
انواع فناوری DSL کدام اند؟ شاید به دفعات با عبارت xDSL در سطح وب برخورد کرده باشید. این کلمه را میتوان به عنوان یک اختصار یا نماینده برای انواع تکنولوژی های DSL مانند ADSL و VDSL معرفی کرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با فناوری DSL و انواع مختلف آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
محتویات فهرست
xDSL یا انواع فناوری DSL کدام اند؟
به طور کلی فناوری DSL یک روش جهت متصل شدن به اینترنت با سرعتی بیش از قبل و هزینه ای کمتر است. فناوری DSL برگرفته از واژه های لاتین Digital Subscriber Line است که ترجمه مفهومی این عبارت برابر است با “خط اشتراک دیجیتال”. DSL انواع مختلفی دارد که باعث به وجود آمدن واژه xDSL میشود. تفاوت xDSL ها اغلب در تفاوت سرعت و امکانات آنها برای اتصال به اینترنت است.
از جمله انواع فناوری DSL ، میتوان به موارد پایین اشاره کرد:
- ADSL
- CDSL
- HDSL
- ISDL
- MSDSL
- RADSL
- SDSL
- UDSL
- VDSL
- VoDSL
البته تمامی موارد گفته شده در بالا، در دو دسته بندی متقارن و نامتقارن تقسیم بندی میشوند. در ادامه به تفاوت سیستم های DSL متقارن و نا متقارن میپردازیم.
سیستم های متقارن DSL:
مطمئنا بار ها مشاهده کرده اید که در زمان اتصال به اینترنت با استفاده از مودم ADSL در خانه، سرعت دانلود بسیار بالایی دارید اما زمانی که قصد آپلود یک فایل چند مگابایتی را دارید، با مشکل سرعت آپلود روبرو میشوید. این دقیقا مشکلی است که در تکنولوژی سیستم های متقارن DSL حل شده است. یکی از مهم ترین ویژگی های سیستم های متقارن، یکسان بودن سرعت دانلود و آپلود است و این ویژگی باعث میشود تا از آن، اغلب در وبینار ها، کنفرانس ها و شرکت های هاستینگ استفاده شود.
ارسال و دریافت اطلاعات روی تکنولوژی متقارن؛ در بهترین حالت برابر با Mbps 3/2 است. DSL های زیر، محبوب ترین DSL های متقارن محسوب میشوند:
- HDSL
- HDSL-2
- SDSL
- SHSDSL
سیستم های نامتقارن DSL:
همانطور که از مثال بالا متوجه شدید، بارز ترین مثال برای سیستم های متقارن DSL، همان ADSL های آشنایی است که در خانه استفاده می کنیم. در تکنولوژی نامتقارن انواع مودم ، سرعت دانلود بیشتر از سرعت آپلود تنظیم شده است و دلیل آن، جلوگیری از NOISE یا Crosstalk است. ADSL از مزایای بسیاری برخوردار است و همین موضوع باعث شده تا این تکنولوژی از محبوب ترین انواع DSL در ایران باشد.
از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اتصال چندین کاربر بر روی یک خط اشتراکی با سرعت بالا
- به صرفه از نظر اقتصادی
- وجود اتصال دائم
- دارای سرعت بالا
- بازدهی مناسب
- و…
در ادامه به معرفی انواع دیگر DSL میپردازیم و توضیح کوتاهی در مورد هر کدام به شما میدهیم.
معرفی انواع فناوری DSL:
:CDSL
CDSLاختصاری از حروف Consumer Digital Subscriber Line است. اگر بخواهیم این نوع فناوری DSL را با ADSL ها که معروفترین DSL هستند مقایسه کنیم، CDSL ها دارای سرعت دانلود و آپلود کمتری نسب آنها هستند.
:HDSL
اختصاری از حروف High bit-rate DSL است. HDSL ها از انواع متقارن به شمار میآیند و سرعت دریافت و ارسال در آنها چیزی بین 1/5 تا 2 مگابیت بر ثانیه است.
:ISDL
سرعت پایین آنها، باعث شده تا به ندرت مورد استفاده قرار گیرند، سرعت ISDL ها برابر با 144 کیلوبیت بر ثانیه است.
:MSDSL
نام آن اختصاری از حروف Multirate Symmetric DSL است. این نوع نیز در DSL های متقارن دسته بندی میشوند و سرعت دانلود و آپلود یکسانی دارند. سرعت آنها نیز توسط مرکز ارائه دهنده DSL قابلیت تنظیم دارد.
:RADSL
محبوبیت این روش بیشتر به این دلیل است که سرعت میتواند نسبت به مسافت و کیفیت خط تغییر کند. دو حرف اول این کلمه اختصاری از Rate Adaptive است.
:SDSL
Symmetric نوعی از DSL جزو دسته متقارن ها است. این نوع شباهت زیادی با HDSL ها دارد و میتوان گفت مهم ترین نکته جدا کننده آنها این است که SDSL ها نیاز به یک خط دارند.
:VDSL
VDSL را میتوان انقلابی در دنیای DSL ها دانست. شاید هم بتوان آنها را آینده اتصال به اینترنت خواند. سرعت این فناوری و مودم VDSL در زمان آپلود برابر با 52 مگابیت بر ثانیه است. این سرعت حداقل 4 تا 5 برابر سرعت های قبلی است. بعضی از شرکت ها در کشور های آمریکایی و اروپایی اقدام به ارائه خدمات بر پایه VDSL کرده اند. پهنای باند این فناوری نیز بسیار مناسب و ایده آل است.
:VoDSL
Voice-over از اتصال چند خط تشکیل شده و در نهایت به یک خط تلفن تبدیل میشوند.
VDSL2:
در حالی که اهالی دنیای فناوری هنوز در رویای VDSL بودند، به ناگهان معرفی VDSL 2 همه معادلات را برهم زد. این فناوری از سرعت فوق العاده 100 مگابیت بر ثانیه استفاده میکند و میتواند یک تکنولوژی خارق العاده در آینده اینترنت باشد.
کلام آخر
در این مقاله سعی شد تا در ابتدا شما را با مفهوم DSL و XDSL آشنا کنیم و پس از آن محبوب ترین و معروف ترین DSL ها را به صورت مختصر و جامع به شما معرفی کنیم. در انتها نیز به معرفی جدیدترین تکنولوژی DSL پرداخته شد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. با آرزوی موفقیت.