندارد و انرژی مورد نیازش را با استفاده از قابلیت PoE (برق روی اترنت) تأمین میکند. این مسأله باعث کاهش مقدار کابل مصرفی و هزینه کابلکشی میشود. این دوربینها در هر دو نوع سیمی و بیسیم موجود هستند.
هر دو مدل بیسیم و سیمی، تصاویر را از طریق بستر اینترنت انتقال میدهند،البته اغلب دادهها را فشرده میکنند تا پهنای باند اینترنت را از پا نیندازند! نصب چنین دوربینهایی از انواع آنالوگ آسانتر است، چرا که نیازی به کابل جداگانه یا بوست (افزایش) نیرو برای ارسال تصاویر در فواصل طولانیتر ندارند. همچنین اکثر دوربینهای مدار بسته تحت شبکه دارای قابلیت PoE هستند و میتوان آنها را بدون نیاز به کابل برق و تنها با استفاده از کابل شبکه نصب کرد.
انواع دوربین مداربسته بر اساس شکل ظاهری
هر کدام از دو نوع دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در شکلهای متفاوتی تولید میشوند.
دوربین مدار بسته دام:
دوربین مدار بسته دام دوربینی است که به شکل گنبدی شکل ساخته میشود. نام این دوربینها از شکل غلاف گنبدی شکلی که دوربین داخل آن قرار میگیرد، گرفته شده است. غلافهای گنبدی بدین منظور طراحی شدهاند که دوربین جلب توجه نکند؛ بدون این که پنهان یا مخفی باشند. شکل گنبدی باعث میشود تشخیص جهت دوربین دشوار شود، همین نکته برای ترساندن مجرمان بسیار ایدهآل است. مجرمان میدانند که تجهیزات و فضا تحت نظارت قرار دارد و مشتریان هم با دانستن این که مکان تحت حفاظت است، آسوده خاطر خواهند بود.
این نوع دوربین قابلیت نصب زیر سقف را دارد و زاویه آن در ابتدای نصب تنظیم میشود. این دوربین برای نظارت بر فضاهای داخلی بسیار کارآمد است. دوربین مدار بسته دام از امکانات متنوعی و مختلفی بهره میبرد.
دوربین مداربسته بولت:
دوربین مدار بسته بولت دوربینی است که به شکل استوانهای ساخته میشود و در واقع شبیه به گلوله تفنگ است (Bullet در زیان انگلیسی به معنای گلوله است). این دوربین انعطاف بسیار زیادی در محل نصب دارد. میتوان این نوع دوربین را در هر مکانی از جمله دیوار، ستون، و حتی حصار نصب کرد. دوربین مدار بسته بولت قابلیت تنظیم آسان زاویه دید پس از نصب را دارد و با سهولت میتوان زاویه دید دوربین مداربسته بولت را تغییر داد. این نوع دوربین نیز با امکانات متفاوت و در ردههای مختلفی تولید میشود.
برخی از این دوربینها هم با نصب داخل یک غلاف محافظ میتوانند به انواع ضد آب تبدیل شوند. در نتیجه در برابر گرد و غبار، خاک، باران، تگرگ، نور آفتاب و دیگر عناصر آسیبزننده مصون هستند.
دوربین مدار بسته اسپید دام یا سوپردام:
دوربینهای مدار بسته اسپید دام (سوپردام) همانطور که از نامشان پیداست، از نوع دام هستند اما با امکانات پیشرفتهتر. دوربین های مدار بسته سوپر دام مجهز به قابلیت تغییر زاویه دوربین به صورت اتوماتیک هستند. سیستم نظارتی دوربین مداربسته سوپردام مجهز به تجهیزات کنترلکننده زاویه دوربین است و به راحتی میتوان از اتاق کنترل سیستم دوربین مدار بسته با جابهجا کردن یک دسته زاویه دوربین را به صورت دلخواه تغییر داد. این مدل دوربینهای مداربسته غالباً دوربینهای گرانقیمتی هستند.
دوربین اسپید دام به اپراتور نظارت توانایی هدایت دوربین و انجام حرکاتی مثل پن (حرکت افقی دوربین – Pan)، تیلت (حرکت عمودی دوربین – Tilt)، زوم (Zoom) و چرخشهای سریع را میدهد. دوربینهایی هم هستند که این حرکات را بر مبنای زمانبندی از پیش تعیینشده، انجام میدهند. این دوربینها برای پوشش محدودههای وسیعی که فقط یک دوربین دارند استفاده میشوند، همچنین در شرایط نوری نامناسب در برخی ساعات روز استفاده از چنین دوربینهایی کاربردی و مفید است.
دوربین مدار بسته C-Mount
لنز C-Mount برای سازگاری با کاربردهای مختلف، جدا میشود. لنز دوربین استاندارد تنها میتواند فاصله حدود 10 تا 12 متری را پوشش دهد اما با دوربین مدار بسته C-Mount میتوان از لنزهایی با ویژگیهای مختلف استفاده کرد. این لنزها میتوانند فاصلههای بیش از 12 متر را نیز پوشش دهند.
دوربین مدار بسته مادون قرمز (دید در شب)
دوربین مادون قرمز (Infrared) قابلیت دیدن تصاویر در شرایط بسیار تاریک را دارند. این دوربینها از LED مادون قرمز بهره میبرند، یعنی برای فضاهای باز، کم نور و تاریکی ایدهآل هستند که روشنایی آنها از ضعیف تا صفر باشد. برخی از این نوع دوربینها تا فواصل 250 متری را نیز به راحتی میبینند.
امکانات ویژه دوربین مدار بسته
- کیفیت تصویر: دوربین های مداربسته با کیفیت تصویر متفاوتی تولید میشوند. در مکانهایی که از نظر امنیت در سطح بالایی قرار دارند از دوربینهای مداربسته با کیفیت تصویر بالاتر استفاده میشود تا تصویری با وضوح بالا ذخیره شود.
- لنز دوربین: لنزهای متفاوت دوربین مداربسته کاربریهای متفاوتی برای دوربین ایجاد میکنند. لنزی که عموماً در دوربینهای مداربسته استفاده میشود لنز ثابت است. انواع لنزهای وریفوکال، زوم و موتورایز در دوربین های مدار بسته تعبیه میشوند که هر کدام امکانات متفاوتی را برای سیستم نظارتی در اختیار ما میگذارند.
- دید در شب: قابلیت دید در شب با استفاده از پرتو مادون قرمز و لامپهای IR در بیشتر دوربینهای مدار بسته وجود دارد. قابلیت دید در شب به معنی تصویر برداری در تاریکی مطلق است. تفاوت دوربین های مدار بسته در قابلیت دید در شب به اندازه عمق فاصله ثبت تصاویر در تاریکی مطلق مربوط میشود. هر چه میزان فاصله دید در شب یک دوربین مدار بسته بالاتر باشد قیمت بیشتری دارد.
- سیستمهای بهبود دهنده تصویر: در دوربین های مدار بسته قابلیتهایی گنجانده شده که بتوانند بهترین تصویر را در شرایط گوناگون ارائه کنند. دوربین های مدار بسته با الگوریتمهای پیچیده تصحیح رنگ و نور بهترین تصویر را برای ما ایجاد میکنند. در شرایط اختلاف بیش از حد نور مانند زمانی که بخشی از فضای مورد نظارت ما تحت تابش نور خورشید قرار دارد بقیه قسمتها در تصویر تاریک فیلمبرداری میشوند. این الگوریتمها باعث میشوند در این شرایط همه قسمتهای در حال نظارت تصویری شفاف با تمام جزئیات داشته باشند و تابش نور شدید خللی در ثبت تصاویر ایجاد نکند.
- سنسورهای دوربین مداربسته: دوربین های مدار بسته با تکنولوژی بالا مجهز به سنسورهایی با قابلیتهای پیشرفته هستند. مانند سنسور تشخیص حرکت، سنسور تشخیص حرارت و سنسورهای شناسایی چهره و شمارش افراد که هر کدام از این قابلیتها برای نیازهای گوناگونی تعریف شده و در دوربینهای مداربسته سطح بالا تعبیه شدهاند و به اقتضای نیازمان میتوانیم از این دوربین ها خریداری کنیم.
انواع لنز دوربین مداربسته:
لنزهای دوربین مداربسته به دو نوع کلی لنزهای با فاصله کانونی ثابت (Fixed) و با فاصله کانونی متغیر (Varifocal) تقسیم میشوند. همان طور که از نام این دو نوع لنز هم پیداست، در لنزهای Fixed نمی توان فاصله کانونی را تغییر داد و در نتیجه زاویه دید یا همان گستره دید ثابت است، اما در لنزهای وریفوکال (Varifocal) فاصله کانونی به وسیله دست و یا یک موتور الکتریکی قابل تغییر است. به لنزهای وریفوکالی که فاصله کانونی آن ها از طریق موتور امکان پذیر است، لنزهای Motorized گفته میشود.
از طرف دیگر لنز وریفوکال از نظر تنظیم نور ورودی به سه نوع تقسیم Manual Iris، Fixed Iris و Auto Iris تقسیم میشود. در لنز Fixed Iris مقدار نور ورودی ثابت است، در لنز Manual Iris نور ورودی به صورت دستی و در لنز Auto Iris نور ورودی به صورت اتوماتیک تنظیم کرد.
برای بزرگنمایی با وضوح بالا باید از دوربینی با لنز زوم استفاده شود. برای تصویری با وضوح مناسب در هر فاصله باید از دوربینی با لنز موتورایز که به صورت اتوماتیک عملیات فوکوس را انجام میدهد، استفاده شود. لنزهای وریفوکال نیز برای مکانهایی که برای دریافت تصویر صحیح نیاز به تغییر دیافراگم و فاصله کانونی است استفاده میشوند. دوربین های مداربسته با لنز ثابت قیمت کمتری نسبت به دوربین های مدار بسته با لنزهای دیگر دارند.
اگر قصد خرید دوربینی ارزان قیمت دارید نیازی نیست ویژگی را بررسی کنید چون در این دوربینها نوع لنز ثابت است، اما به رزولوشن آن (بر حسب مگاپیکسل) باید دقت کرد. همچنین لنزهای Motorized فقط در دوربینهای گران قیمت و حرفهای قابل مشاهده هستند.
بودجه برای خرید دوربین مداربسته
مهمترین مسأله در انتخاب دوربین مدار بسته برای سیستم نظارتی بودجه مورد نظر است. باید با توجه به بودجه مورد نظر بهترین دوربین مدار بسته انتخاب شود. در حال حاضر برندهای فعال در زمینه تولید سیستمهای نظارت امنیتی دوربین مدار بسته مانند هایک ویژن، داهوا و های لوک که بزرگترین تولیدکنندگان دوربین مداربسته جهان هستند، برای هر سطح بودجهای محصولاتی با کیفیت و امکانات متناسب تولید میکنند. به راحتی میتوان از محصولات این شرکتها انتخابی معقول و با صرفه انجام داد.
انتخاب نهایی
در این مقاله راهنمای خرید دوربین مداربسته را بررسی کردیم. در نهایت برای خرید تجهیزات نظارتی دوربین مدار بسته باید میزان اهمیت فضای مورد نظر برای پایش تصویری را در نظر بگیریم. در کنار میزان ارزش محل مورد نظر، امکانات مورد نیازی که باید در سیستم دوربین مداربسته وجود داشته باشد را پیشبینی کرده و بر اساس بودجهای که در اختیار داریم اقدام به انتخاب و خرید دوربین مداربسته میکنیم.
نظرات خود را با ما در میان بگذارید.